Efter invasionen av Irak valde Dahr Jamail att byta lokaljournalistik i Alaska mot att ställa sig i informationskrigets frontlinje i Bagdad. Jamail gjorde flera resor till olika landsändar i Irak, och var länge den ende västreportern som arbetade ute på fält utan livvakter och som valde bort bunkerlivet i ”Gröna zonen”. Idag sammanställer han dagligen pressrapporter om läget i Irak, som skiljer sig markant från vad som sprids via de stora nyhetsbolagens kabelkanaler. Flamman träffade honom i samband med ett besök i Stockholm.
– Bilden av kriget som spreds via de stora massmedierna var så undermålig. Det fanns ett sug efter information. I USA ”vet” alla att militären gör rätt. Detta är det som den framstående tänkaren Donald Rumsfeld kallar ”slaget om idéerna”.
Vetenskaplig studie
– Låt mig nämna lite statistik. I Lancet Report den 11 oktober presenterades en studie, som genomförts utifrån samma vetenskapliga metoder som använts gällande Rwanda, Demokratiska Republiken Kongo, Sudan och till och med efter orkanen Katrina i New Orleans. Man kom fram till att 650 000 irakier dödats av krig och ockupation. Den förväntade livslängden har sjunkit till 59 år. Spädbarnsdödligheten har trefaldigats, och barnadödligheten har dubblerats. En och en halv miljon har flytt landet och en lika stor mängd människor har blivit internflyktingar. 70 procent av den arbetsföra befolkningen är arbetslös. Våldet ökar dagligen.
– Vi måste bemöta den teknologiskt avancerade propagandamaskin som Pentagon besitter. Min uppgift är att upplysa om USAs utrikespolitik, inte bara gällande Irak.
Lättnad i början
– De första sex-sju månaderna kände många irakier stor lättnad över att Saddam var borta. I allmänhet är det mycket svårt att hitta någon som faktiskt tycker om honom. För ett tag sedan intervjuade jag en motståndsman. Han berättade att han hade varit mycket glad att Saddam hade störtats och var glad att amerikanerna kom. Men efter att ha sett månader av våld, efter att hans syster blivit våldtagen i Abu Ghraib och efter att han hamnat i arbetslöshet kunde han inte stå ut med förnedringen längre. Således gick han med i motståndsrörelsen.
Vilka förändringar kan komma ifall det blir majoritetsskifte i kongressvalet?
– Det kommer inte bli någon förändring överhuvudtaget. Gruppen demokrater som arbetar för att avsätta Bush och som förespråkar att ett tillbakadragande från Irak är en så pass liten minoritet, att de inte har någon makt alls. Å andra sidan finns det många demokrater, som till exempel Hillary Clinton, vars politik gentemot Irak liknar den nuvarande regeringens.
– Jag tror folk här i Sverige förstår detta bättre än i USA. Det är en felaktig bild att se Demokraterna som ett oppositionsparti. Det var ett förr i tiden, men inte nu längre.
Vad är den allmänna uppfattningen i Irak gentemot den irakiska regeringen?
– Den allmänna uppfattningen är att se regeringen som illegitim. Sunnis, sekulära shi’iter och den kristna minoriteten motsätter sig regeringen, och ser den som en marionett. Det är allmänt känt att den nuvarande regeringen inte skulle klara två, tre dagar på egen hand ifall amerikanerna skulle dra tillbaka sitt stöd.
Och motståndet? Vilket stöd och struktur har motståndsrörelsen?
– Den senaste opinionsundersökningen jag fann visade att runt 50 procent av befolkningen ansåg attacker mot amerikanska trupper berättigade. I breda ordalag är runt 60-70 procent sympatiskt inställda till motståndsrörelsen.
– Gällande dess struktur är bilden väldigt komplex. När Paul Bremer beslutade att upplösa den irakiska armén skapades kärnan till motståndsrörelsen. Hundratusentals unga män lämnades utan försörjning. Men nu kan vi se att många individer vars familjer dödats av ockupationsstyrkorna går med i motståndet. Med 650 000 döda irakier så har så gott som alla familjer i Irak mist anhöriga. Enligt traditionell stamsed måste ett mord hämnas. Därutöver finns en mängd unga arga män, som saknar arbete och framtidstro.
– Enligt officiella amerikanska militära källor utförs blott sex procent av attackerna på ockupationsstyrkorna av icke-irakier. Av dessa finns några som definitivt är terrorister. Men 94 procent är irakier. Nu växer en shi’itisk motståndsrörelse fram. Fler och fler attacker utförs av folk från Mahdiarmén. Storbritannien har nyligen dragit sig tillbaka från en bas i södra Irak efter intensifierade attacker.
Lugn och ro
Det är uppenbart att den amerikanska militären bedriver ett aktivt propagandaarbete, bland annat genom att försöka påverka innehållet i massmedia. Vad har den strategin för effekter inne i Irak?
– Medan planterade nyheter är mycket effektiva gentemot den amerikanska publiken, så är konsekvenserna i Irak nästan de motsatta. En irakier läser i tidningen att allt är lugn och ro, och att situationen förbättras. Därefter tittar han ut ur sitt fönster, ser sin stad förstörd, grannar dödade, inget dricksvatten, etc. Sådana nyhetsinslag gör bara folk ännu argare. Folket ser igenom sådana blufförsök direkt.