Enligt LO:s undersökning ”Anställdas möjlighet till semester” har fler personer år 2006 kunnat resa på sin semester eller haft tillgång till fritidshus än tidigare år. Siffrorna visar på att 18 procent av de anställda inte haft tillgång till fritidshus eller gjort semesterresa år 2006. Detta jämfört med åren 2002 till 2004 då siffrorna ökade från 24 till 29 procent. Enligt LO beror förändringen de senaste åren på ett ökat välstånd.
– Reallönerna har ökat, säger Ingemar Göransson till Flamman, utredare för löne- och avtalsfrågor hos LO. Folk har mer pengar i plånboken att göra saker på semestern för.
Men fortfarande är skillnaderna stora mellan vilka som kan göra något meningsfullt på semestern och vilka som inte kan det. Två tredjedelar, 64 procent, av LO-medlemmarna gjorde under det gångna året en semesterresa som varade minst en vecka. Motsvarande siffra för TCO- medlemmarna var 75 procent och för SACO-medlemmarna 81 procent. På familjenivå är skillnaderna ännu större, endast 59 procent av LO-familjerna gjorde en semesterresa jämfört med 71 procent för gruppen samtliga anställda. Torbjörn Björlund som är ersättare i riksdagens arbetsmarknadsutskott för vänsterpartiet säger att det givetvis ligger ekonomiska orsaker bakom människors olika semestervanor.
– Man kanske har semester men har inte råd att göra någonting, säger Torbjörn Björlund till Flamman. En del blir till och med tvingade att jobba. Klart det är en klassfråga.
I undersökningen som LO gjorde angav en fjärdedel av alla anställda som inte åkte på semester som skäl att de inte hade råd. En fjärdedel motsvarar ungefär 260 000 personer plus tillhörande familjemedlemmar.
Söker semesterbidrag
Många föräldrar, särskilt ensamstående, söker semesterbidrag från kommunen för att ha pengar till någon aktivitet. Det finns också ideella organisationer som hjälper familjer med ekonomiskt stöd under sommaren. Enligt barnhjälpsorganisationen Majblomman är det fler och fler personer som söker ekonomiska anslag från ideella organisationer och stiftelser. Anledningen tros vara att en del kommuner inte längre anordnar kollon och andra sommaraktiviteter för barnen. Avgifterna är också väldigt varierande, vilket gör att de familjer som kanske mest behöver det inte kan utnyttja verksamheten.
Torbjörn Björlund tycker att det är positivt att ideella organisationer hjälper familjer ekonomiskt under sommaren eftersom behoven är stora. Men egentligen borde det inte behövas.
– Folk ska inte behöva lita på välgörenhet, säger Torbjörn Björlund. Semester är inte en gåva utan en rättighet som samhället ska erbjuda.
Det primära som behöver göras för att alla grupper ska kunna tillbringa semestern på det sätt de vill är att förbättra för de som har det svåras. A-kassan måste återigen förstärkas, sjukförsäkringarna förbättras och lägstalönerna höjas. Ingemar Göransson instämmer i detta men befarar att högerregeringens politik snarare kommer att leda till det motsatta.
– Genom att försämra a-kassan och sjukförsäkringssystemen skapar man ett nytt bottenskikt av fattiga personer i samhället som knappast kommer ha råd att göra något kul på semestern.