Utrikes 06 september, 2006

Hundratals USA-soldater vägrar Irak

På torsdagen överlämnade den tjugotvåårige armésoldaten Mark Wilkerson sig själv vid armébasen Fort Hood i Texas. Innan dess hade han varit AWOL (Absent Without Leave, frånvarande utan giltig orsak) i mer än 18 månader.

SAN FRANSISCO Mark Wilkerson tjänstgjorde i Irak från mars 2003 till mars 2004. Han bestämde sig för att vägra återvända av moraliska skäl och blev AWOL när hans begäran om att slippa tjänstgöring av samvetsskäl nekades i slutet av 2004.
– När jag kom dit stod jag helhjärtat bakom vårt uppdrag och vår presidents beslut att gå in. Men när jag var där började jag undra om det som vi gjorde var tillräckligt viktigt för att folk skulle dö, säger Wilkerson.
Kastade sten
Wilkerson var stationerad i Tikrit och i Samarra. En av hans uppgifter var att vakta lastbilskonvojer som gick längs motorvägar och stadsgator. Han berättar att i början viftade barn med flaggor åt soldaterna, men efter ett år kastade de sten, samtidigt som det dök upp alltfler hemmagjorda sprängladdningar på vägarna.
– 2 639 amerikanska soldater har dött. Det är mycket, säger Wilkerson.
Hundratals amerikanska soldater har ansökt om att slippa tjänstgöring av samvetsskäl. Några dussin har begett sig till Kanada och sökt asyl där. För en del påminner detta om händelserna under Vietnamkriget, då hundratusentals amerikaner vägrade ställa upp i kriget. Men då blev många amerikaner tvångsinkallade, och vapenvägrarna var mångdubbelt fler än i dag. Enligt journalisten och krigsmotståndaren Peter Laufer, ansökte 170.000 amerikanska soldater om att slippa tjänstgöring under Vietnamkriget. Mellan 50 000 och 60 000 flydde till Kanada. Andra skadade sig själva eller höll sig undan.
I Irakkriget är siffrorna helt andra, men Laufer menar att de ändå är betydelsefulla. Han har skrivit en bok om fenomenet, med titeln Mission Rejected: U.S. Soldiers Who Say No to Iraq.
Ingen antikrigsrörelse
Peter Laufer menar att förutom antalet soldater som vägrar tjänstgöra finns det en annan viktig skillnad mellan Vietnam- och Irakkriget. Under Vietnamkriget, säger han, möttes de veteraner som kom hem av en högljudd antikrigsrörelse.
– Ingenting liknande existerar idag. Stämningen i landet är en helt annan nu.
När Wilkerson kom till Fort Hood för att överlämna sig själv till armén på torsdagen hade han med sig medlemmar ur organisationen Irakveteraner mot kriget samt ur den fredsgrupp som har grundats av Cindy Sheehan. Sheehan förlorade sin son i Irak, och hon har fått mycket uppmärksamhet för sin demonstration utanför George W. Bushs ranch i Texas förra året.
Sheehan har i ett uttalande uppmanat fler soldater att följa Wilkersons exempel.
– Mark tjänstgjorde en period i Irak och han kunde inte återvända med rent samvete, säger Sheehan.
Inga andra utvägar
Hon säger också att soldaterna hade trott att de skulle användas försiktigt, och endast då inga andra utvägar återstod.
– Men istället hamnar de i skottlinjen, utan ordentlig utbildning och utrustning, och av skäl som vi har insett var påhittade. Det sociala kontraktet mellan USA:s regering, vårt samhälle och soldaten som tjänar oss, har brutits, menar Cindy Sheehan.

Flammans veckobrev

Låt Flamman sammanfatta veckan som gått. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och häng med i vad som händer.

Genom att fylla i och skicka detta formulär godkänner du Flammans personuppgiftspolicy.

Krönika 27 september, 2024

Folkhälsomyndigheten har infört riktlinjer för barns skärmtid. Foto: Martina Holmberg/TT.

Man kunde tycka att människor skulle lära sig någon gång. Men nu drar den återigen fram över kultursidor, morgonsoffor och sociala medier. Den här gången triggad av Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring skärmtid. Jag talar naturligtvis om moralpanik-paniken, den orimligt starka rädsla som flera generationer vuxna känner inför att stämplas som moralister eller, ännu värre, bakåtsträvare.

Kanske är det tv-programmen Svar Direkt och Studio S vi ska skylla på. Det börjar bli länge sedan nu men jag undrar om dagens unga förstår vilka formativa erfarenheter några pajiga reportage om farorna med videovåld och hårdrock utgjorde för de svenska sextio- och sjuttiotalisterna.

I det ena fallet utmålades möjligheten att hyra VHS-film som ett existentiellt hot mot samhället och i det andra skickades en 23-årig Anders Tegnell, driftig nog att ha blivit chefredaktör för en musiktidning, fram för att ställas till svars för allt från ”satanistiska hårdrocksorgier” till fylleri, varpå det blev diktläsning om trettonåriga flickors utsatthet. Många av de ungdomar som såg sin egen subkultur demoniseras i ett rikstäckande medium utan någon möjlighet att replikera växte föga förvånande upp till vuxna med låg tolerans för varje tecken på förmynderi.

Nej, världen kommer inte gå under för att en trött småbarnsförälder sätter på Babblarna, men det betyder inte att det saknas skäl att fundera på vad ständig fokusstörning gör med oss alla.

