Konstitutionsutskottet presenterade förra torsdagen sitt granskningsbetänkande. I tre anmälda granskningsärenden framför KU kritik mot regeringen.
Den första gäller Göran Perssons agerande i förhandlingarna kring ny EU-konstitution, där Persson på eget bevåg – trots att riksdagen tydligt uttryckt motsatt åsikt – drev en svensk linje om en vald EU-president.
Också utrikesminister Laila Freivalds gemensamma brev i fråga om den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken, som utformades utan att EU-nämnden informerades, kritiseras.
Regeringen får återigen kritik för att ha förhalat riksdagens beslut om att lägga ned Utlänningsnämnden.
I de flesta ärenden slipper dock regeringen kritik; ofta följer partiernas konstitutionella ställningstaganden deras inställning i sakfrågan och det är mycket sällsynt att socialdemokraterna i KU kritiserar regeringen.
Ett av dessa ärenden gäller de fyra enheter av artilleriledningssystemet Arthur från Ericsson Microwave Systems.
Storbritannien hade beställt dessa i juni 2002. Den affären godkändes av Exportkontrollrådet.
Men när Irakkriget var på gång, hade inte systemen hunnit levereras, och Storbritannien begärde en snabbare leverans.
Det svenska försvaret gick dem till mötes genom att hyra ut fyra egna enheter.
Försvarsmakten har ”skyndsamt ur egna förråd levererat krigsmateriel avsett för Sverige till främmande makt, vars avsikt varit att använda den levererade utrustningen i ett stundande krig” – ett krig som även enligt Göran Persson var ett folkrättsbrott, påpekade vänsterpartiet i sin anmälan.
Ett absolut minimikrav är att försvaret borde ha vänt sig till någon kontrollmyndighet, och regeringen är ytterst ansvarig för detta, menade vänsterpartiet.
Men regeringen slipper alltså kritik från fem av sju partier. Enligt majoritetens resonemang var inte frågan huruvida exporten kunde godtas, utan om försvaret tillfälligt kunde avvara utrustningen.
Och en liknande affär kan nu vara aktuell – denna gång gäller det uthyrning av Arthur till de italienska ockupationstrupperna i Irak.
Miljöpartiets Lars Ångström, ledamot i Exportkontrollrådet, varnar för att ett sådant beslut kan vara på väg att fattas på tjänstemannanivå.
Han kräver att frågan ska upp i det parlamentariskt sammansatta rådet.