Redan vid årsskiftet började Försäkringskassan skärpa tonen mot sjukskrivna. Kassan i Västra Götaland har undersökt om det gett utslag – och mycket riktigt, antalet fall med helt eller delvis indragen sjukpenning har ökat med mer än 20 procent i mars i år jämfört med mars ifjol. Det räcker inte längre med en medicinsk diagnos.
Bakgrunden är regeringens mål att summan av utbetald sjukpenning ska halveras fram till 2008.
Vid ett seminarium anordnat av Försäkringskassan framgår det att handläggarna ställer hårdare krav på sjukskrivna att gå tillbaka till arbetet. Dessutom pressas arbetsgivaren snabbare än tidigare att ge besked om den anställda kan omplaceras i företaget. Om det inte går kan Försäkringskassan uppmana den sjukskrivna att byta jobb.
– Tidigare har vi väntat längre på besked. Nu jobbar vi med aktiv handläggning för att komma snabbare fram i processen. I steg fem bedömer vi om personen kan ta ett ”normalt förekommande arbete”, alltså söka ett nytt jobb. Om man då inte är beredd att byta jobb ska sjukpenning inte längre utgå, säger Birgitta Målsäter, enhetschef på försäkringskassan, till DN.
Alternativ arbetsmarknad
För att säkra dessa omplaceringar har regeringen och samarbetspartierna kommit överens om att i höstbudgeten anslå extra pengar till anställningsstöd och lönebidrag.
Försäkringskassan efterlyser också att man i anslutning till omplaceringsidén utreder möjligheten att etablera en ”alternativ arbetsmarknad”. Det innebär att långstidssjukskrivna till exempel slussas in i arbeten som ”kvalitetshöjare” inom vård, skola och omsorg.
I Västra Götaland nekas varje månad omkring 100 personer sjukpenning, trots att de har läkarintyg.
– Tidigare har vi för det mesta gått på läkarintyget och den enskildas önskan, men nu blir vi mer stringenta i vår bedömning, säger Jan Andersson på Försäkringskassan i Västra Götaland till Borås Tidning.
– Det är Försäkringskassan som avgör om arbetsförmågan är nedsatt eller inte. Läkarintyget är ett av de underlag vi använder oss av.
Den som får nej kan i första hand begära att Försäkringskassan gör en omprövning av beslutet. Nästa steg är att överklaga till länsrätten.
Europeisk standard
Samtidigt med Försäkringskassans hårdare tag och den infekterade debatten om bidragsfusk får hela det svenska sjukförsäkringssystemet kritik från OECD, som uppmanar Sverige att förändra systemet: Bland annat måste vi göra det svårare att bli deltidssjukskriven och förtidspensionerad.
Den striktare handläggningen av sjukpenningsärenden gör att Sverige alltmer närmar sig en internationell standard. Ännu så länge är dock förändringarna i handläggningen av sjukförsäkringsärenden bara en fråga om strängare tillämpning av det existerande regelsystemet – en stränghet frammanad genom av direktiv från regeringen.
Men frågan om att ändra systemets grundvalar finns också på dagordningen. Försäkringskassan finansierar bland annat ett forskningsprojekt kallat En europeisk sjukförsäkring?, som ”aktualiserar frågan om vi på sikt kommer att gå mot ett enhetligt socialförsäkringssystem i Europa”.