Inrikes

Vänstern i EU-valet

Post: ”Vi måstse stoppa nazister, fascister och ultrakonservativa”

"Vi måste stoppa nazister, fascister och ultrakonservativa", säger Soraya Post.

Feministiskt intiativs förstanamn inför EU-valet pratar med Flamman om hur hon vill stoppa nazismen och varför hon samarbetar med socialdemokrater.

Inrikes

Feministiskt initiativs Soraya Post har suttit som ledamot i EU-parlamantet sedan invalet 2014. Enligt henne har mycket blivit gjort, men desto mer kvarstår att göra.

– Det största problemet är att det inte finns ett globalt politiskt tänk. Vi står inför massiva globala problem, då måste vi lära oss att arbeta solidariskt och enas, säger hon.

Soraya Post ser oroligt åt länder som Italien med fascistiska La Lega, Ungern och Viktor Orbán, Polens Lag och Ordning och Vox, det högerextrema partiet som blir allt starkare i Spanien.

– Vi måste stoppa nazister, fascister och ultrakonservativa och det måste vara en global antirasistisk och feministisk rörelse. Vi måste stänga ned sådana här verksamheter. Jag är så trött på Nordiska motståndsrörelsen som går runt på våra gator och öppet sprider hat och våld, säger Soraya Post.

Hon vill se en lagstiftning mot så väl rasistisk organisering som mäns våld mot kvinnor genom att driva på EU-direktiv.

– Så länge den här patriarkala kapitalismen får styra är jag inte så förvånad att det ser ut så här. Men man måste jobba solidariskt på många punkter, det är ena utmaningen efter den andra.

Soraya Post ringar förutom en feministisk politik och krafttag mot mäns våld mot kvinnor in klimatet som en av de mest akuta frågorna. Där handlar det delvis om att frångå den nationalistiskt orienterade klimatpolitiken och i högre grad fokusera på det som produceras utanför landsgränserna och därmed drabbar människor utanför EU. Men också att ställa om till en ny energipolitik.

– Den klimatkris vi befinner oss i, det är nödläge nu. 60 procent av jordens arter sen 70-talet har redan försvunnit. Hur långt ska vi vidga vår yttre gräns? Vi fortsätter ju göra deals med totalitära regimer. EU behöver ta större ansvar och få upp ögonen, så att man kan påbörja en riktig omställning för klimatet, säger Soraya Post.

Soraya Post har tidigare varit i blåsväder för att ha röstat för inskränkningar i asylrätten, vilket hon avfärdade som ett misstag och inte något Feministiskt initiativ står bakom. Istället handlar det enligt Post att driva en mer generös asylpolitik i EU och underlätta för kvinnor och barn att ta sig till Europa.

– Vi kan inte lägga miljarder på Frontex samtidigt som så många flyr från krig och misär. Inom EU bryter vi ju mot asylrätten och köper oss fria från ansvar. Jag tycker inte att vi kan göra det. Vi måste avlasta Grekland och Italien, skapa säkra vägar och revidera Dublinförordningen och vi måste ha skarpa sanktioner mot de länder som bryter mot Genevekonventionen. Men det kräver också solidaritet mellan medlemsstaterna och det finns inte i dag.

Feministiskt initiativ är del av S&D-gruppen, som bland andra svenska och finska Socialdemokraterna och Labour också är en del av. Post är nöjd med samarbetet och det förtroende hon har fått för sitt arbete under nuvarande mandatperiod men har ändå funderat på att byta grupp om hon får fortsatt förtroende nästa mandatperiod.

– Vi har pratat om ett byte. Men min position i S&D har fungerat väldigt bra, det har inneburit att jobba inåt gruppen. Jag har fått fullt förtroende inom feminism och mänskliga rättigheter. Jag är långt ifrån sosse men har ändå varit koordinator och ansvarig för brådskande ärenden om mänskliga rättigheter, säger hon.

Enligt Soraya Post finns det också en stor fördel att vara del av parlamentets näst största grupp.

– För att kunna driva politik effektivt måste man alliera sig med de större grupperna när det är så oroligt. Det kommer bli en mindre grupp nu också i och med Brexit. Men S&D har redan närmat sig vänstergruppen och de gröna och jag har också samarbetet mycket med dem. Det kommer jag fortsätta att göra.

Soraya Post valdes in som den första svenska romska Europaparlamentarikern, och romernas rättigheter har varit en självklar del av hennes politiska kamp. Det kommer den fortsätta att vara.

– Jag kommer att fortsätta jobba för att romernas framtid ska bli ljusare. Lika illa som det är att NMR driver runt på gatorna, lika illa är det att de som sitter på marken utanför Ica får ta emot sparkar och spott av folk som inte ser deras fattigdom.

 

_____________________________________

Prova Flamman!

Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.

  • EU-valet
  • Feministiskt Initiativ
  • Soraya Post
  • vänstern

Inrikes