NEW YORK. Denna vår har en omfattande utställning om solidaritetsarbetet med Spanien, Facing Fascism, anordnats i New Yorks stadsmuseum. Under kriget ordnades rader av insamlingar, massmöten och kulturarrangemang till stöd för den spanska republiken just i New York. I samband med utställningen har det producerats böcker, dokumentärfilmer och en rad föreläsningar har anordnats. Nyligen anordnas en visning av en ny dokumentärfilm där personer som var med i arbetet, både i Spanien och i New York, intervjuas. De ansvariga för projektet beskrev det som en viktig dokumentation som måste göras innan det är för sent. De flesta av de intervjuade är i 90-årsåldern. Vid visningen deltog tre av de 41 frivilliga i Abraham Lincolnbrigaden som fortfarande lever i den efterföljande diskussionen.
– Kriget mot fascismen började inte i Pearl Harbor, det började i Spanien. Jag såg det som en chans att bidra till kampen mot fascismen att resa som frivillig, sade Moe Fishman, född 1915 och sekreterare i föreningen för de amerikanska veteranerna för de frivilliga.
En annan av de frivilliga, Maynard Goldstein, berättade livfullt om resan till Spanien.
Böter för resa
– Vi fick inte resa till Spanien. I våra pass stod att det inte gällde för resor dit och vi hotades med böter av vår regering om vi reste. När jag for över atlanten till Frankrike i februari 1937 var vi omkring ett hundra unga män på båten som reste som ”turister”. Ingen av oss hade några pengar. För att få kliva i land i Frankrike måste vi visa att vi hade 75 dollar var, det hade vi inte. Vi gick fram tre och tre till kontrollanten, sedan smet någon tillbaks med pengarna till de andra i kön så att de kunde visa samma sedlar.
Abraham Lincolnbrigaden var det första förbandet i amerikansk historia där svarta och vita stod sida vid sida på lika villkor. Det var också det första förband där svarta amerikaner förde befäl över vita. Den amerikanska armén integrerades inte förrän under Koreakriget på 50-talet.
– Vi hade ingen utbildning och dålig beväpning. Vi fick träna med trästörar, inte gevär. Men i striderna mot fascisterna gjorde vår brigad heroiska insatser, påminde Goldstein.
Vid andra världskrigets utbrott anmälde sig många av veteranerna från Spanien omedelbart för att åter tjänstgöra i kriget mot fascismen.
Förföljdes efteråt
– Vi slogs mot fascismen i det andra världskriget, många av medlemmarna från Lincolnbrigaden dekorerades med fina utmärkelser för sina insatser under det kriget, berättade Fishman.
Under det kalla krigets antikommunism var veteranerna från Spanien en grupp som förföljdes hårt i USA.
– Vi förföljdes, exempelvis kunde vi förlora våra arbeten i häxjakten på vänsterfolk. Vi beskrevs som ett verktyg för Sovjetunionen. Några kände sig tvingade att emigrera från USA.
I USA:s historieskrivning har mycket lite plats lämnats åt det spanska inbördeskriget och den amerikanska solidaritetsrörelsen. Fishman menar att det har samband med det kalla kriget.
– Våra historiker är tysta om Spanien för att de flesta av dem som deltog som frivilliga stod till vänster. De var kommunister, trotskister eller anarkister. Det kalla kriget innebar inte bara ett förtryck mot kommunister utan mot allt progressivt. Historikerna i USA har fortfarande svårt att hantera det.
”Redskap för Sovjet”
Denna ovilja att erkänna vänsterns insatser för Spanien är fortfarande högst påtaglig i USA. När utställningen ”Facing fascism” anmäldes i New York Times användes merparten av artikeln till att förtala de frivilliga som endast ett redskap för Sovjet. Enligt skribenten visade utvecklingen i det fascistiska Spanien ”att Franco inte var en så dålig kille”.
Men Moe Fishman är glad över utställningen.
– Det har gjorts ett remarkabelt arbete med dokumentationen. Tidigare har många böcker skrivits, men nu har det med ganska små medel gjorts en stark utställning över hela rörelsen för Spanien.
I USA pågår en insamling för att bygga ett monument över de frivilliga. Mark för monumentet har upplåtits i San Fransiscos hamn. Många av de frivilliga från staden var hamnarbetare.