I samband med protesterna mot Connex avskedande av fackklubbsordföranden Per Johansson, har krav lyfts om att avskaffa Las paragraf 39, som gör det möjligt för arbetsgivare att köpa ut anställda. Paragrafen anger att ”Om en arbetsgivare vägrar att rätta sig efter en dom, varigenom en domstol har ogiltigförklarat en uppsägning eller ett avskedande eller har förklarat att en tidsbegränsad anställning skall gälla tills vidare, skall anställningsförhållandet anses som upplöst. Arbetsgivaren skall för sin vägran betala skadestånd till arbetstagaren.”
Stefan Granér, ordförande för Grafiska förbundet i Stockholm, är en av de som är starkt kritiska till denna lagparagraf.
– Las kom till i syfte att stärka anställningsskyddet, och för folk i allmänheten har skyddet blivit starkare, men för fackligt förtroendevalda har det blivit tvärtom.
Granér hänvisar till att det före Las fanns något som kallades Decemberöverenskommelsen som utgjorde ett mycket starkare skydd för fackligt aktiva.
Från LO-ledningens håll ser man emellertid inget problem med Las paragraf 39 – såvida den inte används för att köpa ut facklig kraft.
– Det är ur mänsklig synpunkt man måste se det: hur tror du det är för en uppsagd person att vara kvar på jobbet om man vet att ens arbetsgivare är beredd att betala för att bli av med dig? säger Erland Olausson, LO:s avtalssekreterare och vice ordförande.
Chans att göra upp i godo
Det resonemanget håller inte, menar Stefan Granér.
– Det finns ju alltid, oavsett lagstiftning, en möjlighet för arbetsgivare och anställd att göra upp i godo. Men problemet med den här lagstiftningen är att den är tvingande för arbetstagaren!
LO-utredaren Ingemar Göransson håller med Erland Olausson om att den omstridda paragrafen fyller ett nödvändigt syfte, men menar till skillnad från Olausson inte att det bara är av hänsyn till arbetstagaren.
Måste finnas kryphål
– Det måste finnas ett kryphål för arbetsgivaren, en möjlighet att helt enkelt säga ”jag vill inte ha kvar denna person”, även om arbetsgivarens skäl inte går att precisera i enlighet med lagliga bestämmelser.
I fjol beslutade LO-kongressen inte att paragraf 39 ska avskaffas, men däremot att LO ska kräva hos regeringen att paragraf 39 inte får användas vid uppsägning eller avskedande av fackliga förtroendevalda efter AD:s ogiltigförklarande.
Nästa vecka reder Flamman ut varför det är så tyst kring detta beslut.