Inrikes

Wallrups advokat sågar V:s utredning

Emma Wallrup

Riksdagsledamoten Emma Wallrup menar att hon utsätts för mobbning av sitt parti, Vänsterpartiet. Dessutom är Vänsterpartiets egna utredning av konflikten mellan henne och partikollegan Jens Holm ensidig till den senares fördel, enligt Wallrups advokat.

Inrikes

Det var i mitten av februari i år som riksdagsledamoten Jens Holm polisanmälde Emma Wallrup för trakasserier. Enligt anmälan bestod trakasserierna i en lång rad ovälkomna sms och mejl från Wallrup till Holm. Vid ett tillfälle ska Wallrup ha skickat 28 sms under en förmiddag.

Polisanmälan kom bara dagar innan Emma Wallrups valkrets Uppsala skulle besluta om riksdagslistan. Diskussionen som följde utlöste både avhopp och konflikter inom distriktet, men trots det placerades Emma Wallrup återigen som förstanamn på listan.

En diskussion om huruvida listan ska rivas upp har därefter förts inom Vänsterpartiet i Uppsala. Ett nytt beslut väntas komma i slutet av maj.

Utredningen lades också ned kort därefter, och Emma Wallrup anklagade i sin tur Jens Holm för att systematiskt ha fryst ut henne ur partiarbetet och dessutom gjort ovälkomna närmanden.

– Det är helt absurt påstående, och genomfalskt, sa Jens Holm till Flamman vid samma tid.

Vänsterpartiet har också genomfört en egen utredning av konflikten mellan de två ledamöterna, i vilken man kom fram till att Emma Wallrups beteende varit olämpligt. Däremot har man inte funnit något fel i Jens Holms agerande.

Emma Wallrup har efter händelserna uteslutits ur Vänsterpartiets riksdagsgrupp. Nu har hon låtit sin advokat granska Vänsterpartiets utredning. I ett inlägg på Emma Wallrups egen blogg citeras advokaten, som är kritisk till hur rapporten har genomförts:

”Utredningen bär ingen juridisk tyngd och är i sin helhet utformad utifrån endast en av parternas perspektiv. Den är därmed inte opartiskt framtagen varför den bör få begränsat, om ens något, inflytande avseende beslut som tas angående potentiella lösningar till konflikten mellan Emma och Jens.”

Emma Wallrup säger nu till Flamman att hon utsätts för mobbning, och att det pågår en riktad smutskastningskampanj mot henne.

– Det är allvarligt för det skadar inte bara mig utan också partiet, säger hon.

– Jag vill ju att vi ska tala om demokrati.

Både Jens Holm och Vänsterpartiets riksdagsgrupp har avböjt att kommentera.

  • Emma Wallrup
  • Jens Holm
  • riksdagen
  • Uppsala
  • Vänsterparitet

Inrikes