Aldrig bli en sådan vuxen. Gott så. Men det är inte heller en slump att människorna på Timbro aldrig tröttnar på att prata hårdrocksnostalgi. För en världsbild där varje försök att utvärdera konsekvenserna av ny teknik faktiskt gäller för ”moralpanik” är en attityd som gifter sig väl med en nyliberal entreprenörskultur där Utvecklingen aldrig får styras ideologiskt. Genomgående är också oförmågan att skilja på att kritisera barn och kommersiella produkter som riktar sig till barn.

I Länstidningen Östersund (8/9) avfärdar den socialdemokratiska ledarskribenten Lina Stenberg Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer för skärmtid för barn som ett ”von oben-moraliserande över hur fattigt folk lever sina liv”. Det är en slapp slutsats. Visst har Stenberg rätt i att en högerregering som inte satsar på barn och ungas välmående ska kritiseras. Men det gör inte Stenbergs trötta hö hö-jämförelser med femtiotalets förfasade reaktioner på Elvis Presley (”Se bara på höftrörelserna!”) så mycket vassare. Utöver det märkliga i att häftig ”disruptiv innovation” alltid slutar vara radikalt ny i samma ögonblick som någon vill reglera den kan man ju fundera på hur välfunnen analogin verkligen är.

Nej, världen kommer inte gå under för att en trött småbarnsförälder sätter på Babblarna eller Bolibompas ”Crazy hits” så att den där purjolökssoppan hamnar på bordet någon gång. Men det betyder inte att det saknas skäl att fundera på vad ständig fokusstörning gör med oss alla. I synnerhet hur det drabbar just fattiga barn.

Barnpsykologen Malin Bergström beskriver i Svenska Dagbladet (8/8) hur hon i sitt yrke möter tvååringar ”som vi tror har allvarliga utvecklingsavvikelser eller autism, där det visar sig att barnen har matats med sådan här smörja [AI-genererade barnprogram på Youtube] i så pass stor utsträckning att de har fått för lite adekvat stimulans”. Att Bergström förklarar att det inte krävs särskilt mycket stimulans för att en tvååring ska komma ikapp är förstås en lättnad, men vad händer med dem som inte hamnar på barnpsykologernas radar? Förr eller senare stängs fönstret för när ett barn fortfarande kan leka ikapp sina jämnåriga.

Läs mer

Det kan vara värt att fundera på vad de antiauktoritära ryggmärgsreflexerna riskerar att väcka för svar. Visst kommer en alarmistisk vuxenvärld som vill förbjuda allt nytt och obekant få barn och unga som misstror den. Men exakt samma sak gäller för den vuxne som i varje given situation är så besatt av att uppfattas som ”härlig” och ”avslappnad” att hen landar i en extremt lättsinnig inställning till risker.
Och om vi nu ändå ska ägna oss åt historiska analogier: vid det förra sekelskiftet höll en betydande del av den svenska befolkningen på att supa ihjäl sig. Jag sticker ut hakan och påstår att det var bra att arbetarrörelsen spelade en aktiv roll i att bryta den trenden. Trots att jag tycker det är kul med mikrobryggerier och trots att någon säkert redan då såg det som ett utslag av moralism.

Inrikes/Nyheter 27 september, 2024

Kristna transkritiker ordnade symposium på Sahlgrenska

Seminariet på Sahlgrenska arrangerades av Jovanna Dahlgren, prefekt på Sahlgrenska akademin. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Den 30 augusti höll Sahlgrenska akademin ett symposium om forskningsläget inom könsdysfori. Nu kan Flamman avslöja att initiativtagaren samt en av de sju deltagarna kan kopplas till hbtq-kritiska organisationer – varav en klassats som hatgrupp i USA.

”Här är en lista med 65 kön.”

Framför denna uppräkning, hämtad från Illustrerad Vetenskap, föreläste professor och överläkare i psykiatri Mikael Landén om hur synen på könsidentitet förändrats under 50 år. Detta som en del av ett symposium om könsdysfori på Sahlgrenska akademin i Göteborg, arrangerat av Institutionen för kliniska vetenskaper.

Enligt Annika Westh, en av besökarna, betonade Landén under talet att ökningen av könsdysfori bland ungdomar är politisk snarare än medicinsk, och ”resultatet av en kampanj med målet att utradera kön” som ”få vågar ifrågasätta just nu”.

Mikael Landéns engagemang i transfrågan går längre tillbaka än så. 2023 medverkade han på en konferens i New York arrangerad av SEGM, som står för Society for evidence-based gender medicine, ”Sällskapet för evidensbaserad könsmedicin”. Organisationen lades samma år till på civilrättsorganisationen Southern Poverty Law Centers lista över hbtq-fientliga hatgrupper. I Läkartidningen skrev han 2019 att ”kulturbunden psykologisk smitta” kan ligga bakom ökningen av unga patienter med könsdysfori.

symposiet i Göteborg, med undertiteln ”nuläge och kunskapsluckor”, talade bland andra Gennaro Selvaggi som är en av Sveriges främsta könskirurger, och Åsa Tivesten som deltagit i många olika hormonstudier. Medverkade gjorde också överläkare Christopher Gillberg, som 2019 tillsammans med sex kollegor skrev en debattartikel i Svenska Dagbladet, som kallade könskorrigering för barn ”ett stort experiment”.

Än så länge har vi religionsfrihet i landet och vad det gäller mina incitament så är det pediatriska perspektivet samt vetenskapen.

