Första gången jag förstod att boxare finns i bland oss var på gymnasiet. Det var Gustav, närmare bestämt hans vältränade kropp som fick mig att tänka. Snart fick jag veta att Gustav tränade på Narva BK och hade en frälsningssoldat till flickvän.
Mitt andra möte med boxningen var genom Djuna Barnes’ skildring av sporten i Mina systrar och jag på boxningsmatch i New York, 1914.
”Alla männen är redan från början på det klara med att Bloom har övertaget. På något vis vet de vad som räknas i den här leken och deras intresse stor i proportion till deras vetande. En kvinna däremot är inte lika intresserad av styrka, utan av skönhet. Hon håller på den boxare som rör huvudet på ett visst sätt, har en viss form på hakan, en viss linje från halsen upp mot ögonbrynet.”
Steget från Gustavs smidiga kropp och Djuna Barnes’ roande och djärva text till att se män och kvinnor slå på varandra, om än under ordnade former, var inte smärtfritt. Jag kontaktade Gunnar Ekman, psykiater och medlem i boxningsförbundets medicinska kommitté, för att få allt förklarat.
Enligt Ekman är det en stor skillnad om man får ett slag på stan eller om man får den i ringen. På stan är det ett överraskningsmoment samtidigt som det är ett övergrepp. Att bli utsatt för övergrepp kan ge stor psykisk belastning och skador för livet, menar Ekman och ger bankrån som exempel. Medan de som får en smäll i ringen inte verkar reagera alls på det sättet. Det ingår i spelreglerna, man är mentalt förberedd och det upplevs inte som kränkning eller ett hot.
Klart att kroppen registrerar smärta men den psykiska upplevelsen är inte så stor. Ekman förklarar också att man efter ett par slag även får många endorfinkickar. Det leder till att kroppens eget morfin kommer igång och man inte känner smärta.
Ekman menar att det inte är smärtan eller förlusten utan knockout som tar hårdast på psyket bland boxare. Det verkar vara en psykisk kränkning att bli knockad och inte kunna ta hand om sig. Inom proffsboxningen gäller andra regler – pengar. Då är det inte så noga med om man är kränkt, paranoid eller schizofren – psykiska sjukdomar man finner bland de som boxas professionellt men inte på amatörnivå, enligt Ekman. Förutom pengar är myten om mod en del av attraktionen, tillägger han.
”Var det egentligen männen i publiken som hade varit obekymrade och likgiltiga inför smärtan? Var det verkligen ljudet av en solfjäder som bröts jag hade hört?”(…)”Och vem tillhörde den röst som precis före sista ronden hade skrikit: ”Sätt fart nu, och visa att ni är män!”