Medborgare ska demonstrera för att stödja ett Europa byggt på demokrati, rättvisa, jämlikhet, tolerans och frihet.
Bland annat ska det demonstreras mot försök till att försvaga välfärden och att privatisera offentliga tjänster. LO, TCO och Saco är samtliga med i Europafacket. Ingen av dessa har dock planerat att göra något på dagen ifråga.
Liselotte Lenberg arbetar som ombudsman på internationella enheten på LO. Hon berättar att de istället för att ha en specifik ”action day” har valt att ha en längre kampanj under våren.
Tanken är att de då ska nå ut mer, bli mer synliga och visa vilka frågor de driver.
På frågan om varför de valt att inte göra någonting den 2 april svarar Lenberg att frågan kom upp på ett styrelsemöte och att de då inte kunde ta några beslut.
– Var och en gör på sitt sätt inom Europafacket, menar hon. Det här passade oss bäst.
Även TCO har valt att inte göra något specifikt under själva dagen, men tar också upp andra planer inför våren.
Bland annat ska de hålla två seminarier under maj och juni tillsammans med Journalistförbundet och Vårdförbundet.
Anledningen till att de inte ska göra något i april förklarar dom med att Europafacket gick ut med uppmaningen om en action day för sent och att dom helt enkelt redan lagt budgeten för våren och inte kunde ändra något.
Samma sak säger Saco, som har valt att ge ut en bok om bland annat demokratifrågor, jobb och utbildning samt hålla fem olika seminarium under våren.
Anledningen att inget organiserats till den 2 april är även där att de redan planerat in vad som skulle ske under våren. Aktionsdagen stämde inte in i programmet och de orkar helt enkelt inte med den extra satsningen som en sådan dag skulle innebära.
Det är dock inte första gången som facken i Sverige ställer sig i passivt läge när det handlar om att samarbete med övriga Europa gällande stora kampanjer.
När det var EU toppmöte i Nice under 2000, samlades minst 60 000 fackföreningsaktivister från hela Europa för att demonstrera för ett socialt Europa, men från Sverige dök inga deltagare upp.
Anledningen den gången upp-gavs bland annat vara att det inte tillhörde fackföreningarnas, och då främst LO:s, tradition att demonstrera på gator och torg och att deras medlemmar inte skulle upp-skatta att pengar lades ut på att flyga över hela Europa. Detta trots att ett av de starkaste argumenten till att det skulle gynna facken i Sverige att vara med i EU, var den gemensamma arbetsmarknaden i Europa och behovet av att kunna arbeta tillsammans för att söka gemensamma lösningar.