Mitt i den arabiska våren kom också protesterna igång mot den av ockupationsmakten USA tillsatta al-Maliki-regeringen i Irak. Dess svar var precis lika brutalt som många av kollegorna i närområdet – men till skillnad från i Libyen, Syrien, Jemen och flera andra länder har våldet mot demonstranter nästan helt bemötts av omvärldens i tystnad. Trots direkta hotelser från premiärministern al-Maliki vågade sig tiotusentals demonstranter ut på gatorna i 17 städer, från Basra i söder till Suleymaniya i kurdiska norra Irak. Huvudkraven var kamp mot korruptionen och för tillgång till basal service som el och vatten. Minst 130 ska ha skadats.
Satt upp tält
I kurdiska norra Irak har protesterna fortsatt och så sent som i början av denna vecka protesterade fortfarande tusentals i regionens andra största stad Suleymaniya för den regionala regeringens avgång. Minst nio personer har dödats sedan protesterna startade i norra Irak. De protesterande har satt upp tält och stannar kvar på stadens största torg och protesterar mot bristen på demokrati och de sociala orättvisorna.
Korruptionen i självstyrande Norra Irak är enorm och bland annat berättas det i medierna om ett departement för mänskliga rättigheter med 370 anställda på lönelistan som vid en kontroll överhuvudtaget inte existerade.
Hemliga fängelser
Amnesty International anklagar regeringen i Irak för tortyr i hemliga fängelser, där fångar kan hållas i princip hur länge som helst utan rättegång.
Trots påståenden om motsatsen fortsätter, åtta år efter ockupationens början, både kriget och ockupationen av Irak. USA har fortfarande 50 000 soldater på plats, från som mest 170 000, och den 8 000 personer starka ambassaden i Bagdad gick nyligen ut med informationen att de ämnar fördubbla den siffran till 16 000 personer redan under nästa år. Sammanlagt ska USA:s ”Iraknärvaro” 2012 bestå av 20 000 civila, utspridda på två ambassader, två konsulat och tre polisutildningscenter.
När Britney Hocking säger till folk att hennes äldre bror dött i Irak rättar de först henne och frågar om hon inte menar Afghanistan. I Irak har vi väl inga trupper i krig? rapporterar soldattidningen Stars and stripes.
Motståndet ökar
Också motståndet mot ockupationen består och ökar. I mars dog 136 civila och 111 irakiska poliser och soldater i attacker, att jämföra med de 48 ur säkerhetsstyrkor som dödades under februari.
För journalister och akademiker räknas nu Irak som en av världens farligaste platser. Bagdads medicinska universitet, Professor Mohammed Al-Alwan, och han är bara en hundratals akademiker som dödats sedan ockupationens början.
Det har också inneburit av flera hundra tusen av landets bäst utbildade flytt utomlands och skapat en brist på utbildad personal på många områden.