I slutet av januari avgick den socialdemokratiska landstingsledningen, efter kritik mot bristfälligt utredda nedskärningsförslag. Förhandlingar påbörjades mellan vänsterns landstingsgrupp och de borgerliga kring ett regnbågssamarbete. Några dagar senare genomförde Vänsterpartiet ett internt informations- och diskussionsmöte i Vingåker med medlemmar från de flesta lokalavdelningarna.
Beskedet har ingen formell tyngd, men var ändå tydligt: avbryt förhandlingarna! Samma besked ville distriktsstyrelsen ge landstingsgruppen veckan därpå. Motförslaget var ett offentligt bud till socialdemokratin om hur ett samarbete skulle återupptas.
Efter långa diskussioner sade en majoritet i DS nej till fortsatta förhandlingar med borgarna.
Då hotade hela landstingsgruppen hoppa av sina uppdrag. Partisekreterare Pernilla Zethraeus, som närvarade på mötet för att medla, beskriver stämningen som ”polariserad och ultimativ”.
– Jag har nog aldrig känt mig så illa till mods.
En ny omröstning genomfördes. Denna gång, med rösterna två mot noll, sju nedlagda med protest till protokollet, gavs klartecken till fortsatta förhandlingar med borgarna i landstinget.
Det bestämdes också att en mindre grupp fick i mandat att godta en slutlig uppgörelse. I fredags kom resultatet: det blir nytt landstingsstyre. Uppgörelsen innehåller en mängd punkter varav många ses som en framgång för vänstern – särskilt att borgarna lovar avhålla sig från alla krav på privatiseringar och entreprenader.
– Som förhandlingsresultat är det skickligt, säger Zethraeus.
Men samtidigt kvarstår de tidigare beslutade nedskärningarna på 200 miljoner. Hur dessa skall genomföras har inte specificerats.
– Distriktsstyrelsen känner sig överkörd, och är överkörd. Landstingsgruppen har ett stort ansvar för det, säger Pernilla Zethraeus.
Men hon försvarar ändå uppgörelsen som det minst dåliga i det givna läget och hoppas att konflikterna inom v i Sörmland ska gå att överbrygga.
Dagarna efter det slutliga beskedet samlades distriktsstyrelsens majoritet till informella diskussioner. Och mycket lutar nu åt att flertalet inte kommer att ställa upp till omval inför årsmötet i mars. Det har också talats om att hoppa av partiet eller att gå i lokal opposition mot de nedskärningsförslag som måste komma.
– Känslan är: det där är inte vår landstingsgrupp. Det är fullkomligt omöjligt att vi skulle känna någon solidaritet med detta landstingsstyre, säger en av DS-ledamöterna till Flamman.
Även distriktsordföranden Firat Nemrud säger sig vara mycket oroad över utvecklingen.
– Distriktsstyrelsen har inget förtroende för landstingsgruppens politik.
Landstingets gruppledare Ulrika Ernving konstaterar att det finns gamla konflikter inom distriktet, men kan inte förstå kritiken mot landstingsgruppen.
– Det är en speciell situation att bilda regnbågskoalition mitt under en mandatperiod. Men det fanns inget alternativ.
– Det här är ingen ideologisk fråga – det finns folk i landstingsgruppen som står långt ut till vänster men ändå är resultatinriktade.
Hon ”vill inte diskutera” vad som sades på mötet i Vingåker. Och vad gäller distriktsstyrelsen säger hon:
– Det är bekymmersamt med en distriktsstyrelse med så liten parlamentarisk erfarenhet. Det blir en ojämn diskussion.