Lena Karlsson – ledamot i vänsterpartiets partistyrelse och verkställande utskott, tillika en av de som 2003 skrev under uppropet ”Vägval vänster” – åkte i söndags till Uddevalla för att prata med partikamraterna i den västkustska staden. Den 21 augusti beslöt vänsterpartiet i Uddevalla att tillsätta en arbetsgrupp som ska snabbutreda den lokala vänsterns framtid, närmare bestämt ”möjligheterna att fortsätta under vänsterpartiets flagg”, ”förutsättningarna för att bilda valallianser med en progressiv vänster i bredare mening” och ”förutsättningarna för att skapa ett helt nytt, lokalt vänsterparti”.
De är missnöjda med partistyrelsen och med partiets ideologiska inriktning. Det senaste Uddevalla-avhoppet från vänsterpartiet gjordes förra veckan, av kommunalrådet Ewy Gahnström, som motiverade det med att ”vi måste hitta nya vägar för att finansiera kommuner och landsting i framtiden” (GP).
Nyligen hoppade sex tunga kommunalpolitiker i Söderhamn av från vänsterpartiet, för att bilda ett nytt parti med arbetsnamnet Söderhamnsvänstern. Och Vägval vänster bjuder på lördag in till ”seminarium om vänsterns framtid” i Stockholm, där en av huvudpunkterna kommer att vara ”de olika lokala demokratiska vänsterinitiativen runt om i landet”.
Inte särskilt spektakulärt
Men Lena Karlsson menar att de olika utbrytningsinitiativet inte kan betraktas som en övergripande trend.
– Det här är ingenting nytt. På 70-talet gick vänstern i värmländska Hammarö till val med en koalition mellan vänsterpartiet och andra lokala vänsterinitiativ som brutit sig ur. Och jag tror att samma sak skedde i Laxå. Det betraktades inte som särskilt spektakulärt.
Kalle Larsson, riksdagsledamot för vänsterpartiet och ledamot i partistyrelsen, ser inte heller utrbrytarinitiativen som stora händelser, i bemärkelsen att det är en väldigt liten grupp som står för dem. Han tycker däremot att den lilla gruppens metoder är spektakulära.
– Det handlar om ett nätverk av människor som vid sidan av vänsterpartiet försöker förändra vänsterpartiets politik. Dessutom försöker de underminera en ledning som är demokratiskt vald, säger Larsson.
Bra med dialog
Även Lars Ohly ska åka till Uddevalla – och Kalle Larsson tycker det är bra att partistyrelsen inleder en dialog med de missnöjda medlemmarna, men framhåller att man i denna dialog bör klargöra hur partiarbetet är fastställt att fungera.
– För det första bör vi klargöra för dem att det finns en demokratisk struktur inom partiet och att det finns utrymme att förändra inom ramen för den. För det andra bör vi poängtera vad vänsterpartiets politik är – är man inte nöjd med den får man gärna gå ur partiet eller försöka förändra politiken inom ramen för partiet.
Lena Karlsson tror inte att Uddevallavänstern kommer att göra slag i saken att bilda ett nytt eget parti.
– Jag tror faktiskt inte att de vill bilda ett nytt parti, även om de är missnöjda med partiledningens politik. Jag tror att de i slutändan föredrar att föra sin politik inom ramen för ett större parti.
Stark vilja att hålla ihop
Karlssons uppfattning är att Uddevalla utmärker sig gentemot de andra liknande initiativen ute i landet.
– Där finns en väldigt stark vilja att hänga ihop, som inte finns i till exempel Gnesta och Söderhamn. Visst är det så att det finns vissa i Uddevalla som inte alls vill gå till val under v-logga, medan andra absolut vill det. Men de vill inte splittras, för de är stolta över den politik de fört tillsammans.
Representanter från den så kallade Uddevallavänstern är inbjudna att tala vid lördagens Vägval vänster-seminarium. Dessutom ska Jan-Olof Karlsson från Söderhamnsvänstern, Siv Bergström från Miljö- och vänsterlistan i Tanum, och Christer Westling från Gnestas Vänsterdemokraterna, berätta om sina utbrytarerfarenheter.