– Delat partiledarskap är en fråga som vi har drivit länge i distriktet, säger Inger Lilja från Vänsterpartiet i Skaraborgs län.
De har varit ganska ensamma om det i Vänsterpartiet, men den senaste tiden har frågan lyfts på allvar. Minst elva distrikt eller distriktsstyrelser har tagit ställning för delat ledarskap i någon form inför kongressen i början av nästa år. Däribland tunga distrikt som Skåne och Göteborg.
När man ser till nomineringarna är det viktigt att komma ihåg att långt i från alla distrikt är eniga, vilket kan avspegla sig i röstsiffrorna på kongressen. I vissa distrikt som är för delat ledarskap har det funnits en relativt stor minoritet som har varit emot det.
Stockholm vill ha Linde
I Stockholm har distriktsstyrelsen nominerat Hans Linde ensam, samtidigt som det finns en del inom distriktet som gärna vill se två partiledare.
– Vi har i första hand tagit ställning för en partiledare, men jag upplever det inte som att det finns något stenhårt motstånd till delat ledarskap i distriktsstyrelsen, säger John Hörnquist, ordförande för Stockholmsdistriktet.
Distrikten har hanterat frågan om nomineringar och delat partiledarskap på olika sätt. Vissa distrikt har ordnat valkonferenser eller rådgivande medlemsomröstningar. I andra har distriktsstyrelsen och enskilda partiföreningar nominerat och skrivit motioner om delat ledarskap.
Men det finns också distrikt som motsätter sig delat ledarskap. Gävleborg har till exempel nominerat Ulla Andersson som ensam partiledare. De vanligaste argumenten mot delat är att det finns risk för otydlighet och att det finns en feministisk poäng i att lyfta fram en kvinnlig partiledare.
Olika bud om namn
Vilka vänsterpartisterna vill se som partiledare varierar. Gotland har till exempel tagit ställning för delat ledarskap efter en valkonferens, men inte kunnat enas om några namn. Knappt hälften av de distrikt som Flamman har uppgifter från har nominerat Jonas Sjöstedt, antingen ensam eller i någon konstellation. I flera distrikt har det varit jämnt mellan Ulla Andersson och Rossana Dinamarca, men Ulla Andersson har fler nomineringar.
– Jonas Sjöstedt fick alla röster utom en när distriktsstyrelsen tillsammans med ombud från partiföreningarna röstade, sedan var det väldigt jämnt mellan Ulla Andersson och Rossana Dinamarca, men Ulla fick flest röster, säger Hans Jansson, distriktsordförande i Västmanland.
Det finns också exempel på det motsatta.
– Distriktsstyrelsen kom fram till att vi ville ha delat ledarskap och kunde samlas kring Rossana Dinamarca. Sedan blev det 50-50 mellan Jonas och Hans och då nominerade vi aldrig någon manlig partiledare, säger Lelle Karlsson från Östergötland.
Samtidigt tillägger han att det finns ett par partiföreningar i distriktet som har nominerat Jonas Sjöstedt. Han tror att diskussionen inför och på kongressen kommer att vara klargörande.
– Det är bara att hoppas att det blir en lika trevlig debatt hela vägen. Mediemässigt har det här varit bingo.
Flamman har frågat 22 av partiets 24 distrikt. Flera distrikt har inte hunnit ta ställning ännu.