I maj kan Sverige säga upp sitt militära avtal med Saudiarabien. Förvånande nog har inte den svenska regeringen ännu klart sagt ifrån att avtalet ska sägas upp. Tidigare har argumentet mot att säga upp detta avtal varit att vi varit bundna för lång tid, och att Sverige inte borde bryta ett avtal då det kunde ge svårigheter med andra länder som vi vill leverera vapen till. Då detta kunde ses som en opålitlighet; att ett avtal bryts i förtid. Nyligen har Tyskland beslutat att frysa sin export till Saudiarabien. Under 2012 och 2013 uppgick den till mer än en och en halv miljard euro. Beslutet har fattats av den stora koalitionsregeringen av de tyska kristdemokraternas Angela Merkel (CDU) och hennes vice kansler socialdemokraternas Sigmar Gabriel (SPD). Det visar vilken bred enighet det finns i Tyskland om att det inte är okej med militär export till diktaturen Saudiarabien. Det förefaller mig lite hycklande när Margot Wallström protesterar mot att en bloggare piskas i Saudiarabien, så att han riskerar att dö, eller enbart vara skadad för livet, och att inte Stefan Löfven och Margot Wallström kan säga till Saudiarabien att vi tyvärr inte kan fortsätta våra militära avtal med er. Det är direkt pinsamt när Stefan Löfven har svårt att klart säga att Saudiarabien är en diktatur.
Varför Förbundssäkerhetsrådet har fryst Tysklands export motiveras inte officiellt. Det är tiotals miljarder kronor på spel. Men kanske är det så att man har en gemensam värdegrund, gemensam moral, som överbygger de avsevärda ideologiska skillnaderna och är ense i den här frågan att en demokrati som Tyskland, inte kan exportera vapen till en diktatur som Saudiarabien. En diktatur som kränker alla sina kvinnors rättigheter dagligen, en diktatur som med barbariska straff tystar oppositionella, och – en diktatur där många stöder IS bestialiska krigsföring. Det kan också vara så att den tyska ledningen tagit intryck av att 60 procent vill avbryta all handel med Saudiarabien och 78 procent vill stoppa all vapenexport, enligt en opinionsundersökning redovisad i Bildzeitung. Opinionsläget har dock varit detsamma länge, men det kan kanske vara de allt fler och oroande uppgifterna som cirkulerar att Saudiarabien spelar dubbelt när det gäller bekämpandet av IS och i själva verket stöder IS.
Det må vara osagt om det verkligen är sant, men en fullt möjlig spekulation som skulle göra det tyska beslutet helt logiskt.
Det är ett svårt parlamentariskt läge och den nuvarande svenska regeringen kan inte göra de underverk som alla socialdemokrater och miljöpartister skulle önska sig. Man måste ta små steg, och kompromissa. Och det måste till blocköverskridande beslut om de ska ha giltighet för lång tid framöver. Jag tror dock inte att Alliansens väljare eller politiker enbart är krämarsjälar som vill sälja vapen till varje pris. Jag tror att det finns även bland dem en majoritet för att sluta militärt samarbete med diktaturens Saudiarabien.
Jag är socialdemokrat, och för mig, ideologiskt, värderingsmässigt och moraliskt, så är det ärligt talat svårt att se något ingångsvärde, eller något förhandlingsutrymme, i den här frågan om vi ska förlänga våra samarbetsavtal med Saudiarabien eller inte.
Jag anser, att vi långt innan maj, ska förklara att vi inte kan förlänga ett avtal med en diktatur som nyligen förklarat att ateister är terrorister, som piskar oppositionella, och som troligen stöder IS.
När Margot Wallström nyligen i radio försvarade regeringens erkännande av Palestina, så menade hon att det var nödvändigt och att diplomati kräver ärlighet, att vi ska visa var Sverige står. Jag anser att det vore bra och modigt om Margot Wallström kunde vara ärlig när det gäller Saudiarabien också och deklarera snarast att vi inte förlänger kontraktet i maj med dem. I det här fallet har jag inget alls emot en blocköverskridande överenskommelse.