Den antirasistiska tidningen Expos nätupplaga berättar om maktstrider som pågått sedan flera månader, och som accentuerats sedan partiorganisatören och centralgestalten Tor Paulsson i slutet av juli dömdes till ett år och fyra månaders fängelse för misshandel på sin sambo.
Partiledaren Anders Steen har tidigare kritiserat domen såsom politiserad och av sina kritiker pekats ut för alltför starka känslomässiga band till Paulsson. Mer renläriga nationaldemokrater har menat att Paulsson borde ha uteslutits, inte minst eftersom han varit huvudarkitekt bakom propagandaretoriken om att det bara är invandrare som misshandlar kvinnor.
I ideologisk mening vann inom Nationaldemokraterna, förenklat, de hårdföra nazisterna mot de kostymklädda ”nationella”. De drivande i maktkampen har varit Marc Abramsson, ordförande i ungdomsförbundet och dömd för misshandeln vid Prideparaden förra året, samt Vavra Suk, ansedd som partiets ideolog. Striden kulminerade vid förra helgens partistyrelsemöte; och avgjordes efter att partiledaren Anders Steen gått över till deras sida, kanske för att kunna behålla partiledarposten.
”Kompromissen som satte punkt för kontroverserna föll tyvärr inte alla i smaken” skriver Nationaldemokraternas nya majoritet i ett pressmeddelande.
Nästan halva partistyrelsen har avgått och minst tre av dess ledamöter har lämnat partistyrelsen enligt Expo. Styrelsen har utlyst ett extra riksårsmöte i höst.
Segerherrarna kan samtidigt mista en central del av partiets ekonomiska styrka, inkomster från de lokalföreningar som innehar kommunfullmäktigeplatser. Flera tongivande lokala företrädare lämnar också partiet.
Nät-Expos ansvarige utgivare Stieg Larsson skriver i en kommentar att det flerdubbelt större Sverigedemokraterna nu kan gynnas av splittringen. De tidigare ND-medlemmar som ville ha ett någorlunda rumsrent parti lär nu försöka få komma tillbaka till Sverigedemokraterna, medan Nationaldemokraterna mer och mer torde bli en nazistisk sekt, tror Larsson.
Sverigedemokraterna upplevde en liknande intern uppgörelse i samband med riksårsmötet i våras. Då vann den så kallade förnyarfraktionen mot de mer hårdföra. Och SD har nyligen utlyst extra riksårsmöte i november – officiellt för att diskutera bland annat skolpolitiska och energipolitiska handlingsprogram.