Medan coronakrisen på vissa håll, med Ungern som det mest talande exemplet, kan innebära en allt mer högerauktoritär inriktning eller, som i Kina, motivera rent drakoniskt restriktiva åtgärder mot befolkningen, tas också politiska beslut som är av helt annan karaktär. Flamman listar fem socialistiska och feministiska tips från omvärlden till den svenska regeringen på åtgärder för att komma åt både krisen och hela systemets brister.
1. Förstatliga företag och välfärd
Spanien gick förra veckan ut med att de förstatligar, om än bara temporärt, all privat sjukvård. Därefter meddelade först Filippinerna och sedan Irland att de gör samma sak. Irlands premiärminister Leo Vardakar meddelar att tanken är att alla irländare ska garanteras likvärdig vård under pandemin. I krisens spår har också bland annat Italien tagit över flygbolaget Alitalia och i Storbritannien har statens grepp om järnvägen hårdnat.
2. Statligt betalt hotell för utsatta av våld i hemmet
Till följd av att många spenderar mycket tid hemma så ökar också anmälningarna om våld i nära relationer. I Frankrike meddelade jämställdhetsminister Marlene Schiappa under måndagen att de satsar en miljon euro på kvinnojoursorganisationer, och dessutom betalar upp till 20 000 hotellnätter för att kvinnor som utsätts för våld i hemmet ska kunna fly sina förövare.
3. Utökade rättigheter till asylsökande
I Portugal får alla asylsökande och flyktingar som befinner sig i landet från och med denna vecka fram till juli medborgarskap och rättigheter till välfärd och vård likvärdigt medborgare i landet. Dessvärre är undantaget tillfälligt.
4. Förbjud uppsägningar
Spaniens regering inför en lag som förbjuder företag från att utnyttja coronakrisen för att säga upp personal. Lagen träder i kraft med omedelbar verkan men gäller inte retroaktivt för personal som redan avskedats.
5. Lyssna på strejkarna
Industriarbetare i USA har krävt att företaget General Electrics ställer om produktionen till att tillverka respiratorer och på så vis återta varsel, i Spanien, Kanada och Storbritannien planeras omfattande hyresstrejker för människor som förlorar jobben och därför inte kan betala hyran och stora strejker har pågått i Italien för bristande säkerhetsåtgärder. I Storbritannien har vårdpersonal lämnat sina arbeten till följd av att de inte fått sin lön utbetald i tid. Här tycks finnas att lära för samtliga stater.