Utredningen var klar förra året, och efter remissrundan har nu regeringen kommit överens med vänsterpartiet skickat iväg sina förslag för översyn till lagrådet.
Ett av förslagen är att ett nytt läkemedelsregister inrättas, som ska hanteras av Apoteket AB. Varje gång en medicin skrivs ut ska registrering ske automatiskt – men läkare och farmacevter kan bara tillgång till uppgifterna om patienten samtycker. Detta av hänsyn till patientens integritet.
Den absoluta merparten av remissinstanserna ställde sig negativa till detta förslag. Många menar att det bara innebär kostnader och krångel för en lösning som i alla fall bara kommer att bli tillfällig.
Konsumentorganisationen Kilen menar att detta förslag helt och hållet missar problematiken med att förbättra kunskapen om läkemedelsskador och biverkningar. Läkarförbundet, landstingsförbundet med flera har i stället krävt att läkemedelsjournaler införs. Det skulle i så fall vara en samlad journal som behandlande läkare kan få tillgång till.
– Det som nu byggs upp blir ett register, och inte någon journal. Det är en stor skillnad, säger Eva Nilsson-Bågenholm, ordförande i Läkarförbundet.
Eva Nilsson-Bågenholm kallar det ”anmärkningsvärt” att regeringen går emot de två huvudaktörerna inom vården, nämligen läkarna och landstingen själva.
Men regeringen menar att det ”brådskar” att komma åtminstone någon bit på vägen. Lösningen med Apoteket går att genomföra utan att det behövs några förändringar i sekretesslagstiftningen. Dessutom anses kostnaderna bli låga; tio miljoner för 2005 och sedan cirka fem miljoner om året.
Socialminister Lars Engqvist har talat om att på sikt även införa de läkemedelsjournaler som bland annat Läkarförbundet vill ha. Men det skulle i så fall antagligen kräva en ny utredning.
– Läkemedelsfrågan har utretts väldigt ofta, och det här är egentligen inget nytt förslag. Synd att det ska behöva dröja, menar Nilsson-Bågenholm.
Hos Socialstyrelsen finns redan ett så kallat hälsodataregister. Här föreslår regeringen samtidigt begränsningar i möjligheten att föra in personrelaterade uppgifter – detta får bara ske för statistiska och vetenskapliga ändamål.