Både vänsterpartiet och Feministiskt initiativ driver kravet på individualiserad föräldraförsäkring. Anledningen är att det skulle innebära en omstrukturering av arbetsförhållandena till fördel för kvinnor. Att kvinnor idag har huvudansvaret för det oavlönade arbetet hänger samman med att de i långt större utsträckning än män tar ut föräldraledigt, och att kvinnor diskrimineras på arbetsmarknaden likaså – kvinnor förväntas lämna arbetet för barnens skull i högre grad än män och därför får de sämre lön och karriärmöjligheter.
Men alla i vänsterpartiet är inte helt överens om att en individualisering av föräldraförsäkringen är entydigt bra. Hanna Thomé, kommunalpolitiker i Malmö och medlem i feministiska utskottet i Skånedistriktet, är en av dem.
– Jag tycker inte att man diskuterat problemen med en sådan reform tillräckligt, säger hon, dock utan att ta avstånd från förslaget.
Framför allt tycker hon att det finns ett klassperspektiv på frågan som glömts bort.
– För de familjer som lever på existensminimum skulle en individualiserad föräldraförsäkring vara ett problem. Om det är så att mannen tjänar mer än kvinnan skulle de förlora mycket pengar om kvinnan bara fick ta ut hälften av ledigheten, säger Thomé.
Reformen blir klassproblem
Det är denna argumentation som Fi-styrelsens Maria Jansson använder sig av som grund för sitt avståndstagande från förslaget om individuell föräldraförsäkring.
Thomé är rädd att resultatet av en reform skulle bli att många fattiga familjer inte kommer att utnyttja hela föräldraförsäkringen, utan istället skicka barnet till dagis tidigare.
Riksdagsledamoten Camilla Sköld Jansson håller med om att det finns en sådan klassproblematik.
– Men å andra sidan: en stor orsak till att dessa kvinnor har lägre löner än deras makar är just föräldraförsäkringens nuvarande utformning. Så för att verkligen komma åt det här problemet i grunden måste man individualisera föräldraförsäkringen, framhåller hon.
Ulla Hoffmann (v) i socialförsäkringsutskottet ser det på samma sätt.
– Om dessa kvinnor stannar hemma för att deras män tjänar mer så blir ju deras löner knappast högre. Bara om de är ute i arbetslivet kan höjd lön komma i fråga.
Hoffmann tror, till skillnad från Thomé och Sköld Jansson, heller inte att risken för ekonomiskt utsatta grupper är särskilt överhängande.
– Mannen får ut 80 procent av lönen i föräldrapenning, och han slipper betala så mycket i skatt som när han arbetar – så jag tror inte att det är så särskilt lönsamt att arbeta istället för att stanna hemma med barnet.
Tvåsam försäkring
Hanna Thomé är också kritisk till att vänsterpartiets förslag om reformerad föräldraförsäkring utgår från en tvåsam kärnfamilj. I sin familjepolitiska motion till riksdagen kräver v att föräldraförsäkringen till skillnad från idag blir könsneutral. Denna ”avheterosexualisering” av föräldraförsäkringen var något som regeringens utredare Karl-Petter Thorwaldsson inte alls berörde i sin utredning om försäkringen.
I vänsterpartiets motion problematiseras däremot inte det tvåsamma föräldraskapet överhuvudtaget. Hanna Thomé betonar att det går att vidga diskussionen och fråga sig varför det bara är de två vårdnadshavarna som ska få ersättning för att ta hand om ett barn.
– Men vänsterpartiet har inte alls diskuterat möjligheten att överlåta föräldrapenningen på en tredje person. Det är ett problem, för kärnfamiljen är inte det enda sättet man kan leva på.