Symposiet organiserades av Jovanna Dahlgren, barnendokrinolog och prefekt vid Institutionen för kliniska vetenskaper på Sahlgrenska akademin. Vid sidan av sitt arbete är Dahlgren också ordförande för Kristna läkare, den svenska grenen av ICMDA (Internationella kristna medicin- och tandvårdsförbundet). ICMDA menar att transitionering varken är effektivt, säkert eller minskar självmordsfrekvensen bland transpersoner, och hävdar att ”könsideologi påverkat västvärlden dramatiskt” de senaste decennierna. Som expertröst i frågan har organisationen lyft fram Christian Legal Centre, en brittisk väckelsekristen grupp som är emot homosexualitet, pornografi och sex före äktenskapet.

Sveriges kristna läkare driver även frågor om dödshjälp och samvetsfrihet, det vill säga rätten att inte behandla patienter om det strider mot ens personliga övertygelser. På organisationens Youtubekanal talar Jovanna Dahlgren om det senare ämnet med Olof Edsinger från Svenska Evangeliska Alliansen, och nämner 28 minuter in att hon ”engagerat sig mycket i könsdysfori” med ”ett nätverk av kristna läkare, många katoliker”, som ”inte syns i undervegetationen, och har sett till att putta frågan i Sverige åt rätt håll”.

Läs mer

I ett sms till Flamman skriver Jovanna Dahlgren:

”Än så länge har vi religionsfrihet i landet och vad det gäller mina incitament så är det pediatriska perspektivet samt vetenskapen. Vad vuxna gör med sina kroppar är ointressant för mig.”

Några dagar senare återkommer hon med ett längre svar:

”Det aktuella symposiet anordnades på initiativ av mig och andra forskare inom och anknutna till Göteborgs universitet för att uppdatera i första hand forskarkollegor och vårdpersonal. Talarna kom från olika medicinska discipliner och hade olika perspektiv. 

Som professor i barnendokrinologi är min uppfattning att det vetenskapliga läget kring medicinsk diagnostik och vårdinsatser vid könsdysfori behöver synliggöras. Vi har kunskaper på många områden men det finns också kunskapsluckor som vi behöver identifiera och hjälpas åt att täppa till. Det finns alltså fortsatt stora behov av uppföljning och forskning på området, inte minst vad gäller hormonbehandling och andra vårdinsatser under transition och deras långvariga effekter. 

Som barnläkare är mitt fokus det pediatriska perspektivet, alltså barnpatientens sårbarhet och att minimera de medicinska riskerna med behandlingar hos ej myndiga individer, oavsett vilken barnendokrinologisk behandling det gäller.”

Flamman har sökt flera av de andra talarna på symposiet, varav samtliga tackat nej till att medverka, eller inte svarat. Sahlgrenska akademin har bett om att få återkomma.

Rörelsen 26 september, 2024

Ja till Europas Förenta Stater

Georgier demonstrerar mot den ”ryska lagen” mot så kallade utländska agenter och för ett inträde i EU. Foto: Shakh Aivazov/AP.

Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.

I november 1994 röstade jag nej till svenskt medlemskap i Europeiska unionen. Vid tidpunkten uppfattade jag EU som de gamla kolonialmakternas tullunion, som skulle skydda sig från konkurrensen från det globala Syd. Vi skulle tvingas köpa våra skjortor från Portugal i stället för från Indien, varnade jag för i debatten.

Jag uppfattade också EU som ett hot mot den svenska modellen. Vår höga sysselsättningsgrad för kvinnor och vår skattefinansierade barn- och äldreomsorg hotades av en union där de flesta medlemsstater hade en patriarkal familjesyn. Vår ekonomiska politik skulle dessutom tvingas anpassa sig till Maastrichtavtalet, där låg inflation och budgetbalans överordnades full sysselsättning. Jag trodde i likhet med Vänsterpartiet och stora delar av socialdemokratin att EU var hugget i sten och att fördragen var omöjliga att ändra i progressiv riktning. Om något så skulle utvecklingen gå åt fel håll.

Vi hade fel. Visserligen har den svenska modellen försvagats i och med storskalig privatisering och konkurrensutsättning. Våra klassklyftor har också ökat snabbare än snittet i EU. Men dessa förändringar påbörjades redan före inträdet. Sveriges ekonomiska politik började läggas om redan i mitten av 80-talet, då först kredit- och sedan valutaregleringarna försvann. Våren 1991 blev inflationsbekämpning det överordnade målet för den ekonomiska politiken, vilket befästes efter kronfallet i november 1992. Privatiseringsvågen inleddes i större skala under regeringen Bildt åren 1991 till 1994.

I en tid då både kapitalet, klimatet och de smittsamma sjukdomarna blivit genuint gränslösa räcker inte nationalstaterna till.

Vi hade också fel om färdriktningen. EU:s politik är i dag både rödare och grönare än Sveriges. Klimatlagen slår fast att nettoutsläppen ska minska med minst 55 procent till 2030, med klimatneutralitet senast 2050 och netto negativa utsläpp därefter. Medlemsländerna måste återställa minst 30 procent av de livsmiljöer som är i dåligt skick senast 2030, och 90 procent senast 2050. EU har beslutat om kraftigt sänkta gränsvärden för bland annat asbest, bly och cancerframkallande ämnen.

Unionen har dessutom beslutat om importstopp för varor producerade genom tvångsarbete och strypt bidragen till företag som skatteplanerar. I mars i år beslutade EU att kräva av de globala teknikjättarna att bete sig mindre monopolistiskt: Apple och Google måste nu betala närmare 180 miljarder kronor i extra skatt och böter. Unionen har också beslutat om stöd till aktivister inom hbtq-frågor och aborträtt, samt till kvinnor som förtrycks av de islamistiska regimerna i Iran och Afghanistan.

