Företaget Sandvik tooling har tidigare varslat personal. Nu har man dragit tillbaka varslet och planerar istället att köpa ut 100 anställda som ”brister i motivation och prestation”.
– Vi ser negativt på det här, men kan inte göra något åt det. Arbetsgivaren har all rätt i världen att göra individuella överenskommelser, säger Thomas Andersson, ordförande för IF Metall, på Sandvik toolings anläggning i Gimo, till Flamman.
Sandvik tooling är raka med vilka som ska bort från företaget.
– Vi vet att det finns personer som inte är särskilt motiverade, de som inte gillar jobbet och de som ligger lågt i sitt presterande, trots uppmaningar om förbättringar, säger Anders Wallin, informationsdirektör på företaget, till Arbetarbladet.
Han tillägger även att han inte anser att vanliga uppsägningar är en bra lösning i det här fallet, då företaget räknar med en uppgång förr eller senare och då vill ha kvar sin kompetens.
Ingen kan tvingas
IF Metall har gått ut och uppmanat medlemmarna att vända sig till facket för rådgivning om de får erbjudande om att bli utköpta. Thomas Andersson poängterar att ingen kan tvingas att sluta den här vägen.
Men vilket val känner de anställda att de egentligen har, om chefen söker upp en och säger att hon eller han är lågpresterande och bör bli utköpt?
– Man har all rätt att säga nej till det och bli kvar. Samtidigt kan man ju fundera på om man vill vara kvar på arbetsplatsen efter en sådan händelse.
Thomas Andersson ställer sig tvivlande till om det finns 100 omotiverade och lågpresterande anställda. En del äldre personer kan nog tänka sig en avtalspension, men i övrigt har arbetsgivarens strategi fått motsatt effekt.
– Jag känner till några som hade tänkt höra sig för om möjligheterna att bli utköpt, men de har ändrat sig nu. Ingen vill bli känd för att ha slutat på Sandvik tooling 2010, då väntar man hellre ett par år med att byta jobb.
Ovanligt fall
Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO rättsskydd, har inte hört talas om något liknande fall tidigare.
– Det förekommer ganska ofta att man frångår turordningsregler vid uppsägningar och köper ut anställda, men det brukar ske i samråd med facket. Det här verkar vara något annorlunda, säger han till Flamman.
Däremot ser han inget direkt juridiskt hinder till arbetsgivarens agerande, även om han påpekar att något motsvarande fall nog aldrig prövats rättsligt tidigare.
– Men det är viktigt att det rör sig om en ömsesidig överenskommelse. Arbetsgivaren kan inte tvinga någon att bli utköpt, eller utöva otillbörliga påtryckningar på den anställde.
Sandvik tooling utvecklar och tillverkar verktyg och verktygssystem och har totalt tre anläggningar i Stockholm, Gimo och Sandviken.