I helgen beslutade Vänsterpartiets partistyrelse att tillsätta en framtidskommission bestående av en handfull personer. Det är ännu inte exakt fastslaget hur man ska arbeta men Josefin Brink, riksdagsledamot, och medlem i partistyrelsen har gett en del förslag som vidarebefordrats till partiets verkställande utskott.
– Jag hoppas de får möjlighet att arbeta öppet och förutsättningslöst och kan föreslå att förändra i princip vad som helst i partiet.
Tanken är att kommissionen ska inhämta kunskap och idéer både från partiet och dess medlemmar, men också utifrån, från vänsterpartier i andra länder, eller från forskare och experter.
Josefin Brink vill även att kommissionen ska ha mandat att föreslå förändringar, utan att behöva ta hänsyn till vilken instans i partiet som tar beslut om det. Hon tycker det är viktigt att dess arbete ska kunna vara både fritt och yvigt.
– Sedan får man sortera förslagen och se var de hör hemma.
Om hon får bestämma ska kommissionen både kunna komma med en större omvärldsanalys och ge förslag på strategiska och organisatoriska förändringar, som vilken profil Vänsterpartiet ska ha, eller vilka frågor som partiet vill förknippas med.
– De tre sakerna hänger ihop.
Slutligen vill hon att kommissionen ska få gott om tid på sig att arbeta och att slutsatserna ska resultera i flera regionala konferenser. Det sista är ett sätt att involvera fler medlemmar i processen.
– Har man en konferens är det lätt hänt att man skickar de gamla vanliga från distrikten. De får naturligtvis också vara delaktiga, men jag tycker det är särskilt viktigt att uppmuntra nya medlemmar att delta.
Något som hon ibland tycker partiet är för dåligt på.
– Det finns en tendens att ge uppdrag till människor som tack för lång och trogen tjänst. Det är Vänsterpartiet inte ensamt om, men det blir extra tydligt i ett litet parti.
– Ibland hör man människor säga ”oj, oj, vi har för svagt stöd bland LO-anslutna, eller bland människor i förorten”, men det är klart det är svårt att få det när våra företrädare inte kommer därifrån.
Ingen från partistyrelsen
Vilka som ska sitta i kommissionen beslutas troligen imorgon, fredag.
– Jag tror i alla fall vi har ett hum om varifrån de här personerna inte ska hämtas. Det bör inte vara någon som har suttit i partistyrelsen under den här perioden, säger Anki Ahlsten, partisekreterare, till Flamman.
Både Anki Ahlsten och Josefin Brink hoppas att kommissionen ska bestå av människor som kan komma med nya perspektiv, samtidigt som det ska vara aktiva vänsterpartister.
– Det är viktigt att de känner partiet så att de kan ge realistiska förslag på förändringar, säger Josefin Brink.
Efter valet har kravet på en extrakongress lyfts, bland annat på debattsidorna i Flamman och i en facebookgrupp. En del har tyckt det har varit nödvändig för att visa att man tar valresultatet, där Vänsterpartiet backar, på allvar. Men de som vill ha en extrakongress har fått kritik av dem som anser att kravet sår splittring i partiet i onödan och en del har antytt att det är ett sätt för extrakongressförespråkarna att stärka sina egna positioner.
På partistyrelsemötet i helgen rådde enighet om att det inte skulle bli någon extrakongress. Anki Ahlsten betonar ändå att partiledningen tar valnederlaget på största allvar.
– Det är klart att vi är oerhört besvikna.
Samtidigt pekar hon på att det går en högervåg över hela Europa.
– I Holland backar Socialistiska Partiet, trots att de har dubbelt så många medlemmar och mer resurser än Vänsterpartiet.
Katastrofval
Jens Holm, nyvald riksdagsledamot, är nöjd med beslutet om en framtidskommission även om han gärna hade sett en extrakongress, framför allt för att en kongress har större befogenheter att exempelvis påverka partiets politik. Efter ett katastrofval måste man lyfta på varje sten menar han.
En del menar att det inte var något katastrofval?
– Det tycker jag är ett mycket märkligt påstående när vi backar för femte valet i rad. Efter de förutsättningar som finns med borgarnas försämringar, skulle Vänsterpartiet kunna ligga på 10 – 15 procent.
Frågan är varför inte partiet gör det.
– Jag tror att många kanske uppfattar att Vänsterpartiet inte är tillräckligt modernt och i takt med tiden. Sedan kan det vara en fråga om hur trovärdiga vi uppfattas när det gäller till exempel välfärdsfrågor.
Han tycker inte att krav på en extrakongress är det samma som att skapa konflikter eller splittring.
– Jag tycker det är synd att man bemöts så när man kommer med konstruktiv kritik, det är viktigt att kunna ha en öppen debatt.
Mer konkreta förslag
Cege Hedén, aktiv i Vänsterpartiet i Huddinge och ett av namnen på Vänsterpartiet i Stockholms riksdagslista är en av dem som är kritisk till kraven på extrakongress. Överlag tycker han att partiledningen gjorde ett mycket bra arbete inför valet.
– Jag tror att Vänsterpartiet var på rätt väg, men vi misslyckades med att föra fram vad välfärd är för något.
Cege Hedén tycker att vänstern ibland blir alltför abstrakt. Receptet tror han är att göra som Moderaterna, fast ur ett vänsterperspektiv.
– När Moderaterna lovar 500 kronor mer i plånboken varje månad borde vi komma med motexempel som: 150 kronor av det innebär att en lärartjänst vid ditt barns skola försvinner, ytterligare 150 kronor betyder att vi får sämre öppettider inom sjukvården. Det är lätt för människor att förstå.