TEGUCIGALPA De senaste opinionsundersökningarna visar att Rafael Correa, från den politiska rörelsen Alianza País, leder mindre än tre veckor innan valet. Som en komet har han ökat från sex till 26 procent på kort tid. De tre övriga presidentkandidaterna, León Roldós från det socialkristliga partiet, Ecuadors rikaste man, ”Banankungen” Álvaro Noboa samt den öppna högerns Cynthia Viteri, blir allt mer desperata.
Beundrar Hugo Chávez
Läraren och ekonomen Correa, 43, före detta ekonomiminister i den sittande regeringen Alfredo Palacio, säger sig vara en stark beundrare och vän till Venezuelas president Hugo Chavez. Hans politiska valplattform är också tydlig till skillnad mot hans rivaler. USA ska bort från flygbasen Manta som USA använder i sitt krig i Colombia. Correa är en stark motståndare till Plan Colombia, till ett frihandelsavtal (TLC) med USA och han kommer att ”avdollarisera” Ecuador, det vill säga förändra Ecuadors valuta från dollar till en egen nationell valuta. I korthet kan Correas valkampanj sammanfattas med följande paroll; ”Ned med den nyliberala modellen”!
Dessa politiska riktlinjer är en krigsförklaring mot USA och ”oligarkin i Guayaquil”, en bastion för den politiska och ekonomiska eliten i det sydamerikanska landet. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig och i sin okontrollerbara desperation tar man till ”Spöket som går över hela den amerikanska kontinenten”, Chavez:
– Pengarna kommer till honom (Correa) i stora resväskor, basunerade den förre presidenten León Febres Cordero, förra fredagen, och tillade i en kommentar opinionsundersökningarna:
– De är ett resultat av prostituerade!
Bakgrunden är att Corderos kandidat, favoriten León Roldós har sjunkit i opinionsundersökningarna parallellt med att Correa har ökat. Viteri har inte bara sjunkit, utan bokstavligen rasat ihop. Noboa har ökat och kan, precis som vid valet 2002, då de två kandidaterna hette Noboa och Lucio Gutierrez, bli Rafael Correas motkandidat.
Mångmiljonär
Noboa är mångmiljonär och äger stora bananplantager. Human Rights Watch (HRW) har hårt kritiserat arbetsförhållandena på bananplantagerna och säger i sin rapport att barn från åtta års ålder och uppåt arbetar på bananplantagerna och paketeringsanläggningarna.
I en rapport som citerats av FN-organet ILO konstateras att fler barn har dött av pesticider på landsbygden än alla andra barnsjukdomar sammantagna.
Situationen i Ecuador är snarlik övriga Latinamerika och har en gemensam nämnare; den nyliberala ekonomiska politiken som skapar massfattigdom och massarbetslöshet. Av de 25 miljoner latinamerikaner som tvingats att emigrera till USA och Europa, återfinns tre miljoner ecuadorianer av en befolkning på tolv miljoner. Från de 25 miljonerna latinamerikanerna kommer varje år 60 miljarder dollar som de skickar hem till familjerna.
I många länder är denna summa statens största inkomst i nationalbudgeten. Till Ecuador skickas det varje år 2,5 miljarder dollar. Trots det dör 26 barn under 6 år varje dag i landet.
Det är denna bakgrund som fällt sex presidenter det senaste decenniet i Ecuador. Folket ser i många fall de traditionella politikerna med förakt för den högerpolitik de fört.
Om Rafael Correa kan förändra denna ”tradition” återstår att se. Den traditionella vänstern och indianrörelsen organiserad i Conaie skulle kunna samla minst 15 procent, enligt journalisten Guido Proaño från tidningen OPCION, men vänstern är hopplöst splittrad och ser också Correa som en av många politiker med egna personliga ambitioner.