BERLIN. Tidigt på morgonen knackade någon på dörren hos Andreas Schröder. Knappt hade han hunnit ta på sig morgonrocken och öppnat dörren på glänt, så stod ett tiotal poliser i hans lägenhet i stadsdelen Kreuzberg i Berlin. Samtidigt stormades ett 40-tal adresser i Berlin, Hamburg och ett antal andra platser i Tyskland. Sammanlagt 800 poliser deltog i razziorna som riktades mot privata bostäder, butiker, kontorslokaler och även ett bageri. Enligt polisen var adresserna kopplade till motståndet mot G8-mötet som ska hållas utanför Rostock i början på juni och de berörda personerna anklagades för ”bildandet av en terroristisk förening med mål att attackera G8-mötet”.
Den 5-9 juni deltar stats- och regeringscheferna i de åtta rikaste i-länderna i ett toppmöte i den lilla tyska östersjöbadorten Heiligendamm utanför Rostock. På agendan står framför allt frågan om de ekonomiska relationerna med de afrikanska staterna. På Världsbankens ”forum” i förra veckan i Berlin blev det mycket tydligt att EU-staterna ”oroas” av det faktum att Kinas inflytande på kontinenten ökar. Officiellt därför att Kina inte bryr sig om de mänskliga rättigheterna och stödjer en rad ökända diktaturer på kontinenten, närmare bestämt ”Sudan och Zimbabwe”, som en talman för den tyska regeringen uttryckte det på forumet.
Den egentliga anledningen till oron torde dock vara det faktum att Kinas handel med de afrikanska länderna expanderar enormt. Kina har på senare tid beviljat stora lån åt en rad afrikanska länder och importerar allt fler viktiga råvaror så som olja, ädelträslag och metaller från Afrika. I början av maj meddelade Kinas regering dessutom att man tänkter investera över 20 miljarder dollar i Afrikas infrastruktur. På G8-mötet i Heiligendamm vill Kinas konkurrenter nu diskutera hur man kan ta tillbaka sin del av kakan.
Men de politiska frågorna har hamnat i skymundan under de senaste veckorna. I stället har diskussionerna mest handlat om de tyska myndigheternas försök att inskränka möjligheterna att protestera mot toppmötet i Heiligendamm och att kriminalisera det militanta G8-motståndet.
– Det är befängt att hävda att vi är terrorister, säger Andreas Schröder upprört. Han är aktiv inom den grupp i Berlin som förbereder de militanta protesterna mot G8-mötet i Heiligendamm. Mottot är ”Storma toppmötet!” och gruppen uppmanar till att trotsa demonstrationsförbudet inom själva Heiligendamm. Den 9 maj beslagtogs gruppens serverpark, liksom allt annat material polisen kom över. Även Andreas bärbara dator och ett antal pärmar försvann tillsammans med poliserna efter påhälsningen hemma i hans kollektiv.
– Deras enda mål var att slå mot vår infrastruktur, menar han. De uppehöll sig inte särskilt länge med att förhöra oss.
Mycket riktigt så greps ingen under den storslagna polisinsatsen. Polismyndigheten BKA hävdar dock att razziorna var ett viktigt led i en förundersökning mot ”militanta grupper”, en aktionsgrupp som misstänks stå bakom en rad mordbrandattacker, främst mot bilar, under de senaste tre åren.
Polisinsatsen är den största i Tysklands efterkrigshistoria och har kritiserats som ”ett aldrig tidigare bevittnat brott mot demonstrations- och yttranderätten i det demokratiska Tyskland”. Vid sidan om det faktum att inga protester tillåts äga rum i själva Heiligendamm, där G8-ländernas stats- och regeringschefer möts, så har framför allt polisens tillslag mot de autonoma vänsterstrukturerna kritiserats. Speciellt polisens grepp att ta så kallat ”luktprov” på de drabbade vänsteraktivisterna har upprört allmänheten. Amnesty international påpekade i ett pressmeddelande att denna teknik, som går ut på att ta små hudprov på personer, som sedan ska kunna användas för att spåra personen i fråga med hjälp av spårhundar, dittills mest förknippades med östtyska Stasi.
Inte nog med detta så varslade Tysklands inrikesminister, kristdemokraten Wolfgang Schäuble, att statsmakten kan komma att använda sig av en lag från 1930-talet som tillåter polisen att hålla misstänkta kriminella i preventivt förvar i upp till fjorton dygn.
