En direktvald president, en gemensam EU-armé och ännu mer makt åt EU i finans- och näringslivsfrågor. Dessutom ska färre beslut fattas med enhällighet i EU. Det är några av slutsatserna som den så kallade Framtidsgruppen, bestående av utrikesministrar från tio europeiska länder, nyligen lade fram i sin halvtidsrapport.
– Vi borde använda krisen för att ta historiska steg mot mer integration, sade Tysklands utrikesminister och gruppens initiativtagare, Guido Westerwelle, enligt Europaportalen.
”Jaså den där galna rapporten”, säger man på Vänsterpartiets EU-sekretariat när Flamman ringer upp för att få kommentarer av Mikael Gustafsson, EU-parlamentariker (V). Han skräder inte orden om halvtidsrapporten och dess syn på EU-projektet.
– Det är som att åka bil på en slingrig väg i Alperna och i stället för att sakta farten och tänka att man ska ta det försiktigt så gasar man för att snabbt komma förbi kurvorna.
– Tyvärr är jag inte så förvånad, jag ser den attityden hela tiden i Bryssel. Det finns ingen självkritik.
Inte heller Gösta Torstensson, redaktör för Kritiska EU-fakta är så förvånad över förslagen. Han menar att det bygger på en steg för steg-strategi där man tar bort delar av det nationella självbestämmandet och sedan ”åtgärdar” problemen som uppstår med mer överstatlighet.
– Det har varit en medveten strategi. Steg för steg så tvingar man fram en gemensam finanspolitik där Bryssel tar mer och mer kontroll.
Han påpekar att delar av Framtidsgruppens förslag redan återfinns i till exempel Lissabonfördraget, där det står att EU ska ha ett gemensamt försvar, när det fattas ett enhälligt beslut om det.
Tvåpacket ytterligare åtstramning
Tendensen inom EU går mot mer centralstyrning. För ett par veckor sedan antog Europaparlamentet det så kallade tvåpacket, ett ramverk som syftar till att få mer kontroll över medlemsstaternas ekonomi och möjlighet att direkt kunna ingripa i länders ekonomi på ett annat sätt än tidigare. Till exempel kan ett Euroland med skakig ekonomisk situation ”tillfälligt placeras under rättsligt skydd på grundval av ett beslut från kommissionen”. Det innebär en skyldighet för landet att genomföra de åtgärder som EU-kommissionen rekommenderar.
Både Gösta Torstensson och Mikael Gustafsson pekar på att åtgärderna syftar till att låsa upp EU-länderna vid en nyliberal politik.
– Det man gör i praktiken är att kriminalisera keynesianism, säger Gösta Torstensson.
Mikael Gustafsson beskriver det som en lagstiftning mot socialism.
– Sedan kanske inte keynesism är socialism, men inte ens keynesianism är möjligt att driva, fortsätter han.
Frågan är vilken betydelse Framtidsgruppens förslag kommer att få och hur de kommer att tas emot inom EU. Mikael Gustafsson tror det kan finnas anledning för EU-kritiker att vara oroliga.
– Om någon hade sagt till mig för två år sedan att vi nu skulle ha sexpacket och tvåpacket så hade jag nog tänkt att ”nej, det stämmer nog inte”.
Sverige följer på avstånd
Förutom Tyskland ingår Polen, Italien, Spanien, Portugal, Österrike, Nederländerna, Belgien Luxemburg, och kanske lite förvånande Danmarks utrikesminister Willy Sövndal från vänsterpartiet Socialistisk Folkeparti. Sövndal har deltagit på två av gruppens tre möten.
Enligt den danska tidningen Politiken ska han ha sagt att han glädjer sig åt förslagen att stärka EU:s globala roll, men att det finns mycket i rapporten som han inte håller med om och att han även ”klargjort det för tyskarna”. Frankrike har deltagit med tjänstemän på mötena hittills, men enligt Europaportalen väntas från och med nu den nya utrikesministern Laurent Fabius delta.
Gruppen är informell, men anses vara inflytelserik. Sveriges utrikesminister Carl Bildt har sagt att man ”följer gruppen på avstånd”.