– Den budget som lades fram var för oss inte möjlig att ta, sade Persson vid en pressträff i EU-högkvarteret i Bryssel.
– Det EU sysslar med är fel inriktat, det är inte modernt. Dessutom var vår nettoposition långt ifrån acceptabel. Vi är nummer åtta i BNP per capita i unionen, vi betalar mest tillsammans med Holland. Vi har en nettosituation som är besvärande. Den måste rättas till, sade Persson.
Drude Dahlerup är statsvetare vid Stockholms universitet, som var med och grundade Junibeveagelsen i Danmark. Hon menar att det är ovanligt och förvånande att Sveriges statsminister så tydligt håller en egen linje i EU-sammanhang.
– Men det skulle han inte gjort om han varit ensam. Eftersom britterna sa nej hängde han på där. Det är väldigt intressant och hänger väl ihop med att Junilistan kan komma in i riksdagen. Han vill visa att han ibland kan vara kritisk till EU.
Lättare situation med nej
Dahlerup tror att statsministern är lättad över att nya författningen, EU-konstitutionen, är död. Ur partitaktisk synvinkel är det bra att slippa en diskussion på hemmaplan, menar hon.
– Han hade tänkt driva igenom konsitutionen i Sverige utan folkomröstning och det var väldigt kritiserat.
Dahlerup tror att de kraftiga nejen från Frankrikes och Nederländernas folkomröstningar, gör situationen lättare för Persson.
– Det kan förändra det som varit i den allmänna diskursen bland EU-topparna, att man ska hänga med till varje pris och inte stå ensam. Det bekymret slipper han.
Hon menar att konstitutionen är lagd i graven, vilket kommer att förbättra debatten om EU.
– Jag hoppas man kan ta en tankepaus om hur man ska ha samarbetet, och inte bara rusa på mot en federation under allmänt jubel.
”EU börjar krackelera”
Drude Dahlerup säger att det inte är ovanligt att diskussionerna om långtidsbudgeten kör fast, men att förhandlingarna vid just detta toppmöte också präglats av de två nejen.
– De har blivit chockade och börjat tänka på hemmaopinionen. Och det var väl på tiden.
Vänsterpartiets EU-parlamentariker Eva-Britt Svensson menar att de havererade budgetförhandlingarna är något ovanligt.
– Både budget och konstitutionen är en del av den kris EU har nu. Man brukar alltid på något sätt på toppmöten kompromissa, hur svåra frågorna än är.
– Det är olika saker som gör att EU börjar krackelera just nu, säger Svensson. Tidigare hade vi problemen med stabilitetspakten och sedan Lissabonfördraget, och nu konstitutionsnejen och budgeten. Det visar på problemen med att bygga en elitunion utan att folken är med.
Eva-Britt Svensson tror att problemen på helgens toppmöte kan få vittgående konsekvenser.
– Det beror på hur man hanterar detta framöver.