Enligt många forskare och epidemiologer – bland annat Sveriges statsepidemiolog själv, Anders Tegnell – väntas en majoritet av befolkningen insjukna i covid-19, det nya coronaviruset. Vid något som ens liknar ett sjukdomssymtom; en hostning, lite snuva, ont i kroppen och alla de andra tillstånd som många tvingar sig till jobbet med till trots när viruskris inte råder‚ så ska vi nu alltså hålla oss hemma.
Så när samhället till slut, åtminstone i undantagstillstånd, kapitulerat inför föreställningen om att människan faktiskt är svag och mörker råder, kommer här Flammanredaktionens bästa tips för att överleva hemmavarandet.
1. SvenskPolitik1
För den som vill ha perspektiv på svensk politik finns på den här kanalen ett arkiv av i princip alla partiledardebatter som någonsin hållits. Plus en ansenlig mängd av lördagsintervjuer med politiker i P1. Valdebatten 1991, en klassiker. Ingvar Carlsson förlorade och Carl Bildt vann, Ny demokrati fick vara med och kom in i riksdagen. Mona Sahlin (ja, sossarna hade alltid två deltagare förr) håller sitt klassiska inlägg om tjejerna på SKF. EN GULDGRUVA!
2. Livläkarens besök – Per Olov Enquist
”Är det mörkret som är ljus, eller det lysande som är mörker? Man får välja. Så är det med historien, man får välja vad man ser, och vad som är ljus, och mörker”. P O Enquists roman Livläkarens besök handlar just om den eviga kampen om vilka tankar och synsätt samhället vi lever i anser vara ljus respektive mörker. Den tyske upplysningsmannen Struensee anländer 1768 till det djupt reaktionära Danmark för att bli den enväldige kung Christians personliga läkare, vilket utvecklar sig till en berättelse om hur synen på det normala, goda och sunda alltid bestäms av hur samhället är ordnat. Och att det, trots Struensees olycksaliga öde, faktiskt går att förändra det.
3. Organisera dig
Är inte medborgarlön ett relativt givet alternativ för samhällets svagaste under krisen? Bör vården och apoteken återförstatligas? Mer personal i omsorgsarbeten? Ska Petter Stordalen öppna upp sina hotell för hemlösa? Är det rimligt att storbankerna ska fortsätta ta ut vinst nu när ekonomisk kris väntar? Tack vare digitaliseringen kan vi fortsätta driva politisk organisering även hemifrån. Många initiativ och namninsamlingar är redan igång, och de som ännu inte finns är bara att starta upp!
4. This life – Martin Hägglund
Litteraturvetaren Martin Hägglunds namn har det senaste året florerat på svenska kultursidor, i Sveriges Radios Filosofiska rummet och bland vänsterns studiecirklar. Hans bok, This life. Secular faith and spirituell freedom har vunnit mark och referenser för att erbjuda visioner om en ny vänster och ett helt nytt sorts samhälle. Genom insikten om livets ändlighet och skörhet, och det faktum att det existentiella inte kan separeras från det materiella, för han fram nödvändigheten av radikal politisk förändring – som att störta kapitalismen – för att bättre ombesörja mänsklighetens bräcklighet. Det är goda 500 sidor på akademisk engelska – om det känns tufft kan man vänta till september, då boken kommer på svenska på Volante. Eller, ta hjälp av vänner och kanske starta en studiecirkel över nätet?
5. When we were kings
En podd av och med sportjournalisterna Erik Niva och Håkan Andreasson. För den som gillar fotboll är podden en given succé. Men även för den som gillar samtidshistoria och samhällsdebatt är podden ett måste. Erik Niva är en av vår tids skickligaste berättare och när han i poddens första avsnitt (som handlar om fotbollslaget Chelseas säsong 2003-04) gör en utvikning om ryska oligarker så lär man sig, skrattar och förundras.
6. Shoah
Det hade tagit ett decennium för Claude Lanzmann att bli klar med sin dokumentär Shoah när den kom 1985. Inte undra på. Den nio timmar långa filmen om förintelsen utspelar sig i Polen där överlevarna, bödlarna och vittnena tecknar bilden av Europas gemensamma historia om folkmorden under andra världskriget. Inte för inte har den fortsatt att kallas den viktigaste filmen om förintelsen. Hela dokumentären finns tillgänglig på Youtube.
7. Städa
Det finns något både existentiellt och politiskt över att ta hand om sin egen smuts. Städning utgör såväl en kulturell symbol, en kroppslig praktik som ett uttryck för omsorg över det förfallna. Vissa gör det som yrke, andra åt sina barn eller gamla föräldrar. Oavsett har utförandet anmärkningsvärt låg status, trots att de allra flesta gör det, och belyser därför makthierarkier som klass, ras och genus. Det är värt att fundera på, medan de som har möjlighet tar sig tid för att till exempel damma tavelramar eller skura köksluckornas handtag från de sista kvarvarande covid-19bakterierna inför den dag karantänens dörr öppnas för andra.
8. Soffvisningar på Moderna
För den konstintresserade kan tuffa tider vänta. Värst så klart för scenkonstfantasten, eftersom mer eller mindre allt ställs in, men många museum håller också stängt, för de som ens har möjligheten att ta sig ut. Här får storstadsborna plötsligt möta samma verklighet som de flesta andra i Sverige redan lever i. Så under Moderna museets guidade visningar på live stream är vi alla lika: varje dag fram till 29 mars kl 12 sänder Moderna museet via Instagram och Facebook guider till valda verk presenterade av intendenter och konstpedagoger.
9. I rörelse – Athena Farrokhzad
I kroppens stiltje får rörelsen pågå någon annanstans. Förslagsvis i sinnet, och vad kan skapa sinnesrörelse om inte poesi? Poeten och litteraturkritikern Athena Farrokhzads senaste diktsamling I rörelse omfattar runt 40 relativt spridda dikter, som utforskar såväl litteraturhistorien och den globala politiken, som den antirasistiska kampen och vardagens gemenskaper. Här ryms bland andra Allan Ginsbergpandangen ”Brev till Europa” och den smärtsamt sköra ”Ankarbarn”, som kan påminna om det som pågår utanför Fort Europas murar.
10. Omfamna intet och bli arg
Tysk-koreanske kulturteoretikern Byung-Chul Han förespråkar tristessen. I ett samhälle där kapitalismen och individualismen har skapat en föreställning om att allt är möjligt hela tiden har befolkningen blivit deprimerad. Överstimulansen, eller överskott på positivitet och övertro på prestation, har lett oss till kollektiv utmattning. Han förespråkar att vi ska hänge oss åt tristess och kontemplation – och i detta tillstånd tillåta oss att bli förbannade.