Genom fildelningsnätverk kan datoranvändare koppla ihop sig och utbyta datafiler med varandra – vilket är särskilt vanligt för musik.
Musikindustrin menar att det är stöld och jagar piratkopierare och fildelare – med viss hjälp från internetoperatörer som exempelvis Telia.
– Branschorganisationerna försöker skrämma folk att sluta eftersom de vet att det inte är olagligt att ladda ned musik, säger Markus Nieminen, aktiv medlem i Piratbyrån, till SvD.
I något annorlunda första maj-demonstrationer protesterade cirka 200 personer i Stockholm och ett hundratal i Umeå mot vad man ser som bolagens försök att kontrollera nätanvändarna och upphovsrätten. 23 000 namnunderskrifter överlämnades, på CD-Rom, till Datainspektionen.
Samtidigt har dock regeringen valt att ta industrins parti. Sedan årsskiftet gäller nya lagar som visserligen anses inte vara helt juridiskt klara, men vars syfte är att kriminalisera även kopiering för privat bruk.
Och inom EU tillhör Sverige de länder som driver på för ökad övervakning av internet.
Att göra det obligatoriskt för operatörer att spara trafikuppgifter, och att ge polisen i princip obegränsad tillgång till dessa – även utan brottsmisstanke – har diskuterats sedan tidigare.
När nu ett rambeslut är på gång, har Sverige, Storbritannien, Frankrike och Irland föreslagit att uppgifterna ska sparas i upp till tre år – vilket är dubbelt så långt som när frågan var uppe i EU-parlamentet våren 2002. Det förra förslaget – som officiellt inte ”fanns på bordet” – kom från Belgien och mötte stark kritik för att ha saknat rimliga proportioner, bland annat från de nationella datainspektionerna.
I det nya förslaget utvidgas brottskatalogen ytterligare – från att ha varit begränsad till samma 32 allvarliga brott som listas i den europeiska arresteringsordern ska övervakningen kunna tillämpas på alla brott.
Och från att tidigare ha gällt brottsmisstankar, ska den kunna ske även i syfte att ”förebygga” och ”upptäcka” brottslighet.
Det innebär dels att Antipiratbyråns jakt på fildelare kraftigt underlättas, dels att polisen får möjlighet att i princip övervaka allt en enskild gör på nätet – utan konkret brottsmisstanke.
Enligt den brittiska medborgarrättshemsidan Statewatch gör det nya förslaget ”sådana intrång i den personliga integriteten som Ashcroft och Ridge (USA:s jus-titieminister respektive chef för Homeland Security, reds. anm) bara kunde drömma om, och går utöver till och med USA Patriot Act”.