Självklart kvarstår stora problem. Det beslut om migration och asyl som antogs i april i år präglas av de reaktionära opinioner som stärkts sedan flyktingvågen 2015. Men med tanke på de rådande strömningarna i inte bara Sverige och Danmark, utan också i de två största medlemsländerna Tyskland och Frankrike, så hade migrations- och flyktingpolitiken knappast varit mer human om medlemsländerna själva fått sköta den.

Den före detta ECB-chefen Mario Draghi har i en nyligen framlagd rapport hävdat att EU måste satsa mellan 8,5 och 9 biljoner kronor årligen för att klara den gröna omställningen. Det handlar bland annat om att ersätta fossila bränslen med förnybar energi, ta fram strategiska råvaror som Kina i dag har nära monopol på, samt få fram en grön teknikindustri som kan konkurrera med USA:s jätteföretag.

Läs mer

För detta krävs både stora gemensamma lån samt en expanderad EU-budget. Det skulle innebära klara steg i federalistisk riktning, vilket hittills varit oacceptabelt för svensk socialdemokrati och vänster. Som Göran Persson uttryckte det i januari 2001: ”De som drömmer om en federation får kanske rätt, men de får bara rätt om det är vi antifederalister som får bestämma takten.” Den förre kommunstyrelseordföranden i Göteborg, Göran Johansson, beskrev inställningen som att gå med röven före.

I en tid då både kapitalet, klimatet och de smittsamma sjukdomarna blivit genuint gränslösa räcker inte nationalstaterna till. Vi behöver både ett Europas Förenta Stater och en parlamentarisk församling på den globala nivån.

Veckobrev 26 september, 2024

En budget för de snorrika

En skaldjursplatå serveras på Restaurang Bar Akvarium, på exklusiva adressen Blasieholmsgatan i Stockholm – ett stenkast från Rosenbad. Foto: Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT.

Är du arg ofta? I så fall finns många hälsorisker – högt blodtryck, huvudvärk, utslag, rykande öron, samt en plötslig vilja i att banka huvudet i en tegelvägg. (Alla är inte hämtade från 1177.)

För att undvika allt detta bör du hålla dig borta från höstbudgeten, som regeringen lade fram i torsdags. I stället för satsningar på sjukvård och järnvägar sänker de inkomstskatten så att ”hushåll längs hela inkomstskalan får mer pengar i plånboken”.

Stämmer det? Sådär.

Undersköterskor och hemtjänstpersonal får 155 kronor mer att sätta sprätt på i månaden. I den grädda som Elisabeth Svantesson tillhör – med sina 156 000 i månaden –  får man däremot hela tre tusenlappar extra att bränna. Mer än hälften av kostnaderna för skattesänkningen går till den femtedel som tjänar mest. Ministrarna dukar alltså upp till bankett på regeringskansliet, medan vi andra får nöja oss med smulor.

Flamman får mindre än någonsin. Hela vårt mediestöd är indraget, vilket gör att vi blöder 500 000 kronor om året – tills allt är borta. Vårt mål för månaden är 4 300 prenumeranter – för att nå det målet behöver vi bara bli 54 prenumeranter till.

Känner du hur adrenalinet och kortisolet börjar strömma? Jag också. 

Men låt oss använda ilskan produktivt. Här kommer en lista med förslag på hur du kan mobilisera känslosvallet för förändring.

Arbetare: Läkarbesök och blodtrycksmedicin är dyrt, men för 95 kronor har du råd med både bandage och smärtstillande för din brutna hand. Det lämnar utrymme för en digital prenumeration på Flamman för 55 kronor, en investering med obefintlig ränta men desto större politisk avkastning. Se det som ett ILSK-konto.

Tjänstemän: Med ett par hundralappar till över kan du kosta på dig mer offensiva politiska investeringar. Vi föreslår en tryckt tidning för 99 kronor, i kombination med en affisch som föreställer Karl Marx med VR-glasögon för 249 kronor.

Överklass: Om du tillhör det smala segment som både är vinnare på regeringens budget, men som tycker att detta är rent år helvete – har vi ett utmärkt förslag på hur du kan placera ditt förmerade kapital. En tryckt stödprenumeration för 145 kronor i månaden, en substantiell insättning via swish (1234417630) eller plusgiro (60091-6) – och varför inte toppa det med att bjuda hela redaktionen på en helkväll på Café Opera, för att stärka vårt klasshat och kampvilja.

Trasproletär: Du som måste hålla i varenda krona har lyckligtvis en sista ägodel – din arbetskraft. Detta är också din källa till makt. Vi föreslår att du delar denna artikel till alla du känner, och uppmanar dina vänner att prenumerera.

Där har vi den, Flammans nya koalition. Tillsammans kan vi slå tillbaka regeringens hjärtlösa klasspolitik, för vi kommer alltid att vara fler.

Inrikes 26 september, 2024

Så skvallrar P-appen om din position: ”Obehagliga möjligheter”

Flammans reporter Liz Fällman testar säkerhetshålen i parkerings-apparna. Foto: Privat.

Flera av de vanligaste parkeringsapparna gör det möjligt för utomstående personer att spåra var och när bilar parkerar, enbart genom att känna till registrerings-numret. Experter på integritet menar att bristerna kan utgöra en fara för utsatta personer. Flammans reporter sätter sig bakom ratten för att testa.

Jag låser upp den blanka, futuristiska Volvon med ett klick på min mobil, kör den ut ur P-huset och in i ett annat i närheten. En kamera läser av nummerplåten precis när jag rullat innanför garageporten, och registreringsnumret dyker upp framför mig på en skärm på väggen. Jag hittar en plats, slår av motorn, och väntar rastlöst på att de tio första gratisminuterna ska passera. Efter det kommer en betalning på 35 kronor att dras så fort jag passerar kameran på väg ut igen

På andra sidan stan, cirka tolv kilometer bort, sitter experimentets andra deltagare – en vän till mig, som också skaffat ett konto i samma parkeringsapp. Vännen vet inte exakt var i stan jag befinner mig, och har bara fått bilens registreringsnummer. Nu väntar båda spänt på samma sak – ett parkeringskvitto.

