Förra veckan, torsdagen den 8 maj, hade samtliga anställda på friskolebolaget Fria läroverken – som driver fyra gymnasieskolor runt om i landet – fått ett mejl från företagets ägare och vd Anders Hultin. Mejlet innehöll ett brev, som beskriver verksamheten under det gångna läsåret och vilka utmaningar Fria läroverken står inför.
Det var när den riskkapitalägda friskolekoncernen JB education gick i konkurs sommaren år 2013 som Fria läroverken tog över gymnasieskolorna i Karlstad, Linköping, Norrköping och Malmö. Fria läroverken grundades i sin tur av Anders Hultin, som var vd och koncernchef på JB education från hösten 2012 och fram till konkursen.
I ett brev till samtliga anställda på läroverken ger han en lägesrapport.
Hultin tar ställning mot V
I slutet av brevet skriver Anders Hultin att ”i övrigt kan ju de s k ’omvärldsfaktorerna’ kännas lite utmanande”, och nämner sedan att ”Vänsterpartiet har förvandlat sig till ett enfrågeparti som går till val på ett s k vinstförbud”.
Han riktar även skarp kritik mot de ”politiska försöken att styra skolorna och därmed flytta beslut från skolorna till myndigheter och riksdag” och menar att detta gör Fria läroverkens uppdrag mer komplext. Detta i och med att bolaget då måste värna elevernas bästa och samtidigt rätta sig efter ”ett mer omfattande regelverk”.
– Även om det inte formuleras ordagrant vad man ska rösta på, så är brevet ett tydligt ställningstagande mot Vänsterpartiet, säger Anna, som är anställd av Fria läroverken och på grund av rädsla för att förlora sitt jobb vill vara anonym.
– Det känns kränkande och obehagligt att ens arbetsgivare tar parti och lägger sig i valdebatten. Så ska det inte få gå till, fortsätter hon.
När Flamman ringer upp Anders Hultin bekräftar han att han har skickat ut brevet till sina anställda. Mer än så vill han dock inte säga.
– Att prata med Flamman, det vet jag inte om jag har någon lust med. Du kommer bara att förvränga allting jag säger. Och du har säkert redan fått brevet, så du kan läsa vad som står där, säger han.
Flamman erbjuder då Anders Hultin möjligheten att svara på frågorna via mejl, men några svar hinner inte komma in innan Flammans pressläggning. Han skriver däremot i brevet att det är oklart vad Vänsterpartiets vinstförbud innebär, och att det är ett problem att journalister inte frågar vad som ska hända med alla de människor som berörs av, och nyttjar, fristående verksamheter som i dag drivs i företagsform.
Enligt honom beror journalisternas tystnad eventuellt på att de ”inser att Vänsterpartiet ägnar sig åt populistisk retorik och att deras förslag inte kommer att bli verklighet – ens vid ett regeringsskifte”.
– Vi har fria val och lika rösträtt i det här landet. Det är ingen annan som får bestämma vad väljaren ska rösta på. Här har vi en arbetsgivare som försöker påverka människans självbestämmanderätt. Det är helt klart olämpligt, inte minst med tanke på att den anställda befinner sig i en beroendeställning, säger Kirsi Piispanen, förbundsjurist på Lärarförbundet, och fortsätter:
– Vår utgångspunkt är att skolan har ett demokratiuppdrag – alla som verkar inom skolan ska visa respekt för demokratiska värderingar – och det gäller självklart även skolans vd.
Dinamarca: Vi har fria val
Britta hör till en av Fria läroverkens anställda och vill, precis som Anna, inte medverka med sitt riktiga namn i tidningen. Under hela sitt yrkesverksamma liv har hon aldrig tidigare upplevt någonting liknande.
– Det är inte okej att en arbetsgivare gör sådan antireklam för ett parti. Min första tanke var att han nog är väldigt rädd; hur ska det gå om han inte får ta ut sin vinst? frågar hon sig.
Även Rossana Dinamarca, Vänsterpartiets skolpolitiska talesperson, är kritisk till Anders Hultins agerande och menar att det är uppenbart att han vänder sig emot just Vänsterpartiet.
– Att påverka sina anställda att rösta på ett visst sätt verkar ha blivit en ny grej som arbetsgivare ägnar sig åt, men vi har fria val i Sverige, och var och en av oss har rätt att rösta precis som vi själva vill. Det är grundläggande för hela vår demokrati, säger hon.
Anders Hultin menar ju att det är oklart vad ert vinstförbud egentligen innebär?
– Vi har alltid varit tydliga med vad som ska gälla. Aktiebolag som driver skolor i dag ska omvandla sig till SVB-bolag (aktiebolag med begränsad vinstutdelning; motsvarande högst statslåneräntan plus en procent, reds anm) i samband med en bolagsstämma. Gör man inte det så ska man inte ha tillstånd att driva skolor.