När kommissionen presenterade sitt arbetsprogram för det kommande året var tjänstedirektivet är en av de centrala frågorna.
– Det ligger mycket prestige i tjänstedirektivsfrågan vilket gör att det är viktigt för Barroso att boxa igenom förslaget, säger Daniel Bladh, assistent åt den vänsterpartistiska EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt.
Vänsterpartiet är starkt kritiskt till förslaget om tjänstedirektiv, som går ut på att, med vissa begränsningar, ta bort nationella hinder kring tjänstehandeln för att öka konkurrens och tillväxt i EU. Detta undanskuffande av nationella principer öppnar bland annat för lönedumpning.
De svenska socialdemokraterna i EU är i stort sett postitiva till tjänstedirektivet, men bedyrar att det inte får genomföras på bekostnad av arbetarnas rättigheter.
I valrörelsen framhöll socialdemokraterna att de inte kunde stå bakom den ursprungslandsprincip, som är en del av förslaget om tjänstedirektiv – men det är oklart vilken strategi har valt inför förhandlingarna som nu stundar.
Den socialdemokratiska vice ordföranden i EU-kommissionen, Margot Wallström, är ansvarig för kommissionens kommunikationsstrategi.
Enklare formulerat ska hon vara kommissionens ansikte utåt och förankra dess beslut bland EU-medborgarna.
Nu blir ett av hennes huvuduppdrag att bygga upp förtroendet för kommissionens linje i tjänstedirektivet.
Frågan om tjänstedirektivet är ett så kallat medbeslutandeärende. Det innebär att både EU-parlamentet och ministerrådet är inblandade i beslutsgången. EU-parlamentet kommer att ta beslut i frågan före juni och därefter tar ministerrådet ställning till parlamentets beslut, med kvalificerad majoritet som krav.
– Just nu är det viktigaste vad som händer i EU-parlamentet, framhåller Niklas Noaksson, specialist på tjänstedirektivet på Europafacket.
En rad av de parlamentariska utskotten är inblandade i beredande diskussioner inför beslutet, men det är framför allt utskottet för den inre marknaden som har en tung röst ärendet
– Inre marknads-utskottet består mest av hårdföra ekonomer som är positiva till förslaget. Sysselsättningsutskottet har mer förbehåll – de är till exempel kritiska till ursprungslandsprincipen – men de har inte lika mycket att säga till om, framhåller Noaksson.