Centerpartiets ordförande Maud Olofsson inledde ett seminarium under Almedalsveckan i Visby under rubriken ”Öppenhet för tillväxt”.
Hon hänvisade till The Economist som menar att den totalt avreglerade arbetsmarknaden i USA borde stå som ett föredöme för det mer reglerade EU och därmed Sverige.
Som ett föregångsexempel presenterade Maud Olofsson Shori Zand, vd och grundare av den privata mödravårdsmottagningen Storken i Östergötland. Zand är ett exempel på hur viktigt det är att bryta det statliga monoplet, som de bägge sa, över offentlig sjukvård.
Murbräcka
Shori Zand, iranska som kom till Sverige i slutet av 1980-talet, har seglat upp som en politisk murbräcka för näringslivets olika organisationer och som ett påstått exempel på fördelarna med privat sjukvård. Med pedagogisk slagfärdighet beskriver hon hur hon likt Don Quijote slogs mot byråkratiska offentliga väderkvarnar i landstinget i Östergötland där hon arbetade som sjuksköterska och barnmorska i fem år tills hon såg att det fanns pengar att göra med att starta eget.
– Jantelagen är stark i Sverige. Men företagare har inte råd med den. Vinst är ett fint begrepp men fortfarande främmande för den svenska kulturen, säger Shori Zand.
– Att vara företagare är svårt. Att vara kvinnlig företagare är ännu svårare. Att dessutom vara företagare i vårdbranschen är allra svårast, säger hon och Maud Olofsson och partiets EU-parlamentariker Lena Ek nickar instämmande
I det privata exemplet Storken är de 35 anställda inte med i facket. Det finns heller inget kollektivavtal skrivet med facket, svarar Zand när Flamman frågar.
– Nej, de anställda är inte med i facket, men de har avtalsenliga löner via Almega, säger hon och hänvisar till arbetsgivarorganisationen där hon själv är medlem.
Shori Zand både ironiserar och kritiserar den offentliga gemensamma sektorn men när det kommer till kritan är hennes förslag till lösningar ganska modesta. Enklare att få F-skattsedel, minska eller ta bort momsen för de privata arbetsgivarna och ta bort kravet på 100 000 kronor i deponering när aktiebolag bildas. Hur de som har krav på ett konkursbo ska betalas säger hon inget om.
”Ospecificerat”
EU-parlamentsledamoten Lena Ek kastar sig mellan erfarenheter i småländska Värnamo och EU-borgen i Bryssel eller Minnesota i USA. Men idag gäller det centerns förslag om att 20 000 invandrare ska ges tillstånd att komma till Sverige för att arbeta.
Vilka slags människor ska kunna komma till Sverige via ert förslag om ”Green Card”? Är det en slags gräddfil för ingenjörer eller duktiga tekniker? Hur ska det gå för de politiska flyktingarna?
– Det finns tre dörrar in. Green Card är lite ospecificerat för olika slags människor. Det används i USA och Kanada som ger en variation. Men vi föreslår också en stärkt asylinvandring kombinerat med arbetskraftsinvandring. Vi ser hur den här dynamiken ger bättre möjligheter, svarar Ek.