När jag kört ut dyker det upp en notis i appen om obetald parkering i några sekunder, innan den försvinner. Strax efter får jag ett meddelande från min vän: ett kvittot med garagets namn och adress, samt starttid och sluttid för vistelsen.

Min vän har precis spårat min bil, i rollen som ”stalker”, för priset av en fika.

”Det bästa är att man kan spionera på vem som helst. Öppna appen, två knapptryck senare har du registrerat ett nytt fordon och kan börja kartlägga livet på din exfru, kanske.”

Allt börjar med ett Flashbackinlägg. En användare höjer den redan paranoida pulsen i forumets övervakningsdel,genom att påstå sig ha hittat ett kryphål i Easypark – ”Sveriges och Europas mest använda parkeringsapp”, enligt företaget själva. Bara genom att skriva in ett registreringsnummer kan hen få en notis om när och var grannen parkerat sin bil.

(mer …)
Kommentar 25 september, 2024

Allan Stutzinsky, ordförande judiska församlingen i Göteborg, under en manifestation för öppenhet, demokrati och mot nazism 2017. Foto: Adam Ihse/TT.

Se den här bilden framför dig: Till vänster, en man med muslimsk huvudbonad som står på en stapel av dödsskallar. Ur klädnaden sticker en sabel ut och ovanför honom står det ”1 400 years”. Mitt emot honom står en ortodox jude med vidbrättad hatt, på en pelare av filosofiböcker. Handen är utsträckt som i hälsning. 

Bilden lades upp på Facebook den 9 juli av Allan Stutzinsky, ordförande för Judiska församlingen i Göteborg tillika kommunpolitiker för Liberalerna. Förutom att bilden är ett klockrent fall av rasism och islamofobi, i en tid där den utpekade gruppen är exceptionellt utsatt, är det bortom allt tvivel att en sådan publicering visar på omdömeslöshet. Inte minst hos en person som inte bara företräder ett politiskt parti, och åtminstone tidigare uttalat antirasistiskt, utan även tusentals församlingsmedlemmar. 

Inlägget möttes av ett ramaskri från församlingsmedlemmarna, som protesterade vilt mot det rasistiska innehållet. Stutzinsky själv blev omedelbart skild från alla sina uppdrag och bad ångerfylld om ursäkt. 

Nej, jag skojar bara. Först tre månader senare gör Judiska centralrådet ett uttalande där de berättar att de  ”påbörjat en intern dialog inom styrelsen för att utvärdera situationen och vidta nödvändiga åtgärder.” Målet är, skriver de, att ”säkerställa att detta inte upprepas”.

Det är en optimistisk förhoppning. Stutzinsky själv är nämligen mindre ångerfull. ”Det har lett till missförstånd, men jag ser ingen anledning att be om ursäkt”, säger Stutzinsky till Dagens Nyheter. Inte ens till sin egen församling? Precis som den vänsterpartistiska kommunpolitikern Daniel Bernmar påpekar vore det minsta man kunde begära att han bad Sveriges muslimer om ursäkt. Men att även be svenska judar om ursäkt vore också på sin plats. För vad tror Stutnitzky? Gör utspel som dessa livet säkrare för judar och muslimer eller otryggare? Gissa. 

Att som Jomshof och Stutnitzky teckna en generisk ”muslim” och benämna den som jihadist är nämligen lika illa som de antisemitiska karikatyrerna. Och det är skamligt att det skulle krävas att Dagens Nyheter uppmärksammar händelsen för att något över huvud taget ska hända. 

Samma snabba reaktion som vi borde kräva av Vänsterpartiet när antisemitiska karikatyrer dyker upp, borde vi kunna förvänta oss av religiösa ledare när de ställs inför antimuslimska budskap. Men en sådan senfärdig och halvhjärtad reaktion på det inträffade är ett tecken på att något inte står rätt till med Judiska församlingen i Göteborg. Med L vet vi ju redan vilken sida de väljer under press.

Kultur 25 september, 2024

Hammarskjölds andliga tvättstuga återuppstår i Hökarängen

Kortsidan i Dag Hammar-skjölds meditationsrum är ett typexempel på svensk ”lagom-modernism”. Foto: Johan Österholm/Konsthall C.

Mariam Elnozahy, ny chef för Konsthall C, bygger en kopia av Dag Hammarskjölds meditationsrum i FN-skrapan. Jakten på svensk andlighet börjar och slutar i tvättstugan.

Vad har en offentlig tvättstuga i Stockholmsförorten Hökarängen och FN-skrapan i New York med varandra att göra? Just nu överraskande mycket. På Konsthall C, inhyst i en av Sveriges första offentliga tvättstugor, har Mariam Elnozahy, konsthallens konstnärliga ledare, låtit uppföra en kopia av Meditationsrummet i Förenta nationernas byggnad.

Beställaren och den engagerade inredaren bakom rummet i FN-skrapan var svensken Dag Hammarskjöld (1905–1961) (bilden), diplomat och världssamfundets andre generalsekreterare själv. Den tillfälliga förvandlingen på konsthallen är Elnozahys första presentation i sin roll och den första i hennes serie Sacred spaces, heliga rum, som hon, genom en rad utställningar och konstnärer, kommer att arbeta med under det kommande året.

