Fram till riksdagsvalet 2014 arrangerar Föreningen Arbetarskrivare och ABF en landsomfattande författarturné: ”Vi äger orden – Arbetarskrivare för maktskifte”. På drygt 20 orter kommer etablerade och mindre etablerade författare ge prov på den moderna svenska arbetarlitteraturen, och visa villkoren och vardagen för dagens arbetarklass.
Dit räknas arbetare i traditionell mening, såväl som arbetslösa och papperslösa. Liksom bemanningsanställda, utförsäkrade och Fas 3-placerade. Detta i en tid när arbetarklassen osynliggörs, när vissa hävdar att arbetare inte finns. Men som det står i författarturnéns manifest: ”Någon hämtar dina sopor, bygger ditt hus och tar hand om din gamla mamma. Någon kör bussen du åker med, tillverkar dina skor och ser till att malmen kommer upp ur gruvan. Någon städar dina barns skola, serverar maten på restaurangen, lagar din bil.”
Under turnén kommer orter över hela landet möta en mängd arbetarförfattare, som skriver romaner, noveller, barn- och ungdomsböcker, deckare, poesi och skapar seriekonst.
På bokmässan i Örebro den 28 mars läste Jenny Wrangborg högt om sin arbetarkropp hon är rädd ska gå sönder innan hon fyllt trettio. Hon samtalade med en av föreningens äldsta, Sven Wernström. Han lockade fram skratt när han läste ur sin satiriska bok Kalle Finkel och makten och lyckades reta upp en lokal socialdemokratisk politiker när han pekade på ointresse för kultur och litteratur hos dagens politiker.
En tanke med turnén är att inspirera till läsande av modern arbetarlitteratur och till att folk själva skriver om sina arbeten och sin vardag. Ett sätt att få stöd och hålla skrivandet levande är att söka sig till likasinnade i Föreningen Arbetarskrivare.
Föreningen förvaltar och utvecklar ett världsunikt arv, den svenska arbetarlitteraturen, med författarskap som Ivar Lo-Johanssons, Moa Martinsons, Harry Martinsons, Sara Lidmans och Maja Ekelöfs. En litteratur som bidragit till att statarsamhället avskaffades och att sjöfolkets och gruvarbetarnas villkor förbättrats. Och som belyst invandrade arbetarklassfamiljers och bemanningsanställdas situation och som skapat samhällsdebatter och inspirerat till riksdagsmotioner.
Mer ur turnéns manifest: ”Arbetarskrivarna gestaltar de mångas omständigheter, blottar orättvisor och ojämlikhet och verkar för ett öppet och demokratiskt samhälle. Det land vi ser nu är inte det våra föregångare var med om att bygga. Samhället blir allt mer kallt och cyniskt. Det präglas av djupnande klassklyftor och segregation. Tempot i arbetslivet ökar, vår arbetsmiljö försämras, våra fackföreningar försvagas och det vi äger tillsammans rivs ner.”
Arbetarskrivarturnéns maktskifte handlar inte om att verka för en rödgrön regering, utan om att slåss mot en ickemänsklig politik med privatiseringar, utförsäljningar och en avhumanisering av samhället som också genomsyrar språket. Ett språk där vi människor förvandlas till etniskt eller ickeetniskt födda svenskar, skattesänkningsväljare, Fas 3-sysselsatta, bidragstagare och utförsäkrade längs arbetslinjen.
Under 2000-talet har arbetarlitteraturen haft medvind. En knapp handfull namn brukar lyftas fram. Föreningen Arbetarskrivare består av 200 medlemmar.
Ingen spets utan bredd, det gäller förstås även arbetarlitteraturen.
Trots deras envisa framgångar och förmåga att säga något om sin samtid och trots att den fortsätter engagera så många läsare är det lätt att få känslan av att porten är lika trång för arbetarförfattarna som för den arbetarklass de skriver om.
Efter sex stopp har turnén ”Vi äger orden” presenterat mer än dubbelt så många arbetarskrivare som arbetarlitteraturtyckarproffs som Göran Greider och Anneli Jordahl brukar lyckas göra tillsammans: Jane Morén, Jenny Wrangborg, Fred Lane, Anna Jörgensdotter, Bernt-Olov Andersson, Annika Edin, Åke Johansson, Bengt Ingelstam, Robert Nyberg, Mimmi Sandberg, Sven Wernström och Kjell Eriksson.
Hittills har turnén hunnit stanna till i Stockholm, Sandviken, Ludvika, Ånge, Örebro och Sundsvall. Kommande inplanerade turnéstopp: Halmstad, Lidköping, Umeå, Viskadalens folkhögskola, Skattungbyn och Orsa. Fler är på gång. Jag återkommer med rapporter!