Tillack var tidningen Sterns tidigare Brysselreporter och skrev under 2000 och 2001 en mängd artiklar om bedrägeri och oegentligheter inom EU, och hur dess eget antikorruptionsorgan Olaf såg mellan fingrarna. Underlaget till artiklarna kom från konfidentiella dokument inifrån Olaf.
Olaf valde att vända sig emot budbäraren och anklagade honom för att ha mutat till sig informationen. Olafs källa, också en tidigare Sternreporter, visade sig själv ha varit anklagad för mutor, men blev senare talesman för EU:s budgetkommissionär. Olafs anklagelser mot Tillack har inte prövats rättsligt.
I mitten av mars 2004 kom den belgiska polisen – på begäran av Olaf – till Tillacks kontor, beslagtog datorer, adressböcker, telefoninspelningar och anteckningar. Hans-Peter Tillack hölls gripen under en kortare tid.
Hans-Peter Tillack menade att EU-kommissionen bar ansvar för polisaktionen, och stämde kommissionen på dels skadestånd, dels att kommissionen och Olaf skullle förbjudas att få tillgång till hans källor och känsliga material. Annars blir det ”nästan omöjligt” för undersökande journalistik, argumenterade IFJ.
Men EU-kommissionen anser sig inte haft någon roll, trots att det finns (läckta) dokument om att dess tjänstemän varit med och diskuterat motanklagelserna mot Tillack.
Tillack har även, tillsammans med en journalist vid Süddeutsche Zeitung, 2003 utgivit boken The Brussels Spaceship – How Democracy Fails in Europe, som tecknar en mycket mörk bild av ineffektivitet och karriärism inom EU:s institutioner och byråkrati.
Men Europadomstolen vill inte ta upp målet, utan hänvisar Tillack till belgiska domstolar. Detta får praktiska följder, då EU-kommissionen nu ges möjlighet att söka upp och bestraffa sina egna läckor, men också principiella följder för meddelarfriheten – möjligheten att anonymt lämna uppgifter till tidningar. Den svenska meddelarfriheten har redan tidigare naggats i kanten genom EU:s olika säkerhetsföreskrifter och personalkontroller.
Enligt svensk grundlag är det förbjudet för en myndighet att efterforska källor, om det inte rör sig om frågor kring rikets intresse.