Kultur

Vredens druvor

Fackkämpar. CSAAWU-medlemmarna Trevor Christians och Danielle De Witt med boken. Foto: Erik Haking.

I september planeras en stor demonstration i Sydafrika utanför det svenska konsulatet. Måltavlan för protesterna är Systembolaget. En som kan förklara varför är poeten, författaren och den tidigare Systembolagetarbetaren Emil Boss.

Kultur

För det blotta ögat ser Sydafrikanskt vin (Federativ förlag) ut som en klassisk bok om vin av coffetable-snitt. En sådan pappa får i 50-årspresent och låter ligga framme utan att någonsin bläddra i, och som Akademibokhandeln älskar att skylta med. Men det spruckna, halvtomma glaset på omslaget varslar om att någonting inte står rätt till.
– Tanken är att den ska vara en bok för den som är intresserad av sydafrikanskt vin, säger Emil Boss när Flamman träffar honom på ett motell i Älvsjö i Stockholm.
– Den lyfter fram intressanta vinmakare och beskriver vilken väg vinlandet Sydafrika är på väg.

Sydafrika är ett vinland på uppgående, det slår odlare och experter fast. Jorden är bördig och druvorna högkvalitativa och lämpar sig väl både för storskalig produktion av klassiska sorter och för exklusiva hipsterviner i mindre partier. Men till skillnad från till exempel amerikanska viner av motsvarande kvalitet så kännetecknas de sydafrikanska framför allt av sina låga priser.

En stor orsak bakom detta och de försämrade arbetsvillkoren för arbetarna på vinodlingarna förklaras med Systembolaget. Uppemot var tjugonde liter som tillverkas för export i Sydafrika hamnar i Sverige och det mest sålda röda vinet på Systembolaget 2018 var den sydafrikanska bag-in-boxen Umbala. Samma år slog branschorganisationen Wines of South Africa larm om att den pågående prispressen är ohållbar.

Genom sin roll som storinköpare har Systembolaget alla möjligheter till att ställa krav på vinodlarna man väljer att handla med, men trots att man gärna skyltar i hyllorna med sitt utbud av viner märkta ”ekologiska” och ”fairtrade”, menar Emil Boss att Systembolaget framför allt använder sitt inflytande till att kräva lägre priser.
– Först kommer en svensk och vill köpa superbilligt vin i stora volymer. Sedan kommer en annan svensk och kräver att allt ska följa vissa etiska regler. Men det får inte kosta mer!

Först kommer en svensk och vill köpa superbilligt vin i stora volymer. Sedan kommer en annan svensk och kräver att allt ska följa vissa etiska regler. Men det får inte kosta mer

Därför är Systembolaget måltavlan för de planerade protesterna utanför det svenska konsulatet i Kapstaden. Bakom aktionen står fackföreningen CSAAWU – Commercial, Stevedoring, Agricultural and Allied Workers’ Union – vars generalsekreterare Trevor Christians befinner sig på Sverigebesök för att informera om det svenska alkoholmonopolets inverkan på sydafrikanska arbetsförhållanden. Christians medverkar även i boken och beskriver där villkoren på vinodlingarna som ”värre än under apartheid”.
– Vi vill självklart inte ha tillbaka apartheid, förtydligar Christians.
– Det jag syftar på är hur villkoren på landsbygden kontinuerligt försämrats under lång tid. När jag växte upp var det människorna som levde på landsbygden som gav oss mat – potatis, sötpotatis, frukt och så vidare – som de odlat. Nu är det tvärtom vi i städerna som ger mat åt dem på landsbygden. Arbetslösheten är enorm och möjligheten för arbetarna att odla något för eget bruk har försvunnit.

Christians är framförallt kritisk mot hur märkningar som Fairtrade både tränger undan facken från arbetsplatsen och skapar en illusion om goda arbetsförhållanden som stillar svenska konsumenters samveten.
– Fairtrade har till exempel en premiumpott där tanken är att en viss summa av intäkterna ska gå till arbetarna. Det låter bra, men i verkligheten kontrolleras den av landägaren som använder den som ett bonussystem. Jag tror Fairtrade förstår den här kritiken men antagligen är det viktigare för dem att behålla stämpeln som ger europeiska konsumenter en känsla av att allt går rätt till och får den europeiska konsumenten att må bra.

De sydafrikanska vinodlings­arbetarnas protester har de senaste åren varit framgångsrika. Sedan 2012 har man på egen hand lyckats få igenom en höjning av minimilönen med 50 procent. Men Emil Boss påpekar att vinhandeln mellan Sydafrika och Sverige i princip bara gynnar Sverige. Studier visar att över 70 procent av försäljningspriset på Umbala går direkt till svenska staten.
En sorts vinimperialism alltså?
– Ja, det blir en ekonomisk kolonisering. Plötsligt producerar man vin i Sydafrika för att svenska alkoholskador ska minska.

  • CSAAWU
  • Emil Boss
  • sydafrika
  • Sydafrikanskt vin
  • systembolaget
  • vin

Kultur