För stunden är konsthallen en byggarbetsplats, det långsmala rummet i rummet saknar tak och möblerna är ännu inte på plats. Men kortsidans vägg är målad i ett abstrakt, organiskt mönster i grått och blått. Formspråket är omisskännligen förknippat med den svenska efterkrigstidens modernistiska universalism, modell ”lagom”. En stil som känns igen i utsmyckningar i trappuppgångar, på fasader och annan samhällsbärande arkitektur – kanske även i en gemensam tvättstuga.

Varför just FN:s meditationsrum som startpunkt för din serie Sacred spaces?

– För mig är det ett sätt att kliva rakt in i nuet där inställningen till FN:s auktoritet inte längre är självklar. Under det att folkmordet i Palestina pågår, vilken roll har en sådan här institution i dag?

Ett mini-FN inhyst i en tvättstuga från folkhemsåren omvandlad till konsthall. Båda som månlandare ur ett gemensamt efterkrigsförflutet som landat i en ny tid, med en annan ideologisk grammatik. Är båda andar ur förgångna, som de svartvita ansikten som tittar tillbaka på oss när vi bläddrar i gamla familjealbum?

Men vi tar det från början. När jag kommer till Konsthall C några dagar före vernissagen har Mariam varit konstnärlig ledare i nästan ett år, men på distans från Kairo, för att planera verksamheten. I Sverige har hon bott i fyra månader. Jag undrar vad som fick henne att ta klivet från Kairo till Hökarängen. Svaret: Resurser och ett robust offentligt system för konstnärlig verksamhet.

– Jag vill inte arbeta i brist.

Med sig hade hon sin idé om en serie utställningar som dyker ner i det andliga och religiösa svenska arvet, en osynlig aspekt av det moderna Sverige. Religion har blivit något som ”de andra” håller på med.

– När jag funderade över temat med heliga platser så tänkte jag mycket på kristendomen och dess roll i byggandet av välfärdsstaten. Som egyptisk muslim var det intressant för mig att se på den religiösa pluralistiska kris vi är mitt uppe i – inte bara i Sverige utan i Europa.

Mariam Elnozahy (bilden) växte upp i en sekulär egyptisk familj i det konservativt kristna Texas. Den arabiska våren sammanföll med hennes utbildning och vuxenblivande och efter studier i New York blev resorna fram och tillbaka till Kairo allt mer frekventa. Till sist tog hon steget och flyttade dit.

– Det var där min yrkesbana inom konsten började.

Varför valde du konsten som uttrycksform för ditt politiska intresse?

– Jag tror att vi är politiska som människor, för mig är det en tautologi. Jag började jobba på Townhouse Gallery i Kairo, en konsthall grundad 1998 som under 20 år fungerade som en knutpunkt för konstnärligt skapande för hela Mellanöstern.

Att bo och arbeta i Kairo gav Mariam Elnozahy ett inifrånperspektiv på i landets och regionens historia, en alternativ bild som inte var möjlig att begripa utifrån.

Där verkade på 00- och 10-talet några av samtidskonstens mest intressanta konstnärer med frågor som tacklade sociopolitiska frågor. Walid Raad med sina absurda grepp kring det utdragna inbördeskriget i Libanon eller Wael Shawkys trollbindande glasmarionetter som iscensätter arabisk-europeisk historia ur de förras perspektiv.

– Det var min verkliga utbildning. Jag blev kär i konstnärerna och deras processer. Hur de får saker att hända och materialisera sina idéer. Som typ: ”Jag vill göra en 20 meter lång docka”. Och så gör de det.

Vi blir avbrutna av buller från en borrmaskin, och passar på att titta in i meditationsrummet. Tidsmässigt sammanfaller byggandet av den offentliga tvättstugan i Hökarängen med den senare inhysta konsthallen med anläggandet av rummet i FN-huset så när som på några få år: 1949 och 1953.

Hammarskjöld skapade det här meditations-rummet i FN som ett rum för alla religioner där gäster, ministrar och statsmän kunde tillbe sin gud.

Hammarskjöld brann för samtidskonst och valde själv ut konstnärerna, berättar Mariam. Fresken gjordes ursprungligen av Bo Beskow. Man föreställer sig hur samtalet mellan dem gått. Beskow, för övrigt son till den berömda Elsa Beskow, var mest känd för sina porträtt och verk för kyrkor. Den här målningen behövde dock vara abstrakt och inte föra betraktaren i riktning mot någon särskild religion. Så måste Hammarskjölds instruktioner ha sett ut.

– Han skapade det här meditationsrummet i FN som ett rum för alla religioner där gäster, ministrar och statsmän kunde tillbe sin gud. Samtidigt är den svenska moderna designen förstås inte heller helt befriad från ideologi eller kristendom.

Utöver ett par bänkar, exakta Carl Malmsten-kopior tillverkade av elever från en hantverksskola på Öland som arbetar i hans anda, står även i rummet en replika av det 6,5 ton tunga järnblocket, donerat till rummet av det svenska kungahuset. Säkerligen en vink om skatterna i de norra urbergen. Men i det kapelliknande rummet går associationerna till Mecka med dess Kaba.

Läs mer

– Hammarskjöld hade ett andligt etos bakom sin syn på internationalism. Han betraktade sig själv och sågs av andra som en symbol för den nya freden efter andra världskriget. Sverige var ju neutralt. I sin biografi uppehåller han sig mycket kring det andliga och bekänner sin påverkan från den medeltida mystikern Mäster Eckhart.