Den tyska polisinsatsen, som Amnesty och andra medborgarrättsorganisationer har betecknat som ”oskälig”, kritiserades även av en av G8-mötets deltagare. Rysslands president Vladimir Putin svarade på toppmötet mellan Ryssland och EU i Samara tidigare i maj på EU-s kritik mot den ryska polisens senaste övergrepp mot oppositionsledaren Gari Kasparovs anhängare. Kasparov och andra Putinkritiker hade just hindrats från att ta sig till Samara.
– I Hamburg greps 146 människor, hos oss var det bara 200 personer som över huvud taget ville demonstrera, sade Putin provokativt på en presskonferens i Samara. I förbigående påminde han också om att fånglägret på Guantanamo inte heller bedrevs av ryska myndigheter.
Putin syftade på det som hände efter de tyska tillslagen mot de radikala vänstermiljöerna. Kvällen den 9 maj drabbade hundratals vänsteraktivister samman med polisen i Hamburg, där informationscentrat ”Rote Flora” hade rannsakats. Sammanlagt 146 personer greps i samband med kravallerna.
Medan Berlins och Hamburgs vänsterradikala husockupantscen sålunda svarar på polisinsatsen med att trappa upp det politiska våldet – under de senaste två veckorna har okända gärningsmän nästan dagligen satt eld på mer eller mindre stora bilar – distansierar sig de organisationer som arrangerar den stora massdemonstrationen mot G8-mötet den 2 juni från dylika aktioner.
– Vi har inte uppmanat till mordbrand och andra illegala aktiviteter, sade Werner Rätz, talman för Attac och en av arrangörernas samordnare, i förra veckan på en hastigt inkallad presskonferens. Uttalandet kom efter att en bil tillhörande chefredaktören för högertidningen ”Bild” gick upp i lågor i Hamburg natten innan.
Bakom demonstrationen i Rostock står ett mycket brett nätverk bestående av enskilda kändisar och politiker från flera partier, facket, kyrkliga organisationer, freds-, miljö- och vänsterrörelserna.
Monty Schädel, en av protestaktionernas samordnare, understryker att det är såväl militanta aktivister som massmedia och inte minst polisen som ”sätter G8-stämpeln på allt möjligt”.
– Vad somliga gör och andra skriver om, det kan inte vi rå för, menar Schädel. Vi har gjort klart att vi organiserar fredliga protester i Rostock. Tyvärr så kan vi inte tala om det för de militanta grupperna, eftersom vi inte heller vet vilka de är.
Schädel räknar med att minst 100.000 människor från hela Europa kommer att delta i demonstrationen den 2 juni. Många människor kommer samtidigt att delta i demonstrationer i andra städer, delvis därför att transportmöjligheterna inte räcker till alla. Det går inte längre att få tag i tågbiljetter till Rostock eller platser i de bussar som diverse arrangörer har hyrt för ändamålet.
Ett överhängande problem är polisens uttalade vilja att förbjuda demonstrationen helt om minsta anledning ges. Arrangörerna kommer därför att använda sig av hundratals egna ordningsvakter för att förhindra sammanstötningar med polisen.
– Det ligger i vårt eget intresse att vi själva tar hand om saken när något händer, säger Rätz.
G8-kritikerna tvingas att ta avstånd från de militanta anti-G8-aktionerna, därför att det finns en överhängande risk att även den planerade internationella protestdemonstrationen i Rostock förbjuds i sista stund. Rostockdemonstrationen sker några dagar inför själva toppmötet, en andra demonstration som skulle äga rum samtidigt som G8-mötet förbjöds nyligen av polisen med hänvisning till risken för våldsamma kravaller.
Demonstrationen den 2 juni tvingas sålunda äga rum i Rostock och inte i den lilla badorten Heiligendamm där själva G8-mötet ska ske, därför att polisen har bannlyst alla demonstrationer i närheten av toppmötet. Ett två meter högt, ståltrådsförsett staket har redan satts upp för att stänga in stats- och regeringscheferna som deltar i G8-mötet den 5-9 juni. På havet utanför Heiligendamms badstrand har 20 meter breda barriärer lagts ut. Området patrulleras dessutom av tyska örlogsfartyg. Sammanlagt 16.000 poliser från hela Tyskland samt 1.100 soldater deltar i polisinsatsen. Dessutom är stora kravallpolisuppbåd i tjänst i de flesta tyska storstäderna, då man räknar med solidaritetsmanifestationer och dylika G8-relaterade aktiviteter.