– Det som behandlats i media om vänsterpartiet är förhållandet till kommunismen och splittring, säger Bo Leinerdal, före detta biträdande partisekreterare för vänsterpartiet.
– När det är splittring som är det dominerande temat kan inte något parti förvänta sig höga opinionssiffror. Men det är ingen dramtisk nedgång. Det handlar fortfarande om de vanliga 2–3 procenten som flyttar mellan oss och socialdemokraterna.
Vi tar där sossarna tappar
Leinerdal menar att vänsterpartiets opinionssiffror alltid varit beroende av hur populära socialdemokraterna varit.
– Är det så att sossarna tappar, då tar vi där. Bara en sån enkel sak som när det fanns ett samarbete mellan socialdemokraterna och centern. Och när inför valet 2002 Persson lade in lite vänsterprofil, då tappade vi.
Samma sak säger Jenny Lindahl Persson.
– Även om självklart vänsterpartiets agerande påverkar opinionssiffrorna, är det även ett tydligt mönster att socialdemokraterna påverkar våra opinionssiffror mer än vi själva gör.
Jenny Lindahl Persson stod i centrum när det stormade som värst förra gången. Då var hon ordförande för Ung vänster och anklagades av media för att försvara Stalinterrorn. Idag är hon aktiv i vänsterpartiet och arbetar som PR-konsult.
– De bra valresultat och höga opinionssiffror vi haft har snarare varit resultat av dålig s-politik som tvingat väljare vänsterut, säger Jenny Lindahl Persson.
I söndags visade Sifo att s tappat anhängare, men inte heller den nedgången är egentligen påtaglig, menar Bo Leinerdal.
Det går att se trender bland väljare som påverkar det socialistiska blockets storlek. Men vid en jämförelse över tid mellan s och v är det ett tydligt samband mellan storleken på de båda partierna.
Soffan största fienden
– Det är inget konstigt, folk hoppar inte mellan blocken i någon större utsträckning, säger Toivo Sjörén, chef för Sifo opinon. Han pekar på att det bara är runt fyra procent av väljarna som hoppar mellan blocken. Men traditionellt har inte sosseväljare gått direkt till v, påpekar han.
– Socialdemokraternas största konkurrent har inte varit vänsterpartiet utan soffan. Men den kommunistiska spärren finns inte bland väljarna under 60 år.
Bo Leinerdal framhåller att vänsterpartiets profilfrågor har tydlig genomslagskraft bland väljare.
– Det finns särskilda frågor där vi ligger bra till. Folk förknippar vänsterpartiet med att vi står på de svagas sida och med stöd för offentliga sektorn. När sådana frågor har stort stöd, då har vänsterpartiet också stöd. När höger–vänster–dimensionen står i fokus går det bättre för oss.
Partiledaren inte så viktig
Det finns också andra faktorer som påverkar väljarnas sympatier.
– Vi lämnade siffrorna kring 3–4 procent när Gudrun Schyman tillträdde, men ökningen berodde inte enbart på henne, säger Bo Leinerdal.
– Partiledaren har relativt liten betydelse för alla partier när det kommer till val. Man kan inte ha en dålig politik och en bra partiledare. Vi antog ett partiprogram 1993 som införde feminismen och lade stor tonvikt vid de frågorna.
– Vi har påverkats av internationella händelser, säger Bo Leinerdal. Till exempel vid invasionen av Tjeckoslovakien höll vi på att åka ur riksdagen. Men sedan 1991 har vi legat högt i opinionen. Folk har inte förknippat oss med öststatskommunismen.
Om det är sympatierna för socialdemokraterna som avgör vänsterpartiets popularitet, är då inte vänsterpartiet enbart ett komlementparti till socialdemokraterna?
– Nja, säger Leinerdal, vi har stabil väljarbas på mellan 4 och 6 procent. De som rör sig mellan s och v är 2–3 procent.
Vänsterpartiets potential är dessutom större än så, menar han.
– S-väljare uppger vänsterpartiet som andrahandsval i stor utsträckning. Vi har alltså någon slags potential på 35 procent.
– En sak som är svår att bedöma är att siffrorna nu ser bra ut för borgarna, säger Jenny Lindahl Persson. Jag vet inte vad det beror på, men delvis handlar det såklart om att det pågår en mediakampanj från borgarna, inklusive regeringen och tsunamin.
– Vänsterpartiets siffror är inte så låga. De krigsrubriker som kom för ett tag sedan byggde på en minskning som inte ens var statistiskt säkerställd. Den senaste tidens minskning handlar inte om ett så dramatiskt tapp som nyheterna förmedlar. Snarare handlar det om att de s-väljare som förut proteströstade på vänsterpartiet inte längre har skäl att göra det.
Såväl vänsterpartiet som socialdemokraterna har intagit en annan roll idag, menar Jenny Lindahl Persson. Folk uppfattar inte att det pågår nedskärningspolitik på samma sätt som tidigare.
Har vänsterpartiet problem med att komma ut med sina egna frågor?
– Som PR-konsult kan jag säga att vänsterpartiet borde ta en mer offensiv kontroll över sitt eget budskap. Vänsterpartiet har ju också haft problem med Vägval vänster och det nya feministpartiet, men trots det är detta inte orsaken till minskningen.
– Om man ska kunna tilltala dem som är besvikna på försämringarna för välfärden, så måste vänsterpartiet föra en annan politik och det har man inte visat hittills att man gjort.
Fokus:Så flyttade sig väljarna november 2004
Partisympatiundersökningen (PSU) från SCB i november 2004 visade att vänsterpartiet och moderaterna har ett litet utbyte av väljare.
Moderaterna tog 0,1 procent från vänsterpartiet, av dem som svarade på vilket parti man skulle rösta om det vore val idag. Socialdemokraterna tog 0,9 procent från vänsterpartiet medan vänsterpartiet tog 0,7 procent från socialdemokraterna. Vänsterpartiet tappade också cirka 0,4 procent till miljöpartiet. Den statistiskt säkerställda tillbakagången för vänsterpartiet, sedan riksdagsvalet, var mellan 0,0 och 1,6 procentenheter.
SCB frågar även vilket parti värljarna anser är ”bäst”. Valet av parti följer inte alltid vilket som anses vara bästa parti. Lägst andel ”partival” bland sina sympatisörer har vänsterpartiet. Det kan både tolkas som att partiets sympatisörer är illojala eller att vänsterpartiet har en stor potential att öka valresultatet bland sina sympatisörer. Högst andel ”partival” bland sina sympatisörer har moderaterna.
Vänsterpartisterna placerar s högst som näst bästa parti – cirka 50 procent. Därefter kommer mp som val bland vänsterpartister – cirka 25 procent. Bland socialdemokrater svarar cirka 32 procent ”inget parti” på andrahandsval medan cirka 19 procent svarar vänsterpartiet.