Det populärkulturella USA går hårt åt president George Bush och Irak-kriget nu. I veckan visades regissören Brian de Palmas film om kriget, Redacted, på Venedigs filmfestival. Historien bygger på de verkliga händelserna i Mahmudiya där USA-soldater våldtog en 14-årig flicka, satte eld på kroppen och dödade hennes föräldrar. Enligt bland andra The Scotsman var publiken i Venedig ”bedövad” av de starka scenerna och det tydliga budskapet i filmen.
På presskonferensen var De Palma, som bland annat regisserat filmer som Mission Impossible och Scarface, mycket kritisk mot Bush-administrationen som med sin censur nu hindrar amerikaner från att, likt i Vietnam, se ”människorna som vi lemlästar och mördar”.
I en lång artikel i Rolling Stone Magazine, The Great Iraq Swindle, radar Matt Taibbi mördande kritik mot hur Bush öst pengar över republikansk-vänliga kapitalister som fått de feta kontrakten i ”återuppbyggnaden” av Irak. I verkligheten har det lett till en enorm stöld, inte bara från Iraks folk utan också från skattebetalarna i USA. Ett av många exempel är Earnest O. Robbins, mannen som på frågan om vad han gjort med 72 miljoner dollar i ett senatsförhör svarade att han bara kunde gissa var allt tagit vägen. Byggnaderna som stod där som resultatet av hans företags insatser var fallfärdiga. Ett annat exempel är de indiska arbetarna som hyrdes in för att arbeta för företaget KBR i Al Asad där det för tillfället var mycket farligt att vistas. De var mycket missnöjda med förhållandena och gick i strejk.
– De körde upp en buss, fick in dem där och sade ”Tja, om ni vill strejka kör vi ut er utanför huvudingången”, säger James Garrison, som arbetade på företaget.
Efter det ville ingen längre strejka.
Artikeln målar upp bilden av en perverterad ”statsstyrd kapitalism” som satt i system att skadade soldater får köpa sina rena underkläder på sjukhuset för fullpris. Överallt finns det en dollar att tjäna och överallt ska den tjänas. Därför föredrar ockupationsmakten civila inhyrda och legoknektar för att göra jobbet. Då slipper de krav som soldater kan ställa senare i livet, när de blivit skadade i kriget.
Som om det inte vore nog att det liberala Hollywood är ute efter Bush-administrationen får den kritik från betydligt närmre håll.
Den ledande brittiske generalen under den olagliga invasionen 2003, Mike Jackson, kallade i veckan USA:s politik efter invasionen för ”intellektuellt bankrutt” och den ansvarige försvarssekreteraren Donald Rumsfeld för ”en av de mest ansvariga för dagens situation i Irak”. Kanske finns det trots allt hopp för att detta vansinne ska upphöra.