Enligt en kommande undersökning från SOM-institutet, vid Göteborgs universitet, som redovisades i Svenska Dagbladet den 3 maj, anser 46 procent att det vore dåligt om Sverige ansökte om medlemskap i Nato. Endast 22 procent anser att det vore bra och 32 procent svarar att det varken vore bra eller dåligt. Dessutom visar SOM-institutets mätningar om svenskarnas attityd till Natomedlemskap små förändringar över tiden. Enligt Svenska Dagbladets artikel, där de elva senaste mätningarna (1996-2006) redovisas, har andelen som tycker att Sverige borde ansöka om medlemskap i Nato varierat mellan 19 och 24 procent.
Motstånd störst i vänstern
Andelen som tycker att Sverige inte borde ansöka om medlemskap har varierat mellan 38 och 49 procent. Natomotståndet är inte oväntat störst bland vänsterpartiets sympatisörer, endast sex procent av dessa anser att Sverige bör ansöka om medlemskap i Nato. Därefter följer miljöpartister med sju procent, socialdemokrater med 15 procent, centerpartister med 24 procent, kristdemokrater med 26 procent och folkpartister med 28 procent. Det är bara hos moderaterna som man kan se en övervikt för sympatisörer som anser att Sverige bör ansöka om medlemskap i Nato. 35 procent är för och 33 procent är emot, kan man läsa i artikeln i Svenska Dagbladet.
Utbrett samarbete
Men Sveriges samarbete med Nato är utbrett och på fredag den 11 maj inleds militärövningen Noble Mariner i Göteborg. I övningen deltar drygt 40 Nato-fartyg och cirka 7.000 sjömän från 17 olika länder, däribland fartyg och personal ur Natos snabbinsatsstyrka NRF, Nato Response Force. NRF tillkom efter ett initiativ av Donald Rumsfeld, före detta försvarsminister i USA, och styrkan blev fullt operativ i höstas. Sammantaget utgör den en styrka på 25.000 soldater som kan sättas in med endast fem dagars varsel, detta för att kunna vara de första på plats vid Nato-anfall bland annat ”bekämpa terrorism”. Enligt Natos hemsida kan den vara självförsörjande i upp till 30 dagar. Från Sverige deltar en styrka på cirka 500 – 600 man med bland annat två minröjningsbåtar, en ubåt och två logistik fartyg.
– Syftet med övningen är för de här länderna att samöva i ett krisområde, säger marinens talesman Ulf Öberg till Flamman. Det handlar bland annat om att säkra handelssjöfarten för ett land i ett krisområde, att säkra förutsättningarna för landet att kunna bedriva handel. Man kommer att öva i kontroll av fartyg för att förhindra smuggling av vapen till exempel.
På lördag den 12 maj anordnas en demonstration i Göteborg, som arrangeras av nätverket Nato inte välkomna, som består av ett trettiotal organisationer. Under parollen ”Nato ut ur Göteborg” kommer de att tåga genom staden och i ett öppet brev som organisationerna har signerat skriver de att ”samarbete med Nato i allmänhet och dess insatsstyrka i synnerhet strider mot Sveriges militär alliansfrihet. Sverige och Göteborg bör bidra till internationell fred och rättvisa.” En av talarna är vänsterpartiets riksdagsledamot Hans Linde. Han menar att det handlar om att visa vilka det är som försvarar den svenska alliansfriheten.
– Vi har en regering som säljer ut alliansfriheten och vi måste stå upp som försvarare för alliansfriheten. Dessutom kommer den brittiska marinen att medverka i övningen, de deltar i ockupationen av Irak. Det innebär att Sverige kommer att öva sida vid sida med en ockupationsmakt, säger Hans Linde till Flamman.
Han menar att det har funnits en stor enighet mellan de borgerliga partierna och socialdemokraterna om samarbetet med Nato. ”De små stegens tyranni” har successivt tagit Sverige närmre och närmre ett Natomedlemskap. Men fortfarande finns det en viktig formell skillnad mellan den roll Sverige har i samarbetet med Nato jämfört med vad som skulle vara fallet om vi blev medlemmar fullt ut. Sverige är inte förpliktigat att ställa upp i försvar om något Natoland blir attackerat och Natoländerna är inte förpliktigade att försvara Sverige i händelse av en attack.
Hans Linde säger också att det inte är känt om det kommer att finnas kärnvapen ombord på några av fartygen som deltar i övningen.
– Vi kommer att lyfta den frågan i riksdagen i morgon (läs i onsdags). Regeringen har bett om garantier om att det inte kommer att finnas några kärnvapen på de fartyg som deltar i övningen. Men de enda garantier de har fått är att det inte kommer att finnas några kärnvapenubåtar som deltar. Om det finns andra fartyg som kan ha kärnvapenstridsspetsar ombord har de inte fått några garantier för.
FAKTA: Noble mariner
• Genomförs 11 – 24 maj. Inleds med planering i Göteborg och i Polen, själva övningen genomförs i södra Östersjön.
• Deltagande länder är Storbritannien, Nederländerna, Frankrike, Turkiet, Danmark, USA, Norge, Finland, Spanien, Portugal, Polen, Tyskland, Sverige, Belgien, Estland, Lettland och Litauen.
• I Göteborg kommer drygt 40 fartyg och 7.000 sjömän ankra upp inför övningen.
• Övningen genomförs årligen men fram till år 2004 deltog endast medlemsländer i Nato.
Källa: Marinens hemsida och Ulf Öberg, presskontakt på Marinbasen i Karlskrona.