På Vänsterpartiets dag under Almedalsveckan blossade partiledarfrågan upp i offentligheten, efter att ha puttrat internt en längre tid. Redan har Johan Sjöstedt och Ulla Andersson sagt att de ställer upp. Enligt olika uppgifter vill Lars Ohly att Rossana Dinamarca ska ta över efter honom. Hans Linde och Josefin Brink är andra namn som nämnts. Det är svårt att hänga med eftersom mycket av diskussionen sker bortom insyn. Vi har känt till att det funnits kritik mot Lars Ohly, men att den var så omfattande att en majoritet av distriktsordföranden vill att Ohly avgår och att sex av sju VU-medlemmar vill att han avgår var nyheter för oss. Det är ett problem att det är en sådan kontrast mellan vad som rapporteras utåt och vad som ”de som vet” känner till internt.
Nu sker positioneringar om vem som ska bli partiledare på nästa kongress i januari 2012. Om man är djupt insatt kan man tyda detta ”spel”, och de olika uppblossande, ofta upprörda, debatterna på nätet. Men detta sätt att föra debatten göder informella maktstrukturer och försvårar för medlemmarna att få information om vad som händer.
Det är dags att göra upp med denna kultur som dessvärre präglar arbetarrörelsen. De verkliga debatterna sker i korridorerna, när det finns en majoritet presenteras kandidaten inför kongressen, som bara har en partiledarkandidat att ta ställning till. Vi vill ha öppna kandidater och öppna diskussioner om de frågor som Vänsterpartiet ställs inför.
Vi föreslår att alla kandidater meddelar hur de vill utveckla partiet organisatoriskt och politiskt! Vi tror att det kan bli en väldigt utvecklande diskussion för hela partiet om den kopplas till de grundläggande politiska frågorna och organisatoriska utmaningarna.
Några exempel på frågor som vi skulle vilja ha svar på är:
Hur vill ni tackla det nuvarande världsläget, med skärpta klasskonflikter, uppror mot diktaturer och uppblossande krig? Vilken roll kan vårt parti spela i att blåsa nytt liv i arbetarrörelsen och folkrörelserna? Hur kan vi göra en socialistisk samhällsomvandling relevant och lockande för folkflertalet? På vilket sätt vill ni utveckla interndemokratin i partiet?
Idag upplever allt fler människor att systemet har misslyckats. I Grekland och Spanien försöker man radera stora delar av arbetarklassens landvinningar. Utvecklingen går bakåt på många håll. En bidragande anledning är att vänstern på internationell nivå har haft problem att presentera en alternativ vision till kapitalismens återvändsgränd. Det handlar inte om att Vänsterpartiet ska gå bakåt i tiden, utan vi behöver utveckla en socialistisk vision för 2000-talet. Socialism handlar om att utveckla demokratin. Samhället ska ha kontroll över de stora företagen, och människor ha kontroll och inflytande på sina arbetsplatser och i bostadsområden.
Vad gäller världsläget tror vi att det kommer att kännetecknas av skarpa skiljelinjer och plötsliga omskakningar en tid framöver. Den härskande klassen är ekonomiskt oförmögen och kanske framförallt fullständigt ovillig att gå med på stora välfärdsreformer. Klassfreden är ensidigt uppsagd, och runt om i Europa har eliten förklarat krig mot löntagarkollektivet som helhet.
Vi tror att vårt parti kan spela en roll i att blåsa in frisk luft i den trötta arbetarrörelsens korridorer och mötesrum. Ett steg är att röra sig utanför korridorerna och mötesrummen, ut till arbetsplatserna, bostadsområdena och gatorna. Det sägs ibland att vi är ett för litet parti för att ta på oss så stora uppgifter. Det stämmer – om vi utgår från att vi ska göra det själva. Men så behöver det inte vara.
Här har vi naturliga allierade i de socialdemokratiska gräsrötterna, fackföreningarna, Hyresgästföreningen och ABF. Vänsterpartiet kan bidra med konkreta idéer för att ta strid mot nedskärningar och stärka arbetarrörelsens organisationer.
Socialdemokraterna har under de senaste åren präglats av avsaknad av identitet och osäkerhet om politisk riktning. Den socialdemokratiska politiken blir ofta en kompromiss av typen ”vinster i välfärden, men med förnuft” eller ”minst ett offentligt sjukhus i varje län”. Vänsterpartiet kan spela en stor roll genom att konsekvent driva försvar för offentlig sektor utan vinster, och presentera konkreta förslag som pressar Socialdemokraterna att ta ställning i riktning vänster. De frågor som Vänsterpartiet vill driva är populära bland socialdemokratiska gräsrötter.
Det är några av de frågor som vi ser som centrala för vårt parti. Vi ser fram emot en givande diskussion om dessa och många andra frågor inför kongressen.