De är inte systematiskt rebeller. Men enligt en seriös enkät, gjord av ett Marylanduniversitet i USA, har kapitalism och marknadsekonomi betydligt sämre renommé än i andra jämförbara länder. Fransmän är fortfarande starkt påverkade av upplysningstiden och landets revolutioner. Strejkrätt står till exempel i grundlagen, medan lockout är förbjuden. Detta eftersom facket anses svagare än arbetsgivarna. Det beror på historia och kultur.
Senaste exemplet är reaktionen på inrikesminister Sarkozys auktoritära beslut om nya regler för utvisning av skolbarn till invandrare, som inte har sina papper i ordning. Gymnasister mobiliserade motståndet, för att förhindra att en utländsk skolkamrat skulle utvisas. Lärarna solidariserade sig också till försvar av den unge afrikanen. Demonstranter for till flygplatsen. Polisens försök att med våld tvinga iväg ynglingen misslyckades, sedan planets piloter och passagerare ställt sig solidariska med skolpojken. Det gällde också markpersonalen. Gymnasisten åkte tillbaka till Paris, och fick till sist sitt uppehålllstillstånd. Så började det. När händelsen kom till allmänhetens kännedom, protesterade också folkopinionen på samma barrikad som gymnasister och lärare. Protestlistor cirkulerade, folk demonstrerade. Inrikesministern lovade pröva tiotusentals liknande fall.
Hans ursprungliga beslut är också mot skolpliktslagen, som omfattar alla barn, oavsett nationalitet, vare de sig de har papperen i ordning eller inte.
Ministervälde riskerar alltid att utlösa en folkstorm. Att ställa sig på minoriteters eller de svagastes sida anses hedrande. Minns folkomröstningen om EU:s författning. När republikens president, Jacques Chirac, varnade att ”Frankrike riskerar uppfattas som Europas svarta får, om en majoritet röstar nej”, tillverkade Nej-rörelsen knappar med ett svart får, som bräkte nej. Och mot hela det politiska etablissemanget och massmedia, röstade 55 procent nej. Minns CPE-lagen i våras, försöket att ersätta arbetsrätten för ungdomar under 26 med rena godtycklighet. Beslut togs i parlamentet, men efter drygt två måaders kamp drogs lagen tillbaka.
Nätverket Utbildning över alla gränser, numera uppbackad av fackliga- och olika sociala organisationer, har blivit en stor framgång. Trots 35-40 graders värmebölja går striden om invandrarbarnens uppehållstillstånd vidare, säger Richard Moyon, talesman för det nya nätverket.