Den 27 september utlystes utegångsförbud i den indiska staden Siliguri, efter att området skakats av våldsamma kravaller. Orsak? En radiopratare i Delhi hade uttalat nedsättande kommentarer om vinnaren i den indiska upplagan av Idol. Indiska Idol handlar också om betydligt mer än att kunna sjunga bollywoodcovers. Ddet är ett politiskt slagfält.
Dokusåpan var ett tv-format som nådde de indiska kabel-tv-kanalerna relativt sent. De första försöken med kopior av Real Life på indiska MTV kändes milt sagt krystade. Själva grundkonceptet – förutom att exponera olika former av mänsklig förnedring, i västerländska dokusåpor såsom Baren, Robinson eller Big Brother – har alltid varit experimenterandet med osannolika konstellationer av människor med olika bakgrund. Själv minns jag väl hur bolaget bakom Baren ringde upp Ung vänsters förbundscentral och ville få oss att erbjuda dem en ”arg feminist” som deltagare. I de tidiga indiska MTV-såporna blandades ljushyade barn ur Bombays övre skikt med andra ljushyade barn ur Bombays övre skikt, och resultatet blev knappast särskilt spännande.
Indiska Idol har dock, efter tre säsonger, slagit rot med råge. Avgörande i dess popularitet är den semidemokratiska principen ett sms – en röst. Fjolårets vinnare var dalit (de som i väst något felaktigt kallas för kastlösa). I år vann Prasant Tamang, en 24-årig polisman från Kolkata, som fick över hälften av de 70 miljoner rösterna i finalen. Anmärkningsvärt är att Tamang tillhör en nepalesisk etnisk grupp, tamangfolket. Relationen mellan Indien och Nepal är inte helt okomplicerad. I Indien finns miljontals personer av nepalesisk börd. I storstäderna får nepaleserna ofta ta lågbetalda arbeten, och möter ofta fördomar och diskriminering. I norra Västbengalen har agitationer för en separat, nepalesisk-språkig delstat ofta varit mycket våldsamma.
Inför omröstningen mobiliserades nepaleser runt om i världen för att samla in pengar till sms-röster i Indien. När Tamang vann bröts firande ut i Nepals huvudstad Kathmandu. I den indiska delstaten Sikkim, där majoriteten är nepalesisktalande, utlystes en tvådagars helg för att folk skulle få fira segern. Efter de nedsättande radiokommentarerna utlyste Tamangs fanklubb en 24-timmars generalstrejk i norra Västbengalen. Att vinna en allindisk tävling som Idol handlar också om social upprättelse. När miljontals människor organiseras för att uppnå ett mål, oavsett hur trivialt det må verka för utomstående, bedrivs onekligen politik.