Meditationsrummet på Konsthall C är utgångspunkten för en serie samtal, poesiläsningar och meditationer. Den 8 oktober kommer även före detta utrikesminister Pierre Schori för ett samtal om ett Sverige efter Nato. Är neutraliteten lika mycket en relik som putsen på Hökarängens funkistrivsel, eller vad hände med Sveriges gamla internationalism? Kvällen kommer att inledas med journalfilmen Generalsekreterare Dag Hammarskjölds julfirande i Gaza från 1957.

Hur har responsen varit hittills kring ämnet religion?

– Många är sugna på att prata om sina andliga livserfarenheter. Om en pappa som var med i frikyrkan och hur det var konstigt, eller om vad det har betytt att inte känna sig kristen men ändå längta efter något andligt. Andra är inne på magi och ockultism. Andlighet och religion är ett bra sätt att närma sig ett nytt land.

Nyheter 25 september, 2024

Inga liv räknas

En docka utanför Hagley Park i Christchurch efter terrordådet mot stadens moské i mars 2019. Foto: Adobe Stock.

Gruppen No lives matter utlovar en ”ny era av ondska” efter två brutala knivdåd i Hässelby. I media beskrivs de som nihilistiska våldsverkare. Men bakom våldet finns en ideologi med drag av både satanism och nazism.

Det är tidigt på morgonen den 18 juli och en ny extremistgrupp är på väg att göra sin debut i Stockholmsförorten Hässelby. En ung man direktsänder i en chatt när han smyger fram mot en 50-årig kvinna som är på väg till jobbet. Pojken hugger henne bakifrån med en kniv. När kvinnan börjar skrika rusar han därifrån.

Det har knappt gått en timme innan nätforumet Flashback börjar spekulera kring dådet. Den 24 juli skriver den nyregistrerade användaren Betroddmedlem72 sitt första inlägg, där han förklarar attackens syfte. De följande dagarna ger han initierade beskrivningar av allt från hur attacken planerades till vilken kniv som användes.

Att slå nedåt blir att slå mot alla. Tryggheten faller sönder.

”Det här är information som själva polisen inte har gett ut”, skriver användaren. ”Jag vet att han är medlem i onlineterrorgrupperna 764 och NLM (No lives matter).” Han berättar också att en video från attacken lagts upp i deras grupp på plattformen Telegram.

Den 11 augusti startar samma användare en ny tråd på Flashback. Denna gång har en äldre man i 80-årsåldern med rullator knivhuggits i Hässelby, på väg hem från sin demenssjuka hustrus äldreboende. Mannen träffas av tre hugg i ryggen som punkterar hans lunga. Medlemmen berättar att en film från attacken just laddats upp på samma Telegramsida.

Nu reagerar Flashback, tråden exploderar när användarna börjar försöka kartlägga och avslöja vem trådskaparen är. De tipsar polisen om vad de kommer fram till. ”Haffad än?”, frågar Sir89. ”Nope”, svarar Betroddmedlem72 strax efter midnatt den 13 september. Sedan tystnar kontot.

På förmiddagen 13 september berättar Stockholmspolisen i ett pressmeddelande att de omhändertagit en person vid en husrannsakan för att säkra bevisning. Den omhändertagne är bara 14 år.

(mer …)
Ledare 24 september, 2024

Svantesson fyller de rikas fickor

Regeringens nya budget fyller plånboken på de mest förmögna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Medan sjuksköterskor och lärare får sparken satsar finansministern på sig själv.

Bara dagar efter att regeringen lagt fram sin höstbudget meddelar Region Östergötland att förhandlingarna om uppsägningar är färdiga. Miljardunderskott leder till att 235 personer nu sägs upp. 235 par ögon, öron, händer och fötter i svensk välfärd. Antagligen samma 235 som vi applåderade när de räddade våra liv under pandemin. Nu sänker Elisabeth Svantesson sin egen skatt, i stället för att rädda deras jobb.

Snart kommer högerdebattörer att berätta om hur det politiska ansvaret för välfärden fördelas mellan parlamenten. ”Regeringen ansvarar inte för sjukvården”, kommer de att skriva. Sjukvården styrs av regioner, äldreomsorgen och skolan av kommuner. De har inte fel. Men det är också en förenkling.

De välfärdsarbetare som får en hundralapp extra varje månad av Svantesson måste på-minnas om att ministrarna själva får 30 gånger så mycket.

Politikerna i kommuner och regioner har inte samma ekonomisk-politiska styrmedel som finansministern. De kan antingen skära i verksamheten eller höja patientavgifter, kollektivtrafikavgifter och skatt – men deras skatter kan bara höjas platt, och avgifterna slår hårt mot arbetarklassen. Svantesson kan däremot beskatta övervinster, höginkomsttagare, banker, arvtagare, flygresenärer och fastighetsägare. Sig själv och sina högavlönade kollegor. Men det vill hon inte. I stället mobiliseras en armé av politiker, timbroiter och ungdomsförbundare för att skriva spaltmeter om kommuners och regioners slöseri med skattemedel. Om vems ansvaret för krisen i sjukvården egentligen är. Och sedan sänka skatten med 26,7 miljarder.

Läget i välfärden är akut. Tusentals familjer kämpar för att få pengarna att räcka. Nu räcker det inte med delningsbilder om SD-regeringens taffliga prioriteringar eller klimatministerns lögner. Nu krävs reformförslag som vänder utvecklingen.

Läs mer

Vi har alla ansvar för att bära berättelsen om vilket samhälle vi vill ha. Mer-pengar-i-plånboken-politikens gudfäder Reinfeldt och Borg slog sönder sjukförsäkringssystemet med hjälp av sjuksköterskornas extra hundralapp redan 2006. Vi kan inte låta det hända igen. De välfärdsarbetare som får en hundralapp extra varje månad av Svantesson och Kristersson måste påminnas om att ministrarna själva får 30 gånger så mycket. Och att hundralappen finansieras av färre kollegor, försämrat högkostnadsskydd och högre patientavgifter. Den berättelsen behöver bäras av varje människa som kallar sig progressiv.

