Trots att Bush försöker få stöd för sitt ockupationskrig av Irak genom att skicka 30 000 fler soldater, har inte kriget minskat i styrka. Bakom den utökade krigsinsatsen finns stora privata ekonomiska intressen, menar Los Angeles Times.
I dag är antalet privata entreprenörer eller anställda i Irak som avlönas av USA:s skattebetalare fler än antalet soldater, enligt de offentliggjorda dokumenten som bekräftar hur ”kriget privatiseras”. Sammanlagt är det 180 000 civila av diverse nationaliteter som arbetar i Irak, enligt USA:s försvarsdepartement. Antalet USA-militärer uppgår till 160 000 personer.
Enligt Los Angeles Times är antalet privata entreprenörer mycket högre än vad som tidigare rapporterats vilket ”visar hur beroende Bushadministrationen har varit av dessa företag” för att genomföra ockupationen av Irak.
Bland de privata entreprenörerna finns det 21 000 USA-medborgare, 118 000 irakier samt 43 000 från andra nationaliteter, alla med löner från den federala USA-regeringen.
’Pistoleros’ avlönas
Men dessa siffror inkluderar inte helt de privata säkerhetsföretagen eftersom dessa inte räknades in komplett. Och detta oroar vissa experter, skriver Los Angeles Times.
– Vi har inte kontroll över koalitionens alla vapen i Irak. Det är farligt för vårt land, sa William Nash, en pensionerad armégeneral. Pentagon, håller på och anställer ’pistoleros’. Det är helt obscent, tillade han upprört.
Andra experter uppger att Pentagon är mer beroende av de privata entreprenörerna än vid något annat krigstillfälle. Enligt de avslöjade dokumenten finns det 130 000 entreprenörer som arbetar på militärbaserna i Irak. Men dessa siffror inkluderar inte dem som arbetar för andra USA-företag, som de 53.000 irakierna som arbetar med återuppbyggnadsarbetet under ledning av USAID, utpekad som en CIA-filial med bistånd som officiellt varumärke.
De främsta och största privata entreprenörerna är KBR, Kellogg Brown&Root, som arbetar inom oljeindustrin. Det var tidigare ett dotterbolag till vicepresident Dick Cheneys Halliburton. KBR har 14 000 anställda men lägger i sin tur ut många arbeten på andra privata företag. Ytterligare verksamma företag är L-3 Communications och ITT Corp.
De privata säkerhets- och väktarföretagen heter Blackwater, Triple Canopo och Erinys som erbjuder skydd till amerikanska och irakiska tjänstemän eller politiker. Dessa är de mest kontroversiella eftersom de betraktas som legoknektsskvadroner. De har uppgifter, säger Times, som borde ligga under de reguljära militära styrkorna. Dessa företag uppger själva att de har cirka 30 000 anställda, det vill säga mindre än 20 procent av det sammanlagda antalet soldater i Irak.
Chilenska legoknektar
Chile är det land som anses ha mest ”väktare” i krigets Irak och José Luis Gómez, FN:s specialkommissarie som bevakar privatiseringen av de väpnade konflikterna i världen och kontraktering av legoknektar, träffade i förra veckan Enrique Tapia, ordförande för Chiles högsta domstol och framförde FN:s oro över antalet chilenska soldater i Irak. Han nämnde speciellt José Miguel Pizarro Ovalle, en före detta armékapten som leder en av de chilenska krigsfirmor som hyr ut personal till de amerikanska ockupationsstyrkorna i Irak.
Men det är inte första gången som chilenska militärer anklagas för att ligga bakom legoknektsverksamhet i Irak. I september 2005 avslöjade den honduranska dagstidningen La Tribuna hur 109 chilenska och andra latinamerikanska militärer tränades på USA:s gamla flygbas utanför huvudstaden Tegucigalpa. Då kontaktades den chilenska ambassadören Silvia Correa, som inte hade ingen aning om att USA-företag rekryterar chilenare som senare flygs till Centralamerikas militärbaser för att tränas militärt och sättas in i krigets Irak.
Fotnot: [1] Por: EFE, 5 juli: Tiene EE.UU más contratistas privados que soldados en Irak: Los Angeles Times