Visste du att din utbildningslängd har en direkt relation till din livslängd? Studier visar att ju högre utbildning du har, desto längre lever du. Självklart handlar det inte om att du på ett magiskt sätt blir friskare tack vare x antal högskolepoäng. Snarare handlar det som så mycket annat om klasskillnader– att den som har möjlighet att studera i Sverige oftast har en familj med akademisk bakgrund. Därför kan regeringens och Vänsterpartiets senaste förslag om höjt studiebidrag vara ett viktigt steg på vägen till en rättvisare högskola och jämnare livschanser.
I teorin kan alla ta både studiebidrag och studielån. I praktiken är tröskeln mycket högre för den utan studietradition i hemmet att belåna sig och ta steget ut till högre utbildning. I dag är bidragsdelen mycket liten jämfört med lånedelen. Efter höjningen får en heltidsstudent rätt till 2611 kronor per vecka, varav 791 kronor är bidrag och 1 820 kronor är lån. Höjningen ligger på 300 kronor i månaden.
300 kronor, är det allt? Det låter inte mycket för den som knappt kan betala hyran eller tvingas jobba många timmar utöver studierna, med lidande studieresultat. Bidragsdelen har heller inte höjts på elva år. Det är elva år av högre hyror och bostadsbrist på nästan samtliga utbildningsorter. Elva år dyrare kollektivtrafik och dyrare mat. Självklart räcker inte 300 kronor på långa vägar.
Senast Alliansen satt i regeringsställning ville de inte höja bidragsdelen. Snarare ville de sänka den med 300 kronor, för att på så vis höja lånedelen. Men eftersom förslaget att belåna studenter ytterligare genom att sänka bidraget fick stark kritik så fick de backa. Det var ett tag sen, men det visar att det finns ideologiska skillnader mellan den vänster som vill att det ska vara möjligt att jämna ut människors livschanser, och den höger som vill öka klassklyftorna.
Det var ett tag sen, men det visar att det finns ideologiska skillnader mellan den vänster som vill att det ska vara möjligt att jämna ut människors livschanser, och den höger som vill öka klassklyftorna.
Den lilla höjningen av studiebidraget räcker inte för att jämna ut. När det gäller studiestödet måste bidragsdelen bli större. Inte bara för att minska belåningen utan för att det faktiskt är mycket dyrare att leva nu, jämfört med för elva år sedan. Samtidigt måste reglerna för vem som får söka studiestöd ändras. Det ska inte bli svårare om du studerat tidigare, inte heller om du är äldre. För så är det nämligen i dag. Och hur förändringarna ska finansieras? Höjda skatter för de rika, såklart.
För när till och med Jan Björklund flera gånger beklagat sig över de ökande klassklyftorna i Sverige, så borde varningsklockor ringa hos regeringen såväl som hos Vänsterpartiet. Här gäller det att visa vem som egentligen vill göra något åt dessa klyftor. För så länge som regeringen och V fegar med att höja skatten för de som har flera gånger så mycket pengar än en vanlig arbetare, så kommer vi inte kunna omfördela några rikedomar och utjämna livschanser. Och de med chans till högre utbildning kommer även i fortsättningen vara de som får leva längst.