Samtidigt måste vänstersidan presentera ett alternativ. Sverige behöver en kraftfull opposition som svarar på Svantessons rikemansvurmande, arbetarklassfientliga och orättvisa budget med en annan politik. Övervinster, förmögenhet, arv och fastigheter måste beskattas. Avdrag för städhjälp och köksrenoveringar på Mallis måste fasas ut. Magdalena Andersson gick in i den förra valrörelsen med löften om att inte höja skatter. Hon måste gå in i nästa med löften om att göra det motsatta.

Ledare 23 september, 2024

Högerdemagogerna har fel om Northvolt

Fabriken Northvolt i Skellefteå varslar 1 600 anställda. Foto: Magnus Lejhall/TT.

Northvolts kris är ett bakslag för den gröna industriella revolutionen. Men svaret får inte vara en återgång till nyliberal politik.

På måndagen kom beskedet att 1 600 anställda, nästan halva arbetsstyrkan, får lämna batteritillverkaren Northvolt. Majoriteten av tjänsterna finns i Skellefteå, där företagets expansion avbryts helt. Beskedet kommer efter att statsminister Ulf Kristersson tidigare under dagen meddelat att det inte är aktuellt med statliga nödlån eller att staten går in som ägare i Northvolt.

Samtidigt menar högerdemagogen Henrik Jönsson att Northvolts problem bekräftar att hela klimatomställningen är dödfödd. I denna halsbrytande slutsats får han stöd av Timbros chefsekonom Fredrik Kopsch, som skriver på X att klimatmålen nu måste överges, eftersom ”det går inte att få acceptans för politiken som krävs.”

Exakt vad Northvolts misslyckande har med de svenska klimatmålen att göra är oklart. Den framväxande batteriindustrin spelar visserligen en viktig roll i världens klimatomställning, eftersom batterier är en nyckelkomponent i ett fossilfritt transportsystem. Men ur ett utsläppsperspektiv spelar det mindre roll var batterierna tillverkas – bortsett från att det naturligtvis är bättre om batterifabrikerna drivs av fossilfri el snarare än tysk eller kinesisk kolkraft.

För progressiva politiker är de nya industrisatsningarna ett sätt att vinna stöd för en mer radikal klimatpolitik, genom att också peka på de nya jobb och den ekonomiska utveckling som omställningen skapar. Men det finns andra drivkrafter som förmodligen spelar en större roll för EU:s och USA:s nyfunna intresse för aktiv industripolitik.

Efter flera decennier av nyliberal globalisering har den politiska eliten i de flesta industriländer i väst insett att de sociala och politiska konsekvenserna av låt gå-politiken nått en smärtgräns. Att för kapitalets skull flytta industrin till låglöneländer med svagare miljölagstiftning och arbetsrätt har bidragit till social oro och ett växande stöd för högerpopulister och nationalister. Krafter som på många sätt utmanar det politiska systemet och skapar oförutsägbarhet, även om de knappast utgör något hot mot kapitalet som helhet.

Än värre för de politiska eliterna i väst är det faktum att Kina håller på att springa om väst på viktiga områden. Från att länge ha setts som världens fabriksgolv är Kina på väg att skaffa sig ett teknologiskt övertag på många områden. Den nyliberala retoriken om att ömsesidigt beroende gynnar fred och demokrati har sedan länge kastats överbord, och västs beroende av Kina när det gäller viktiga mineraler, batterier och andra komponenter som industrin inte klarar sig utan betraktas i stället som ett säkerhetspolitiskt hot.

Det är helt avgörande att vi inte låter Northvolts problem utnyttjas som svepskäl för att minska ambitionerna i klimatpolitiken.

Med tanke på vad som står på spel är det extremt osannolikt att Henrik Jönsson och Timbro får som de vill. Varken EU eller USA kommer att överge försöken att bygga upp en egen batteriindustri, trots krisen för Northvolt och andra bakslag som oundvikligen kommer att kanta en storskalig industriell omvandling. Däremot finns det på kort sikt risk att beslut tas som leder i fel riktning. En konkurs för Northvolt innebär att privata investerare får ta smällen för misstag som företagets ledning har begått, vilket vore rimligt. Men som ekonomhistorikern Mattias Näsman påpekar i DN Debatt (20/9) kan politisk passivitet också leda till att det i slutändan blir kinesiskt kapital kliver in och tar över de anläggningar som redan har byggts upp.

För den som ser bortom nyliberalernas upptrissade retorik finns också verkliga lärdomar att dra. Inte minst måste hårdare krav ställas på industrisatsningar som får statligt stöd när det gäller till exempel arbetsmiljö, säkerhet och fackligt inflytande. För att säkra insyn och inflytande – men också en andel av de framtida vinsterna – bör staten gå in som ägare i strategiska projekt som får ta del av stödpengar.

Läs mer

Samtidigt är det helt avgörande att vi inte låter Northvolts problem utnyttjas som svepskäl för att minska ambitionerna i klimatpolitiken. Tvärtom måste den breddas från att bara handla om industrins omställning, till att också handla om hur vi bygger mer hållbara samhällen. Vi behöver inte bara elbilar och fossilfri el, utan också kollektivtrafik, hållbart jord- och skogsbruk och ökade möjligheter för människor att leva hållbart. Allt det där som Timbro och Henrik Jönsson avskyr.