Håkan Juholts installationstal för snart två veckor sedan bedömdes av många vara en kraftig sväng åt vänster. Nu har den nye partiledaren backat på flera punkter och många blev troligen förvånade när Juholt utsedde sin ekonomiske talesperson, Tommy Waidelich, som räknas som högersocialdemokrat.
Göran Greider beskrev Håkan Juholts tillträde som ”historiens kortaste vänstervåg” i en krönika.
– Det han sade i talet menade han, men han är så pass smart att han måste balansera det mot höger.
”Det var så dumt”
Greider påminner om att Juholt egentligen inte är någon traditionell vänstersocialdemokrat, även om det han säger ibland kan uppfattas som det.
– Han är en gråsosse, men det utspelar sig mot en fond där politikens mittpunkt har flyttat sig högerut.
Men samtidigt är han kritisk mot Juholts agerande. Han lyfter särskilt Håkan Juholts och Tommy Waidelichs debattartikel i DN där de för fram idén med ”välfärdsjobb”, det vill säga ett slags jobb för långtidsarbetslösa som ska utföra extrasysslor inom den offentliga sektorn.
– Det var så dumt så det liknar inget annat.
Flammans kultur- och ledarskribent Ann Charlott Altstadt är än mer kritisk.
– Jag kan inte undgå att bli besviken. Det behövs fler riktiga jobb i den offentliga sektorn, inte så kallade välfärdsjobb.
Hon beskriver det som ett ”glädjefnatt” när Juholt höll sitt linjetal och nämnde ord som blandekonomi.
– Sedan valde han en marknadskramare som Waidelich till ekonomisk talesperson.
Vänstersocialdemokrati är viktigt
Hon är skeptisk till den ständiga balansgången som en S-ledare måste utföra genom att ta hänsyn till partihögern.
– Hur är det ens möjligt att den linjen och falangen kan få så stort inflytande? Den är så liten att det inte skulle märkas om de gick över till något av de borgerliga partierna. Svenska folket vill inte ha Waidelich!
– Vi behöver en socialdemokrati som är tydligt vänster, då får Vänsterpartiet utrymme att formulera sina krav, som sex timmars arbetsdag. Och om fler börjar tala i de termerna visar det att vi har rätt, säger vänsterledaren Lars Ohly.
Han säger att Juholt i sitt linjetal närmade sig Vänsterpartiet på många sätt. Något som han betraktar som väldigt positivt. När Håkan Juholt senare svängde i frågor som arbeten i den offentliga sektorn och pensionsåldern blev han besviken.
– Det fanns en del vänsterpartister som nästan verkade beklaga att Juholt var så tydligt vänster i sitt tal, men den analysen tror inte jag på.
”Vi som gladdes blir frågande och undrande”
Alla tre nämner att Socialdemokraternas spännvidd gör att det nästan mer liknar en koalition än ett parti.
– Man kan tycka som Vänsterpartiet i nästan alla frågor och ändå vara medlem i Socialdemokraterna och man kan nästan ligga till höger om mittenpartierna och fortfarande vara medlem i S, säger Lars Ohly.
Frågan är hur det här påverkar förtroendet för Håkan Juholt. Göran Greider säger att Juholt riskerar bli betraktad som någon som säger en sak och gör en annan.
– Det bidrar inte till ett ökat förtroende, det lät väldigt annorlunda i talet och det är klart att vi som gladdes över talet blir väldigt frågande och undrande nu, säger Lars Ohly.
Om det var historiens kortaste vänstervåg, eller om det ändå blir en omläggning av politiken får framtiden utvisa.
– Han kan inte hålla ett sådant linjetal och sedan låta det mynna ut i Tommy Waidelich, säger Ann Charlott Altstadt.
Installationstalet och dagarna efter
Offentliga sektorn:
”Offentlig sektor ska inte subventioneras av kvinnors lägre löner”
I DN debatt fem dagar senare:
”SNS Konjunkturråd (SNS, Studieförbundet Näringsliv och Samhälle) har presenterat en idé om en satsning på så kallade välfärdsjobb. Långtidsarbetslösa ska utföra viktiga jobb inom välfärden som inte utförs i dag”
Pensionssystemet:
”Jag anser att det är dags för vårt parti att göra en ordentlig utvärdering av pensionssystemet”
I Veckans Privata Affärer två dagar senare:
”Vi är inte i närheten av att överväga att riva upp pensionsreformen”
Pensionsålder:
”För oss socialdemokrater är det viktigare att se till att fler kan jobba till de blivit 65 år, än att fler ska jobba till 69 år”.
Tidningen Handelsnytt tre dagar senare:
”Juholt menar att det kan bli aktuellt att, som regeringen vill, diskutera höjd pensionsålder”.