Vägval vänsters ordförande Johan Lönnroth har inte själv tagit upp idén att forma ett parti, men heller inte avvisat den. Lönnroth har dock framfört tanken om en valallians mellan vänsterpartiet, miljöpartiet och en eventuell feministlista, inför valet 2006. Tanken förkastas av vänsterpartiets ordförande Lars Ohly.
– Nej, det finns ingen som helst anledning, säger Ohly till Flamman. Valallians är en taktik för smågrupper att få inflytande. Dessutom skulle politiken uttunnas och bli mindre tydlig.
Men om Vägval vänster bildar parti eller lista?
– Ett sånt scenario är, om inte uteslutet, så i alla fall väldigt långt bort. Skapar man sånt parti så är det för att man ser vänsterpartiet som sin fiende.
Om Vägval vänster bildar lista eller parti så är det en krigsförklaring mot vänsterpartiet?
– Självklart. Det vore en krigsförlaring gentemot vänsterpartiet.
Lars Ohly menar att det vore omöjligt att företräda vänsterpartiet samtidigt om man arbetar med idén om att bilda ett nytt parti.
Menar du att personer i så fall skulle uteslutas?
– Nej, det har vi inte diskuterat. Men det enda hederliga är ju att man går ur partiet, som Gudrun Schyman gjorde.
Staffan Norberg, kommunalråd för vänsterpartiet i Södertälje, föreslår att Vägval vänster ska undersöka möjligheterna att bilda ett nytt parti. ”Ett parti som alltmer rör sig i riktning mot ideologisk renhet och nykommunism på bekostnad av bredd tillsammans med ett kvinnoparti kommer att bädda för en borgerlig valseger /…/”, skriver han på Vägval vänsters hemsida. Men vad väger egentligen väger tyngst för honom – att möjligheten finns att bilda nytt parti eller att det känns omöjligt att vara kvar i vänsterpartiet?
– Det är det som är min ambivalens, svarar Staffan Norberg. Alltsedan Gudrun Schymans lysande tal på Växjö-kongressen 2000, som innebar en uppgörelse med den kommunistiska idégodsen, har jag känt att partiet börjat rulla åt ett annat håll. Jag brukar vanvördigt säga att vänsterpartiet har gått från att vara bästa parti till att bli det minst dåliga partiet.
Är du inte bara, som vissa påstår, sur för att du inte har samma position i vänsterpartiet som tidigare?
– Tvärtom. Efter tio år i partistyrelsen och verkställande utskottet har jag äntligen fått lite tid att i lugn och ro reflektera över de större politiska frågorna.
Lars Ohly har sagt att det är omöjligt att företräda vänsterpartiet samtidigt som man utreder möjligheten att bilda ett annat parti. Vad säger du om det?
– Det måste finnas något parti att gå med i först. Tankarna måste ju kunna prövas, det är inte ens säkert att det blir ett nytt parti. Man kan inte vara medlem i två partier men det är inte aktuellt för jag är fortfarande med i vänsterpartiet. När det gäller min roll som kommunalråd så företräder jag Södertäljeborna och inte i första hand vänsterpartiet.