Inrikes

Vänstern i EU-valet

Björk: ”Vänsterns politik för klimaträttvisa är det enda som kan fixa klimatomställningarna”

”Det måste bli ett slut på att sitta och vänta på Orbán och hans gäng”, säger Malin Björk. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Malin Björk, vänsterpartiets förstanamn i Europaparlamentsvalet, vill att partiet ska vara en brygga mellan parlamentet och den utomparlamentariska aktivismen.

Inrikes

Vänsterpartiets grundläggande kritik av EU kvarstår, men partiet har svängt vad gäller EU-utträde. Nu vill Malin Björk, Vänsterpartiets toppnamn och nuvarande mandatperiods EU-parlamentariker, se mer rödgrön politik i Europa. Arbetsrätt, feminism, en human flyktingpolitik men kanske framförallt klimatet, står på agendan.

– Vi måste steppa upp. Det är Vänsterpartiet som är det vassaste klimatpartiet, det visar flera granskningar. Vill man ha en klimatröst som inte viker sig och kan stå pall för företagens rovgirighet så är det oss man ska rösta på. Vi driver en politik för rättvisa, och utan den kommer vi inte klara en klimatomställning, säger Malin Björk.

Malin Björk vill genom bland annat utsläppsbegränsningar, tuffare klimatmål och investeringar i social och ekologisk omställning trycka tillbaka storföretagen och marknadens friheter, som hon beskriver, utövas på bekostnad av människor och miljö.

– Vänsterns politik för klimaträttvisa är det enda som kan fixa klimatomställningarna. Den måste vara både röd och grön, säger hon.

Inom asylpolitiken ser inte längre Malin Björk en gemensam flyktingpolitik inom EU som en möjlighet. Istället vill hon skapa en koalition av villiga medlemsländer för att kunna organisera solidarisk asylpolitik och ett värdigt flyktingmottagande.

– Det är ansvarslöst att sitta och gömma sig bakom varandra. Det måste bli ett slut på att sitta och vänta på Orbán och hans gäng, vi måste stoppa döden på Medelhavet och i öknen. En koalition är det enda ansvarsfulla för att få något gjort, annars fortsätter man bara med stängda gränser och outsourcing av mottagandet till tredje länder där man betalar Erdoğan, säger hon.

Vänsterpartiets övriga hjärtefrågor som att driva en feministisk politik och stå upp för arbetsrätten, har också en ökad relevans i och med de högerextrema krafter som verkar i Europa i dag, enligt Malin Björk.

– De feministiska frågorna hänger ihop med kampen mot högerkonservativa krafter. HBTQ-kampen och feminismen är centrala som motstånd mot högerextrema. Vi är många som inte får plats i deras framtid, och vi är många som kommer att stå upp mot dem.

När arbetsrätten står under hot på hemmaplan blir det enligt Malin Björk ännu viktigare att slå vakt om den även på EU-nivå. Hon nämner att det skett vissa justeringar åt rätt håll men att det inte är tillräckligt. Ändå finns det en växande vänster i Europa, både inom och utom parlamentet i Bryssel, där klimatkampen, EU-kritiken och omfördelningsfrågor blir allt mer högljudda. Enligt Malin Björk är Vänsterpartiet de som kan vara bryggan till den utomparlamentariska aktivismen.

– Med ett tryck utifrån om en annan ordning tror jag att man kan få det att skälva i systemet. Det är ju Vänsterpartiets politik som kan och ska stoppa högerkrafter, för om vi ska lyckas trycka tillbaka de konservativa krafterna måste vi ha en politik för jämlikhet och internationell solidaritet. Den kampen rinner i våra ådror, säger Malin Björk.

Hon pekar ut just den växande ojämlikheten som en grogrund för den högerextrema och konservativa politiken, i EU så väl som på hemmaplan.

– De här krafterna kommer att växa. Den stora frågan blir som i Sverige: vad kommer de andra högerpartierna att göra? Är de beredda att bygga sin makt på de här partierna? Jag är orolig.

 

_____________________________________

Prova Flamman!

Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.

  • EU-valet
  • Malin Björk
  • vänstern
  • vänsterpartiet

Inrikes