Det blev inget nytt parti. Men kanske en början. Vägval vänster ska undersöka det politiska landskapet och har även siktet inställt på 2006. Rikstinget i Stockholm i lördags, inleddes av Karin Svensson Smith följt av hälsningar från miljöpartiets Peter Eriksson och feministinitiativets Anna-Klara Bratt.
Tillsammans med Gertrud Åström, vd för Ordfront, hölls ett samtal om politik och eventuellt behov av nya partier. De 90 deltagarna delades upp för gruppdiskussioner. Tyngdpunkten låg inte vid politiska sakfrågor, utan snarare vid taktik och förhållandet till vänsterpartiet.
Kan vi ha en partikrok på v? Går det att påverka v? Behov av nya partier. Går det att tvinga v till allianser? Många menar att det är nödvändigt med nytt parti, processen måste börja. Anta mp:s erbjudande. Olika uppfattningar om nytt parti men hotet har effekt.
Så löd några av anteckningarna efter gruppdiskussionerna. Den följande plenardebatten inleddes med att styrelsen föreslog en arbetsgrupp.
Ordförande Johan Lönnroth föredrog styrelsens förslag till uppdrag för arbetsgruppen samt personer att ingå. De tre punkterna innehöll inte i klartext uppdraget att se över möjligheterna att bilda ett parti. Det verkade som om ombuden tolkade det så, för den följande diskussionen kom uteslutande att handla om ja eller nej till att bilda parti.
– Gick ni på den lätte? skulle man kunna säga till oss som blev medlemmar i Vägval vänster i tron att det INTE handlade om ett nytt parti, sade Maria Hagberg, vänsterpartist från Skåne.
– Jag vill ha ett nytt parti utan ismer, utan doktriner, som socialism och feminism, sa Margó Ingvardsson, som gick ur vänsterpartiet i början av 1990-talet.
– Vänsterpartiet är ett kommunistiskt parti idag. Nu vet vi vad kommunismen står för. Det visste vi inte under de 30 år jag var med i partiet.
Per Sundgren, vänsterpartist från Stockholm, kände sig manad att korrigera bilden.
– Det är fel att beteckna vänsterpartiet som kommunistiskt. Visst finns det lite kvar av de strukturerna men majoriteten av medlemmarna är inte kommunister och känner sig inte som sådana.
Björn Grip, vänsterpartist från Östergötland, uppmanade rikstinget tillåta en icke-medlem yttra sig, nämligen vänsterpartiets observatör Lena Karlsson. Det tillät Gertrud Åström och Karlsson uttalade, med stark reservation för att hon inte hade för avsikt att påverka mötet men blivit ombedd, stark skepsis.
– Man är inte medlem i ett parti och samtidigt förbereder för ett annat. I så fall är det ärligare att gå ur partiet.
Olle Sahlström, ombudsman på LO och även debattör i Flamman, menade att det finns utrymme för ett nytt parti.
– Många står idag i valet mellan ett maktfullkomligt pampvälde i socialdemokratin och ett kommunistiskt influerat vänsterparti.
_________________________
ARBETSGRUPPENS UPPDRAG
1. Att kartlägga det politiska landskapet i Sverige, Europa och världen.
2. Att pröva vad som krävs för att vänstern ska bli politiskt och ideologiskt starkare, bredare och öppnare.
3. Studera och lägga förslag till hur existerande partier, ev. nya partier och allianser kan bidra till en livfullare politisk debatt, ökat valdeltagande och vänstersegrar i valet 2006 och framöver.
Dessutom antogs Margó Ingvardssons förslag om att ta fram en plattform för valallianser till valet 2006.