Flamman har talat med Christina Moberg som sedan ett par år har anlitat företaget Maries Puts och Städ, ett företag med 65 anställda och 16 år i branschen. För en och en halv till två timmars veckostädning betalar Moberg i dag 580 kronor.
– Nu har de aviserat att den 1 september kommer priset att öka till 1000 kronor per gång, en höjning med 420 kronor! Med det priset har jag rätt att göra uppehåll under sommaren eller säga upp kontraktet när jag vill. Om jag vill ha ett billigare alternativ erbjuds jag ett som kostar 900 kronor per gång men där jag förbinder mig med en uppsägning på tre månader och utan rätt till uppehåll, säger Christina.
Hon får i realiteten, trots det skatteavdrag som är sagt ska minska kostnaden för hushållsnära tjänster, en höjning med drygt 200 kr (räknat på 50 procents marginalskatt) av sina städkostnader. Och tanken kommer osökt fram att det är städfirman som vill passa på att höja sina tariffer när nu hälften av de vita städkostnaderna kan dras av i skattedeklarationen. I praktiken blir det ju ingen sänkning av dessa kostnader för Christina.
Vill inte ställa upp på en intervju
Maries Puts och Städ leds av paret Marie och Jean-Paul Flourié. De marknadsför sig på sin webbsida med mottot ”Vi vet att våran bästa reklam är våra nöjda kunder”. Paret är på semester fram till augusti och deras ersättare på kontoret i Hägersten vill inte ställa upp på en intervju men tillstår att man har meddelat kunderna att företaget höjer priserna den 1 september.
Flamman ringer runt till ytterligare ett antal företag inom städbranschen men ingen säger sig vilja höja priserna efter 1 juli. Man avvaktar, säger man på Renast i Städ och på Hemfrid, det största företaget i branschen, uppger vd Åsa Andersson att Hemfrid ska värdera utfallet av avtalsrörelsen och den nya reformen.
Fastighetsanställdas förbund organiserar 15 000 anställda inom städområdet, främst på större företag. Förbundssekreterare Anders Bergsten uppger att inte heller han har hört om en allmän tendens som talar för att städhjälpsföretagen kommer att utnyttja det nya avdraget för att höja sina priser. Han är också nöjd med den nya kollektivavtalshöjningen den 1 juni.
– Lägsta lön är nu 16 230 kronor, en höjning med 800 kronor i månaden.
Boken ”Fint hemma”
Kerstin Fredholm är reportern som ”Wallraffade” som svart städhjälp och som skrev den uppmärksammade boken ”Fint hemma”. Det är en bok som beskriver vardagen för en svarthjälp, ensamarbetet, utsattheten, sexuella trakasserier och risken att skada sig som försäkringslös. Hon tycker att det är typiskt att den debatt som nu seglat upp igen när den nya lagen har trätt i kraft 1 juli, handlar om dem som funderar på att anlita avdragsgill städhjälp.
– Det är en jättestor grupp svartarbetare, många papperslösa som har ett fortsatt behov av ett arbete. Om dem talas det inte, utan mer om dem som inte orkar städa sina egna hem
Det mediala fokuset har hamnat på köparna. ”Mer livskvalitet, säger Ola Nyström, det är vad den inköpta städtjänsten betyder. (…) Nyström som bor med sin familj i Värmdö utanför Stockholm berättar för DN att hela familjen är mycket aktiv. Både Ola och hans fru är exempelvis ledare på Friskis & Svettis samtidigt som de har heltidsjobb.”, skriver Dagens Nyheter strax före reformens införande.
Snåla och giriga
Kerstin Fredholm är tvivlande på argumentet om att det svarta arbetet automatiskt ska förvandlas till legalt. Enligt siffror som Skatteverket har redovisat motsvarar det köpta svartarbetet cirka 20 000 årsarbeten och utgör 0,5 procent av den totala arbetstiden i landet. Skatteverket beräknar att den svarta marknaden för hushållsnära tjänster i Sverige uppgår till cirka tre miljarder kronor årligen medan den vita marknaden uppskattas till 150 miljoner kronor. Och erfarenheten som Fredholm gjorde som Wallraffande städreporter är att det kundklientel som anlitade hennes tjänster var välbärgade människor:
– Alla de jag arbetade hos hade råd att betala vitt, men de var snåla och giriga och jag är inte säker på att de kommer att byta till vitt.
Hon menar att prisskillnaden mellan det svarta arbetet och det vita är för stor för att denna grupp av människor självklart ska gå över till att betala legalt. Eller omvänt, att den ekonomiska och sociala situationen för tusentals papperslösa eller ekonomiskt svaga grupper är så utsatt att den säljer sin arbetskraft till extremt låga löner utan varken försäkringar eller annat personligt skydd.
Men trots det råder det optimism inom branschen, 488 företag har skapats inom städbranschen under årets första fyra månader, en ökning med 37 procent jämfört med samma period förra året, enligt Statistiska centralbyrån.
Fakta:
• Från 1 juli kan en privatperson anlita städ- och andra hushållstjänster till en maximal årskostnad på 50 000 kronor per person.
• En beräknad nettotimkostnad uppgår till cirka 150-200 kronor efter att skatteavdraget har gjorts.
• För att få göra avdraget ska den sammanlagda arbetskostnaden vara minst 1.000 kr.