– Om inte vänsterpartiet säger de här sakerna så avgränsar man inte konflikten till det det handlar om. Då kan man inte heller gå vidare.
Det säger Camilla Sköld Jansson om sin debttartikel i DN i förra veckan. Hon ville inte att Vägval vänsters företrädare skulle stå oemotsagda.
– Plan B skissar på lite olka saker, bland annat att några ska lämna partiet vilket är vad som sker nu. Plan B diskuterar att ha en tankesmedja och att ägarformen kan vara en ekonomisk förening. Det visar att Plan B är en realitet och att det finns en medveten strategi. Det har liksom glömts bort tycker jag.
– Karin Svensson Smith har berättat att hon har haft kontakt och också att hon har fortsatt kontakterna med Janne Josefsson. Hon har sagt till mig att det kan komma fler program. Det kan kanske vara menat som något förtäckt ”hot”.
– Det är intressant att notera hur väl Uppdrag granskning passar in i deras strategi.
Camilla Sköld Jansson menar att hon fått positiva reaktioner på sin debattartikel, såväl från medlemmar som från utomstående som menar att de nu kan tänka sig att rösta på vänsterpartiet.
– Jag hade lyft fram detta i partistyrelsen och försökt få andra att kliva fram. När ingen annan gjorde fick jag göra det.
– Partimedlemmarna ser att vi är bombarderade av Karin Svensson Smith och Dan Gahnström i media och att vår partiledare blir förolämpad och trampad på. Då måste vi gå ut och påminna om Plan B och att det här är en avgränsad grupp. Vi är inte två falanger. Partiet står tryggt och stadigt.
Camilla Sköld Jansson driver inte på för att personerna i Vägval vänster ska uteslutas ur vänsterpartiet.
– Det är grundorganisationerna som måste ta eventuellt beslut om uteslutning, det är där man kan bedöma läget.
Hon är tveksam till om det är rätt att tillsätta en analysgrupp.
– I mitt distrikt är man väldigt frågande och känner inte alls att vi har stora problem att analysera. Om man tillsätter en analysrgupp så drar man in hela partiet i det här. Jag menar att vi har gjort upp med vår historia även om det finns vissa problem.
Hon betraktar analysgruppen som en eftergift för mediedrevet.
– Hur många analysgrupper vi än tillsätter kommer vi inte hitta alla resor och sådana inslag.
Däremot tror hon att den planerade partisamlingen kan vara positiv.
– Den presenterades först som om den skulle handla om kommunism och historien. Det tycker inte jag vore någon bra idé. Men kan vi göra ett avstamp och gå vidare så vore det bra.
Hon vill inte beteckna partisamlingen som ”en pysventil”, som partisekreterare Pernilla Zethraeus har gjort.
– Nej, däremot framåtsyftande. Det är dags att vi pratar politik och
lyfter aktuella frågor.
– Det vore skönt att slippa diskutera Vägval vänster.