Pengarna flyttar hem om vi skippar förmögenhetsskatten, menar Per Rosengren. Då blir skatteintäkterna högre. Höj bolagsskatten istället, föreslår han.
Egendomsskattekommitténs utredning har inte lämnats till regeringen ännu, men dess förslag är redan kända:
Underlaget för förmögenhetsskatt ska breddas; där tidigare endast a-aktier beskattades, ska nu även O-listeaktierna beskattas.
Samtidigt sänks förmögenhetsskatten genom att beräknas på 50 procent av förmögenheten; tidigare har olika procentsatser mellan 80 och 100 gällt mellan olika innehav.
Förmögenhetsskatten på fastigheter minskas, särskilt i så kallade överhettade områden, och nya begränsningar införs för hur stor andel av inkomsten som ska kunna gå i fastighetsskatt.
Totalt rör det sig om skattesänkningar på cirka 2,5 miljarder. Kommitténs mest kända förslag var att ungefär hälften skulle finansieras med höjd skatt på pensionssparande – från 15 till 17 procent. Något som skulle slå mot pensionssparande LO-medlemmar.
Efter hård kritik från LO lät samordningsminister Pär Nuder förstå att kommittén borde hitta en annan finansiering. I slutförslaget minskas i stället grundavdraget för dem som betalar statlig skatt. Den som tjänar över 270 000 om året får betala cirka 500 kronor mer i skatt per år – vilket i sin tur väckt kritik från TCO.
Riksdagsledamoten Per Rosengren (v) som satt med i kommittén menar att LO och TCO-kritiken inte rör några stora frågor i sammanhanget.
– Det där är mest en storm i ett vattenglas.
Kommitténs förslag skapar inte några stora vinnare eller förlorare, menar han. Vinnare är aktieinnehavare på börsens A-lista, de med fastigheter i så kallade överhettade områden och de med låga inkomster och höga taxeringsvärden. Förlorare är de med aktier på O-listan och i viss mån medel- och höginkomsttagare.
– I stort sett tar vi in pengarna på motsvarande sätt, från motsvarande grupper.
Den mesta kritiken mot kommittén är att förmögenhetsskatten inte avskaffas helt och hållet.
– Det är stormvindar nu – men de riktar sig mot regeringen.
Det handlar inte bara om Svenskt näringsliv och borgerligheten; även Riksskatteverket har uttalat sig för att ta bort förmögenhetsskatten helt. Från regeringen har dubbla budskap kommit – men inom kommittén har socialdemokraterna tydligt agerat för att behålla förmögenhetsskatten. Det gjorde i sin tur kommitténs borgerliga ledamöter ”mer och mer passiva”.
För egen del menar Rosengren att förmögenhetsskatten egentligen ska bort, men har drivit partiets linje i kommittén. Grovt räknat ska förslagen ses som en framgång för vänstern, menar han.
Frågan är då om det blir något av kommitténs relativt försiktiga förslag, eller om de tyst förpassas till papperskorgen.
– Vi har ganska starka krafter emot oss, säger Rosengren.
– De som kommer att försvara detta är vänsterpartiet och delar av finansdepartementet, där Bosse Ringholm ju är för att bevara förmögenhetsskatten.
När Flamman talar med Rosengren lägger han dock det mesta krutet på att tala emot förmögenhetsskatten och propagera för en mer effektiv skattesyn inom vänstern – ”att se till att skatterna är utformade så att de totala intäkterna kan maximeras”.
Då handlar det om att bredda skattebasen, och att locka hem det kapital som rört sig utomlands – Rosengren framhåller Italien och Österrike, där förmögenhetsskatten avskaffats, vilket ledde till att ”oerhört mycket pengar” flyttade hem igen, och om att skapa nya jobb.
– Om förmögenhetsskatten hetat något annat, vore det mycket enklare. Nu blir den symboltyngd från både höger och vänster.