Uppgifterna om antalet deltagare varierade mellan 150 000 och 300 000 beroende på vem som räknade, polisen eller arrangörerna. Demonstrationen, organiserades av de två största antikrigsorganisationerna ANSWER och United for Peace and Justice.
Störst uppmärksamhet rönte Cindy Sheehan från organisationen Bring The Home Now. Mamman som startat ett antikrigsläger utanför president Bush ägor för att få en chans att prata med presidenten om hennes 24-årig som hon menar dog för en orättfärdig sak, bejublades, enligt tidningen Village Voice, var hon än visade sig på demonstrationen.
Sheehan bejublades
Countryrocksångaren Steve Earle, som spelade på demonstrationen, sade att ”detta ögonblick är vad vi alla har väntat på.”
– Cindy har helt enkelt den bakgrund många av oss andra som protesterat mot kriget saknar och jag btror att vad vi skådar här är en början av en ”mainstream”-opposition mot kriget, sade Earle.
Sedan spelade han sin ballad Rich Mans War.
– Vi behöver en folkrörelse för att stoppa det här kriget, sade Sheehan och uppmanade alla att öka trycket på kongressen.
– Vi ska fråga dem, hur många andra mäniskors barn är ni villiga att offra för lögnerna? Skämmas ska ni göra för att ni gav tillstånd att invadera Irak.
Också webtidningen The New Standard underströk det breda deltagandet i demonstrationen. Från hela USA hade demonstranter med helt olika bakgrunder åkt buss för att delta i protesterna. Ett betydande inslag var skadade krigsveteraner, en syn som påminde många om protesterna mot Vietnamkriget på 60- och 70-talen.
I spetsen för avdelningen med veteraner satt rullstolsbundna 25-åringen Tomas Jones. Han ville aldrig åka till Irak utan tog värvningar bara dagar efter den 11 september för att ”jaga terrorister”.
En annan krigsveteran som deltog var sergeant Frank Cookinham med USA:s special forces på axeln.
– Jag har aldrig gjort detta förut, men här är jag i uniform, eftersom jag tror att det är det enda sättet jag kan sätta åt Bush. Det här kriget är helt galet, sade Cookinham, som var med redan i första Irak-kriget och nyss återvänt från en andra omgång i detta.
Basketstjärna mot krig
Efter Sheehan var antagligen basketstjärnan Etan Thomas den mest uppmärksammade på demonstrationen. NBA-forwarden från Washington Wizard höll ett tal där han gick hårt åt den elit i USA som håller folk i fattigdom och skickar deras barn i krig. Efter att ha sagt sig vilja kasta ner den namngivna republikanska politikereliten i de fattigas vardag och detaljerat redogjort för de levnadsvillkor de där skulle tvingas leva under sade han följande.
”Sen skulle jag … starta ett krig, sända deras barn mitt i en fientlig situation och medan de oroade sig för om deras älskade blev mördade och slaktade i andra länder, skulle jag förära dem med smärtan att bli sjuk och inte ha råd med medicin.”
Sportjournalisten David Zirn jämförde hans insats med Muhammed Alis när han tog ställning mot Vietnamkriget med orden ”Ingen Vietcong har någonsin kallat mig nigger!”.
Samma uttalande lär ha inspirerat det som alternativa nyhetssidan tomdispatch.com kallade dagens mest slående plakat: ”Ingen irakier har lämnat mig att dö på taket!”. Plakatet syntes i den del av demonstrationen som kallades ”New Orleans-evakuerade för fred”. Kopplingen mellan de bristande resurserna i räddningsaktioner hemma och den allt mer slukande militärbudgeten gjordes av många demonstranter.
Minst 1917 USA-soldater har nu dödats i kriget mot och ockupationen av Irak, 16 bara i förra veckan. Minst 10 000 soldater har skadats med psykiska och fysiska men för livet.
Opinionsundersökningar gjoda nyligen visar att rekordhöga 67 procent i landet är missnöjda med hur presidnet Bush sköter sitautionen i Irak och hela 52 procent tycker att USA ska dra sig ur så fort som möjligt.